Stabil kormányzás várható
Utoljára módositva: 2014-04-08 10:53:05

A választási eredmények az mutatják, hogy stabil, kiszámítható kormányzás várható, mert a Fidesz-KDNP pártszövetség meggyőző parlamenti többséggel fog rendelkezni a következő ciklusban is.

 

A Nézőpont Intézet elemzése szerint a választók elismerték Orbán Viktor kormányának elmúlt négy évben végzett munkáját, és az állampolgárok a saját bőrükön is érzik, hogy valóban javult az ország helyzete. Hozzáteszik, hogy a magyarországi baloldal Mesterházy Attila vezetésével 2010 után második vereségét szenvedte el parlamenti választáson, amivel a választók visszaigazolták azt a vélekedést, miszerint nem sikerült a baloldal megújítási kísérlete.

Az elemzés szerint az ellenzéki vereséghez nagyban hozzájárulhatott a választási kampányban a baloldalhoz köthető korrupciós ügyek kirobbanása is. Ugyanakkor sok jel utal arra, hogy a választás után azonnal megkezdődik a bűnbakkeresés és folytatódhat a három hónapja felfüggesztett belharc a baloldal vezetéséért.

Ugyancsak kiéleződhet a feszültség a Jobbikban, mert a 2010-hez képest jobb listás eredmény ellenére közel felére csökkenhet a párt parlamenti frakciójának létszáma.

A következő négy évben pedig kihívást jelenthet az LMP is a többi baloldali párt számára, ugyanis a párt a másfél évvel ezelőtti pártszakadás ellenére bejutott az Országgyűlésbe — veszi sorra a parlamenti erőket a Nézőpont.

Az elemzés szerint a választók elsősorban azt ismerték el, hogy az előző kormányoktól átvett nehéz örökség ellenére sikerült stabilizálni a magyar gazdaság helyzetét. Azt, hogy bővül a gazdaság, húszéves csúcson van a foglalkoztatottság, csökken a munkanélküliség, alacsony a költségvetési hiány és az infláció, és sikerült megfékezni az államadósság növekedését is.

A választás eredménye azt is bizonyítja, hogy a választók a saját bőrükön is érzik, hogy valóban javult az ország helyzete a rezsicsökkentés, a családi adókedvezmények, az óvatos béremelési programok és, nyugdíjak értékének megőrzése nyomán.

A korábbi kutatások után a választási eredmények is visszaigazolták, hogy Orbán Viktor Magyarország egyik legnépszerűbb politikusa — fűzik hozzá.

Úgy vélekednek: mivel az elmúlt négy évben az ország újjászervezését, a nagyobb rendszerek, a közigazgatás, a közteherviselés és az oktatás átalakítását javarészt elvégezte a második Orbán-kormány, ezért a következő években nyugodtabb törvényalkotási munka és kormányzás következhet.

Ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök már jelezte, hogy következő hetekben számít külföldi (uniós) támadásokra a rezsicsökkentés és a földtörvény ügyében, a magyar kormány pedig kész megvédeni ezeket az intézkedéseket.

Ebben a helyzetben a május végi európai parlamenti választás előtt várhatóan kiemelt kampánytémák lesznek ezek az ügyek — szögezik le.

A 2010-ben egyszer már elutasított politikusok által vezetett ellenzék vereségéhez — folytatják — nagyban hozzájárulhatott a választási kampányban a baloldalhoz köthető korrupciós ügyek kirobbanása, az MSZP elnökhelyettesének eltitkolt, külföldi bankszámlája, valamint egy volt MSZP-s politikus botránykönyve is.

A kialakult helyzetben az MSZP hamarosan sorra kerülő kongresszusán, a két választási vereség után felmerülhet Mesterházy Attila pártelnök leváltása is — vélik.

A baloldali belharc kiéleződésére utal az is, hogy az európai parlamenti választáson külön listán indul az MSZP, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK), illetve a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM szövetség. Miközben a parlamenti arányok alapján egyelőre biztosított a baloldalon az MSZP vezető pozíciója.

A Jobbik számára jó lehetőséget jelenthetnek az európai parlamenti választások, amelyen a radikális, euroszkeptikus pártok hagyományosan jól szerepelnek, az LMP pedig igyekszik majd alternatívát mutatni a régi baloldallal szemben, annak érdekében, hogy 2018-ban kormányzó erővé váljon.

A választási eredmények összességében azt mutatják, hogy a választók a radikalizmus, a radikális megoldás helyett sokkal inkább a stabilitás, a stabil kormány hívei — tartalmazza a Nézőpont gyorselemzése.

 

 

Meglesz-e a kétharmad?

 

Két körzetben dőlhet el a kétharmad sorsa, amikor a külföldi és az átszavazók voksait is összesítik április 12-én. Akik nem a bejelentett lakóhelyükön szavaztak, hanem egy másik városban vagy másik országban, azoknak a szavazata csak április 12-én érkezik vissza a saját városba, megyébe, a voks bontatlanul utazik a rendszerben még pár napig, és csak 12-én derül ki, kire szavazott.

 

 

A romániai magyar pártok politikusai is gratuláltak a választási sikerhez

 

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint a vasárnapi választások nyomán létrejövő legitim, erős magyar kormány az erdélyi magyarságnak is a szószólója lehet a régióban és Brüsszelben. Az RMDSZ elnöke az MTI-nek elmondta, személyesen is gratulált Orbán Viktornak és Semjén Zsoltnak a választási eredményért, amely szerinte annyira egyértelmű, hogy nem is kell azt magyarázni. Az RMDSZ elnöke azt is hozzátette, a nemzetpolitikában több éves összehangolt munkára van szükség. Ezért kölcsönös érdek, hogy a magyar kormány folytasson párbeszédet a Kárpát-medencei magyarság kérdéseiről a demokratikus magyar pártok vezetőivel, és törekedjen konszenzusra.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke szerint a Fidesz-KDNP választási sikere biztos hátországot ad az erdélyi magyar autonómiatörekvéseknek. Az EMNP elnöke azért tartotta fontosnak az autonómiatörekvéseket támogató magyarországi politikai erők győzelmét, mert a magyar kormány „nemzetközi színtéren képviselheti, felerősítheti” az erdélyi magyar közösség törekvéseit. Toró T. Tibor az MTI-nek nyilatkozva úgy értékelte, a nemzetpolitikában már az elmúlt négy évben megszülettek a fontos stratégiai döntések. Szerinte a következő négy évben a nemzetegyesítés konkrét szintjeire, például a gazdasági integrációra kell koncentrálni. A politikus nagy örömnek nyilvánította, hogy a határon túli magyarok is részesei lehetnek a Fidesz választási sikerének. A politikus szerint a választói névjegyzékbe felvett erdélyi magyarok közel kétharmada az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az EMNP segítségével regisztrált, és a levélszavazatok több mint kétharmadát e két szervezet gyűjtötte össze és juttatta el a külképviseletekhez.

A Magyar Polgári Párt (MPP) az integráció elmélyítését reméli az újabb Orbán-kormánytól — mondta az MTI-nek Biró Zsolt, a párt elnöke. Biró Zsolt a pártja nevében gratulált a Fidesznek és Orbán Viktornak a magabiztos választási győzelemhez, és abbéli reményét fejezte ki, hogy a határon túli szavazatok összesítése után, „nem fér már kétség” a Fidesz-KDNP szövetség újabb kétharmados parlamenti többségéhez.

„Az MPP számára a harmadik Orbán-kormány egyértelmű garanciát jelent arra, hogy kiteljesedik a nemzetegyesítési folyamat, amelynek az elmúlt négy esztendőben tanúi voltunk. Összefüggő Kárpát-medencei hálózatokat kell létrehozni a gazdaság, a szociálpolitika, az oktatás és a kultúra terén egyaránt” — taglalta az új kormányra háruló nemzetpolitikai feladatokat Biró Zsolt.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 17.
Ha mostanában új vállalkozásba kezdett, itt az ideje, hogy levonja a tanulságot és kijavítsa a nyilvánvaló hibákat, hogy hamarosan elérhesse, amit tervezett.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 17.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...