Startol a Sorompók nélkül
Utoljára módositva: 2012-05-17 09:51:33

Pénteken kerül sor a Sorompók nélkül színházi fesztivál hatodik kiadásának hivatalos megnyitójára és a Joseph Stein: Hegedűs a háztetőn nyitó előadás bemutatására az Északi Színházban.

A Hegedűs a háztetőn előadással nyílik meg a színházi fesztivál május 18-án

A május 18. és 27. között megszervezésre kerülő színházi fesztivál tíz napja alatt a színházkedvelők 27 előadást tekinthetnek meg. Május 18-án, pénteken 18 órai kezdettel kerül sor a rendezvény hivatalos megnyitójára, melyen a Sólem Aléchem Tevje lányai című elbeszélése nyomán készült Hegedűs a háztetőn musical bemutató előadásra kerül sor, a Nagyváradi Mária Királyné Színház művészeinek előadásában. Az előadás 190 perces 2 szünettel, és magyar felirattal játsszák. A színdarab Tevje tejtermelő életének néhány mozzanatát meséli el, aki a hagyomány iránti tiszteletből – amely mindenható az Anatevka nevű orosz falucska zsidó közösségében – összes erejét latba vetve meg kívánja tartani családja egységét. Bár Yente, a település kerítője megfelelő partit keres az öt lánygyermeket számláló család három nagyobbika számára, Cejtel, Hodel és Hava saját választását részesíti előnyben és szerelemből megy férjhez egyre jobban eltávolodva így a hagyománytól. A régi világ feloldódása azt a nagyobb közösséget is érinti, amelyben Tevje és felesége, Golde szegény családja él: a falu zsidó közössége egy cári rendelet alapján kitelepítés célpontjává válik, ezért erőszakkal kilakoltatják őket a szülőfalujukból. Olyan vándorútra kényszerülnek, amely vége beláthatatlan. Ez a kitelepítés történelmileg hiteles tény, az 1880-as években történt, Nyugat-Oroszországban, és az ott élő zsidó közösségek feldarabolásához, szétmorzsolódásához vezetett. Csodával határos módon azonban a pogromnak egy homlokegyenest ellentétes hatása is volt: a zsidók visszatértek hagyományos értékeikhez.

Gheorghiade Mária-emlékkiállítás

Világhírű musical és emlékkiállítással kezdődik a színházi fesztivál

A Sorompók nélkül színházi fesztivál nyitónapján emlékkiállítás nyílik az Északi Színház előcsarnokában a társulat nemrég elhunyt díszlet- és jelmeztervezője, Gheorghiade Mária rajzaiból és jelmezeiből. A kiállítás ünnepélyes megnyitására a Sorompók Nélkül Nemzetközi Multikulturális Fesztivál nyitóünnepségét követően kerül sor. A fesztivál egész ideje alatt megtekinthető emlékkiállítást a közelmúltban elhunyt tervező fontosabb munkáiból állították össze a szervezők. A közreműködésével létrejött előadások díszlet- és jelmeztervei mellett egy-egy különlegesebb jelmez is helyet kapott a tárlat anyagában. Gheorghiade Mária évtizedekig volt az Északi Színház díszlet-és jelmeztervezője. A Harag György Társulat a most összeállított kiállítással az ő emléke és sokéves, értékes szakmai munkássága előtt kíván tisztelegni. A megnyitón a társulat örökös tagja, Méhes Kati színésznő méltatja munkásságát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:35
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...