Spontán sztrájk a kórházban
Utoljára módositva: 2018-03-07 12:43:27

Úgy tűnik, a gyorsan meghozott, az orvosoknak és asszisztenseknek kedvező bérnövekedés lavinát indított el az egészségügyi rendszerben, melynek kimenetele egyelőre beláthatatlan.

Március 7-én az ország több mint 15 kórházában dolgozó kémikusok és biológusok spontán sztrájkba léptek 9 és 11 óra között. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház kémikusai és biológusai is csatlakoztak a tiltakozó akcióhoz, ily módon léptek fel az életbe lépett bérezési rendszer egyenlőtlenségei ellen. A bérek egyenlőtlensége miatt február 14-én az egészségügyi szektorban, illetve az egészségügyi felsőoktatási intézményekben dolgozó 652 biológus, biokémikus és kémikus egy memorandumot írt alá, melyben kérték a rájuk vonatkozó bérezési rács megváltoztatását a 153/2017-es törvényben. A dokumentációt eljuttatták aztán a kormányfőhöz, a munkaügyi és egészségügyi miniszterekhez, illetve a képviselőházhoz. A kezdeményezést támogatók száma folyamatosan növekszik, mára elérte a 830 főt. A most hatályos bérezési törvény életbe lépéséig a vezető beosztásban levő biológus, biokémikus és kémikus fizetése megegyezett a szakorvos bérével, mostantól azonban a juttatás közötti különbség nagyjából egy a négyhez.

A tiltakozók rávilágítanak arra is, hogy ez a szakmai kategória semmilyen béremelésben nem részesült 2017-ben.

„A képviselőház egészségügyi bizottságának február 27-ei gyűlésén meglepődve tapasztaltuk, hogy kéréseinket figyelmen kívül hagyták. Egyedül a kórbonctani intézetekben dolgozók esetén történt módosítás a bérrácsban. Mi arra a kérdésre szeretnénk választ kapni miért csak egyes kategóriák irányába van hajlandóság a módosításra?

A szakmai csoport felelősségére való tekintettel Európa-szerte a laboratóriumi orvosokkal megegyező bérezésben részesülnek. (…) Ezennel is tiltakozásunkat fejezzük ki a kidolgozott diszkriminatív bérkoefficiensek kapcsán. Figyelembe véve, hogy minden törvényes lehetőséget kiaknáztunk, ahogy azt a 830 személy által aláírt memorandumunkban is megemlítettük, nincs más lehetőségünk, mint hogy a tiltakozási akciók legvégső formájához folyamodni, azaz március hetedikén kétórás spontán sztrájkba lépünk, 9 és 11 óra között. Akciónkat mindaddig folytatjuk, míg kéréseinkre megoldást nem érkezik” — áll a kórházakban dolgozó kémikusok és biológusok által megfogalmazott memorandumban, melyet a szatmári kórház elé vonult tiltakozók fel is olvastak.

 

Újabb tiltakozási akciók következnek

 

A spontán sztrájk kapcsán Adrian Marc kórházmenedzsert kérdeztük arról, hogyan befolyásolta az egészségügyi intézmény tevékenységét a laborosok munkabeszüntetése. „A sürgősségi eseteket ellátták, ezen a szinten nem volt gond, azt azonban nem mondhatom, hogy egyáltalán nem volt hatással a kórház tevékenységére, hiszen minden munkabeszüntetés befolyásolja tevékenységünket. Szatmári viszonylatban 8 kémikus és 10 biológus dolgozik, őket érinti negatívan az új bértörvény, melynek eredményeként óriási lett a különbség nemcsak a laboratóriumi orvos és a laboránsok között, de még a laboratóriumban dolgozó asszisztensek is jelentősen többet keresnek. Ilyen körülmények között meglátásom szerint jogos a tiltakozásuk, hiszen érthetetlen, hogyan felejthették ki őket az egészségügyi besorolásból, miközben ők is felsőfokú, szakképesítéssel rendelkeznek. Sajnos az orvosok és asszisztensek számára kedvező bértörvény megfeledkezik az ápolókról, a beteghordozókról, s az adminisztratív személyzetről is. Nagy szakadékok alakultak ki a bérek között, mely újabb tiltakozási akciókat eredményezhet majd” — fogalmazott Adrian Marc, aki elmondta, értesülései szerint az adminisztratív személyzet is tiltakozó akció szervezésén gondolkodik. „Súlyos következményei lehetnek a mostani bérkülönbségeknek, hiszen a felsőfokú végzettséggel rendelkező jogász, közgazdász pár ezer lejjel is kevesebbet keres majd, mint az asszisztensek, ez pedig oda vezethet, hogy a jó szakemberek a magánszektorba vándorolnak át, s mi szakemberek nélkül nem tudom mihez kezdünk majd, hiszen a különböző közbeszerzési eljárásokat, gyógyszerbeszerzéseket sem lesz, aki elvégezze” — magyarázta Adrian Marc, aki arra is rávilágított, egyelőre az sem világos, hogy miből fogják tudni fedezni az orvosok és asszisztensek bérnövekedését, hiszen a bértörvénnyel egy időben egy olyan jogszabály is megszületett, melynek értelmében a kórházi alkalmazottak teljes bruttó bérénél nem lehet 30 százalékkal több a pótlékokra szánt kiadás, miközben most a megyei kórház 42 százaléknál van.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Grincs
Ma, 15:00
Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről. A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 20:10
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...