Startol a Sorompók nélkül
Utoljára módositva: 2012-05-17 09:51:33

Pénteken kerül sor a Sorompók nélkül színházi fesztivál hatodik kiadásának hivatalos megnyitójára és a Joseph Stein: Hegedűs a háztetőn nyitó előadás bemutatására az Északi Színházban.

A Hegedűs a háztetőn előadással nyílik meg a színházi fesztivál május 18-án

A május 18. és 27. között megszervezésre kerülő színházi fesztivál tíz napja alatt a színházkedvelők 27 előadást tekinthetnek meg. Május 18-án, pénteken 18 órai kezdettel kerül sor a rendezvény hivatalos megnyitójára, melyen a Sólem Aléchem Tevje lányai című elbeszélése nyomán készült Hegedűs a háztetőn musical bemutató előadásra kerül sor, a Nagyváradi Mária Királyné Színház művészeinek előadásában. Az előadás 190 perces 2 szünettel, és magyar felirattal játsszák. A színdarab Tevje tejtermelő életének néhány mozzanatát meséli el, aki a hagyomány iránti tiszteletből – amely mindenható az Anatevka nevű orosz falucska zsidó közösségében – összes erejét latba vetve meg kívánja tartani családja egységét. Bár Yente, a település kerítője megfelelő partit keres az öt lánygyermeket számláló család három nagyobbika számára, Cejtel, Hodel és Hava saját választását részesíti előnyben és szerelemből megy férjhez egyre jobban eltávolodva így a hagyománytól. A régi világ feloldódása azt a nagyobb közösséget is érinti, amelyben Tevje és felesége, Golde szegény családja él: a falu zsidó közössége egy cári rendelet alapján kitelepítés célpontjává válik, ezért erőszakkal kilakoltatják őket a szülőfalujukból. Olyan vándorútra kényszerülnek, amely vége beláthatatlan. Ez a kitelepítés történelmileg hiteles tény, az 1880-as években történt, Nyugat-Oroszországban, és az ott élő zsidó közösségek feldarabolásához, szétmorzsolódásához vezetett. Csodával határos módon azonban a pogromnak egy homlokegyenest ellentétes hatása is volt: a zsidók visszatértek hagyományos értékeikhez.

Gheorghiade Mária-emlékkiállítás

Világhírű musical és emlékkiállítással kezdődik a színházi fesztivál

A Sorompók nélkül színházi fesztivál nyitónapján emlékkiállítás nyílik az Északi Színház előcsarnokában a társulat nemrég elhunyt díszlet- és jelmeztervezője, Gheorghiade Mária rajzaiból és jelmezeiből. A kiállítás ünnepélyes megnyitására a Sorompók Nélkül Nemzetközi Multikulturális Fesztivál nyitóünnepségét követően kerül sor. A fesztivál egész ideje alatt megtekinthető emlékkiállítást a közelmúltban elhunyt tervező fontosabb munkáiból állították össze a szervezők. A közreműködésével létrejött előadások díszlet- és jelmeztervei mellett egy-egy különlegesebb jelmez is helyet kapott a tárlat anyagában. Gheorghiade Mária évtizedekig volt az Északi Színház díszlet-és jelmeztervezője. A Harag György Társulat a most összeállított kiállítással az ő emléke és sokéves, értékes szakmai munkássága előtt kíván tisztelegni. A megnyitón a társulat örökös tagja, Méhes Kati színésznő méltatja munkásságát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. június 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...