Stabil kormányzás várható
Utoljára módositva: 2014-04-08 10:53:05

A választási eredmények az mutatják, hogy stabil, kiszámítható kormányzás várható, mert a Fidesz-KDNP pártszövetség meggyőző parlamenti többséggel fog rendelkezni a következő ciklusban is.

 

A Nézőpont Intézet elemzése szerint a választók elismerték Orbán Viktor kormányának elmúlt négy évben végzett munkáját, és az állampolgárok a saját bőrükön is érzik, hogy valóban javult az ország helyzete. Hozzáteszik, hogy a magyarországi baloldal Mesterházy Attila vezetésével 2010 után második vereségét szenvedte el parlamenti választáson, amivel a választók visszaigazolták azt a vélekedést, miszerint nem sikerült a baloldal megújítási kísérlete.

Az elemzés szerint az ellenzéki vereséghez nagyban hozzájárulhatott a választási kampányban a baloldalhoz köthető korrupciós ügyek kirobbanása is. Ugyanakkor sok jel utal arra, hogy a választás után azonnal megkezdődik a bűnbakkeresés és folytatódhat a három hónapja felfüggesztett belharc a baloldal vezetéséért.

Ugyancsak kiéleződhet a feszültség a Jobbikban, mert a 2010-hez képest jobb listás eredmény ellenére közel felére csökkenhet a párt parlamenti frakciójának létszáma.

A következő négy évben pedig kihívást jelenthet az LMP is a többi baloldali párt számára, ugyanis a párt a másfél évvel ezelőtti pártszakadás ellenére bejutott az Országgyűlésbe — veszi sorra a parlamenti erőket a Nézőpont.

Az elemzés szerint a választók elsősorban azt ismerték el, hogy az előző kormányoktól átvett nehéz örökség ellenére sikerült stabilizálni a magyar gazdaság helyzetét. Azt, hogy bővül a gazdaság, húszéves csúcson van a foglalkoztatottság, csökken a munkanélküliség, alacsony a költségvetési hiány és az infláció, és sikerült megfékezni az államadósság növekedését is.

A választás eredménye azt is bizonyítja, hogy a választók a saját bőrükön is érzik, hogy valóban javult az ország helyzete a rezsicsökkentés, a családi adókedvezmények, az óvatos béremelési programok és, nyugdíjak értékének megőrzése nyomán.

A korábbi kutatások után a választási eredmények is visszaigazolták, hogy Orbán Viktor Magyarország egyik legnépszerűbb politikusa — fűzik hozzá.

Úgy vélekednek: mivel az elmúlt négy évben az ország újjászervezését, a nagyobb rendszerek, a közigazgatás, a közteherviselés és az oktatás átalakítását javarészt elvégezte a második Orbán-kormány, ezért a következő években nyugodtabb törvényalkotási munka és kormányzás következhet.

Ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök már jelezte, hogy következő hetekben számít külföldi (uniós) támadásokra a rezsicsökkentés és a földtörvény ügyében, a magyar kormány pedig kész megvédeni ezeket az intézkedéseket.

Ebben a helyzetben a május végi európai parlamenti választás előtt várhatóan kiemelt kampánytémák lesznek ezek az ügyek — szögezik le.

A 2010-ben egyszer már elutasított politikusok által vezetett ellenzék vereségéhez — folytatják — nagyban hozzájárulhatott a választási kampányban a baloldalhoz köthető korrupciós ügyek kirobbanása, az MSZP elnökhelyettesének eltitkolt, külföldi bankszámlája, valamint egy volt MSZP-s politikus botránykönyve is.

A kialakult helyzetben az MSZP hamarosan sorra kerülő kongresszusán, a két választási vereség után felmerülhet Mesterházy Attila pártelnök leváltása is — vélik.

A baloldali belharc kiéleződésére utal az is, hogy az európai parlamenti választáson külön listán indul az MSZP, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK), illetve a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM szövetség. Miközben a parlamenti arányok alapján egyelőre biztosított a baloldalon az MSZP vezető pozíciója.

A Jobbik számára jó lehetőséget jelenthetnek az európai parlamenti választások, amelyen a radikális, euroszkeptikus pártok hagyományosan jól szerepelnek, az LMP pedig igyekszik majd alternatívát mutatni a régi baloldallal szemben, annak érdekében, hogy 2018-ban kormányzó erővé váljon.

A választási eredmények összességében azt mutatják, hogy a választók a radikalizmus, a radikális megoldás helyett sokkal inkább a stabilitás, a stabil kormány hívei — tartalmazza a Nézőpont gyorselemzése.

 

 

Meglesz-e a kétharmad?

 

Két körzetben dőlhet el a kétharmad sorsa, amikor a külföldi és az átszavazók voksait is összesítik április 12-én. Akik nem a bejelentett lakóhelyükön szavaztak, hanem egy másik városban vagy másik országban, azoknak a szavazata csak április 12-én érkezik vissza a saját városba, megyébe, a voks bontatlanul utazik a rendszerben még pár napig, és csak 12-én derül ki, kire szavazott.

 

 

A romániai magyar pártok politikusai is gratuláltak a választási sikerhez

 

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint a vasárnapi választások nyomán létrejövő legitim, erős magyar kormány az erdélyi magyarságnak is a szószólója lehet a régióban és Brüsszelben. Az RMDSZ elnöke az MTI-nek elmondta, személyesen is gratulált Orbán Viktornak és Semjén Zsoltnak a választási eredményért, amely szerinte annyira egyértelmű, hogy nem is kell azt magyarázni. Az RMDSZ elnöke azt is hozzátette, a nemzetpolitikában több éves összehangolt munkára van szükség. Ezért kölcsönös érdek, hogy a magyar kormány folytasson párbeszédet a Kárpát-medencei magyarság kérdéseiről a demokratikus magyar pártok vezetőivel, és törekedjen konszenzusra.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke szerint a Fidesz-KDNP választási sikere biztos hátországot ad az erdélyi magyar autonómiatörekvéseknek. Az EMNP elnöke azért tartotta fontosnak az autonómiatörekvéseket támogató magyarországi politikai erők győzelmét, mert a magyar kormány „nemzetközi színtéren képviselheti, felerősítheti” az erdélyi magyar közösség törekvéseit. Toró T. Tibor az MTI-nek nyilatkozva úgy értékelte, a nemzetpolitikában már az elmúlt négy évben megszülettek a fontos stratégiai döntések. Szerinte a következő négy évben a nemzetegyesítés konkrét szintjeire, például a gazdasági integrációra kell koncentrálni. A politikus nagy örömnek nyilvánította, hogy a határon túli magyarok is részesei lehetnek a Fidesz választási sikerének. A politikus szerint a választói névjegyzékbe felvett erdélyi magyarok közel kétharmada az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az EMNP segítségével regisztrált, és a levélszavazatok több mint kétharmadát e két szervezet gyűjtötte össze és juttatta el a külképviseletekhez.

A Magyar Polgári Párt (MPP) az integráció elmélyítését reméli az újabb Orbán-kormánytól — mondta az MTI-nek Biró Zsolt, a párt elnöke. Biró Zsolt a pártja nevében gratulált a Fidesznek és Orbán Viktornak a magabiztos választási győzelemhez, és abbéli reményét fejezte ki, hogy a határon túli szavazatok összesítése után, „nem fér már kétség” a Fidesz-KDNP szövetség újabb kétharmados parlamenti többségéhez.

„Az MPP számára a harmadik Orbán-kormány egyértelmű garanciát jelent arra, hogy kiteljesedik a nemzetegyesítési folyamat, amelynek az elmúlt négy esztendőben tanúi voltunk. Összefüggő Kárpát-medencei hálózatokat kell létrehozni a gazdaság, a szociálpolitika, az oktatás és a kultúra terén egyaránt” — taglalta az új kormányra háruló nemzetpolitikai feladatokat Biró Zsolt.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...