Spontán sztrájk a kórházban
Utoljára módositva: 2018-03-07 12:43:27

Úgy tűnik, a gyorsan meghozott, az orvosoknak és asszisztenseknek kedvező bérnövekedés lavinát indított el az egészségügyi rendszerben, melynek kimenetele egyelőre beláthatatlan.

Március 7-én az ország több mint 15 kórházában dolgozó kémikusok és biológusok spontán sztrájkba léptek 9 és 11 óra között. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház kémikusai és biológusai is csatlakoztak a tiltakozó akcióhoz, ily módon léptek fel az életbe lépett bérezési rendszer egyenlőtlenségei ellen. A bérek egyenlőtlensége miatt február 14-én az egészségügyi szektorban, illetve az egészségügyi felsőoktatási intézményekben dolgozó 652 biológus, biokémikus és kémikus egy memorandumot írt alá, melyben kérték a rájuk vonatkozó bérezési rács megváltoztatását a 153/2017-es törvényben. A dokumentációt eljuttatták aztán a kormányfőhöz, a munkaügyi és egészségügyi miniszterekhez, illetve a képviselőházhoz. A kezdeményezést támogatók száma folyamatosan növekszik, mára elérte a 830 főt. A most hatályos bérezési törvény életbe lépéséig a vezető beosztásban levő biológus, biokémikus és kémikus fizetése megegyezett a szakorvos bérével, mostantól azonban a juttatás közötti különbség nagyjából egy a négyhez.

A tiltakozók rávilágítanak arra is, hogy ez a szakmai kategória semmilyen béremelésben nem részesült 2017-ben.

„A képviselőház egészségügyi bizottságának február 27-ei gyűlésén meglepődve tapasztaltuk, hogy kéréseinket figyelmen kívül hagyták. Egyedül a kórbonctani intézetekben dolgozók esetén történt módosítás a bérrácsban. Mi arra a kérdésre szeretnénk választ kapni miért csak egyes kategóriák irányába van hajlandóság a módosításra?

A szakmai csoport felelősségére való tekintettel Európa-szerte a laboratóriumi orvosokkal megegyező bérezésben részesülnek. (…) Ezennel is tiltakozásunkat fejezzük ki a kidolgozott diszkriminatív bérkoefficiensek kapcsán. Figyelembe véve, hogy minden törvényes lehetőséget kiaknáztunk, ahogy azt a 830 személy által aláírt memorandumunkban is megemlítettük, nincs más lehetőségünk, mint hogy a tiltakozási akciók legvégső formájához folyamodni, azaz március hetedikén kétórás spontán sztrájkba lépünk, 9 és 11 óra között. Akciónkat mindaddig folytatjuk, míg kéréseinkre megoldást nem érkezik” — áll a kórházakban dolgozó kémikusok és biológusok által megfogalmazott memorandumban, melyet a szatmári kórház elé vonult tiltakozók fel is olvastak.

 

Újabb tiltakozási akciók következnek

 

A spontán sztrájk kapcsán Adrian Marc kórházmenedzsert kérdeztük arról, hogyan befolyásolta az egészségügyi intézmény tevékenységét a laborosok munkabeszüntetése. „A sürgősségi eseteket ellátták, ezen a szinten nem volt gond, azt azonban nem mondhatom, hogy egyáltalán nem volt hatással a kórház tevékenységére, hiszen minden munkabeszüntetés befolyásolja tevékenységünket. Szatmári viszonylatban 8 kémikus és 10 biológus dolgozik, őket érinti negatívan az új bértörvény, melynek eredményeként óriási lett a különbség nemcsak a laboratóriumi orvos és a laboránsok között, de még a laboratóriumban dolgozó asszisztensek is jelentősen többet keresnek. Ilyen körülmények között meglátásom szerint jogos a tiltakozásuk, hiszen érthetetlen, hogyan felejthették ki őket az egészségügyi besorolásból, miközben ők is felsőfokú, szakképesítéssel rendelkeznek. Sajnos az orvosok és asszisztensek számára kedvező bértörvény megfeledkezik az ápolókról, a beteghordozókról, s az adminisztratív személyzetről is. Nagy szakadékok alakultak ki a bérek között, mely újabb tiltakozási akciókat eredményezhet majd” — fogalmazott Adrian Marc, aki elmondta, értesülései szerint az adminisztratív személyzet is tiltakozó akció szervezésén gondolkodik. „Súlyos következményei lehetnek a mostani bérkülönbségeknek, hiszen a felsőfokú végzettséggel rendelkező jogász, közgazdász pár ezer lejjel is kevesebbet keres majd, mint az asszisztensek, ez pedig oda vezethet, hogy a jó szakemberek a magánszektorba vándorolnak át, s mi szakemberek nélkül nem tudom mihez kezdünk majd, hiszen a különböző közbeszerzési eljárásokat, gyógyszerbeszerzéseket sem lesz, aki elvégezze” — magyarázta Adrian Marc, aki arra is rávilágított, egyelőre az sem világos, hogy miből fogják tudni fedezni az orvosok és asszisztensek bérnövekedését, hiszen a bértörvénnyel egy időben egy olyan jogszabály is megszületett, melynek értelmében a kórházi alkalmazottak teljes bruttó bérénél nem lehet 30 százalékkal több a pótlékokra szánt kiadás, miközben most a megyei kórház 42 százaléknál van.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 16:40
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kszi, Simon
Ma, 18:45
Mindenkinek jár az igaz szerelem. Ám a tizenhét esztendős Simon Spier számára ez nem olyan egyszerű: családja és barátai még nem tudják, hogy meleg, ráadásul még csak nem is sejti, ki az az osztálytársa, akibe online belezúgott. A két ügy megoldása egyszerre lesz számára kacagtató, rémisztő és sorsfordító.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Samfest Jazz fesztivál
Ma, 19:00
Shakatak, Molnár Dixieland Band, Stavros Lantsias Sextet, Exit Oz — a dzsesszmuzsika legkiválóbbjai szórakoztatják az érdeklődőket a Tűzoltótorony tövében.
Szatmárnémeti, T?zoltótorony

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 20:50
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 24.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...