Startol a tövisháti útfelújítás
Utoljára módositva: 2020-02-26 08:57:02

Március elején végre elkezdődik a gyakorlati munka a nem csak tájegységileg hepehupás tövisháti „autópályán”, amely alapjaitól fog megújulni, közel 14 000 lakos életminőségén javítva.

Rendkívüli ülésre gyűltek össze kedden a megyei grémium tagjai, s bár a napirendre tűzött határozattervezetek közül egyik sem volt kevésbé fajsúlyos, vagy megvalósítását követően esetleg kevesebb szatmári életminőségét fogja javítani, a legrégebb óta startra váró közülük vitathatatlanul a megye egyik legnagyobb infrastrukturális beruházását is jelentő tövisháti „autópálya” felújítása. „A több mint egyéves tervezési időszak után végre eljutottunk idáig. Megvan az építkezési engedély, illetve az egyéb szükséges engedélyek is, és március elején végre elkezdődhet a gyakorlati munka” — fogalmazott Pataki Csaba megyei tanácselnök, hangsúlyozva azt is: meggyőződéssel hiszi, hogy ez az útfelújítás sokkal több embert érint, mint azt a 13 512-t, akik az övezetben laknak, és egyenes lépésként vezet a környék, Tövishát elszigeteltségének a megtöréséhez, gazdasági és turisztikai fellendüléséhez. A Tövishát főútjaként is emlegetett, Krasznabéltek, bélteki fürdő, Dobra, Nántű, Korond, Bogdánd, Hadad és Szilágy megye határa közötti, 38,14 km hosszú útszakasz 25 millió euróból újul meg a Regionális Operatív Program (POR) keretében. A megújulás már hosszú évek óta időszerű, tudja ezt az is, aki csak egyszer is végigdöcögött a vén Szilágy hepehupáinál is hepehupásabb útvonalon, de még inkább azok, akik mindennapi ingázásra kényszerülnek Bogdándról, Hadadról, Lelléből. Tudta ezt a megyei tanács is, amely 2016 októberében döntött arról, hogy a POR keretében megpályázza az útfelújítás finanszírozását, hiszen így közel 14 000 Szatmár megyei lakos életminőségén tud javítani, és nem mellesleg segíteni a Tövishát gazdasági fellendülésében. A munkálatok finanszírozását 2017. júniusban hagyták jóvá, s Pataki Csaba tanácselnök és az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökséget vezető Marcel Ioan Boloş aláírta a 25 millió eurós finanszírozási szerződést; majd elindították a közbeszerzési eljárást, amelynek nyertese egy hét cégből álló „társulás” lett. Képviselőikkel 2018 novemberében köttetett meg a tervezési és kivitelezési szerződés, illetve átadásra került a munkaterep — s bár a tervek kidolgozására eredetileg négy hónapjuk volt a kivitelezőknek, a folyamatosan változó szabályok és törvénykezések miatt a négy hónapból több mint egy év lett. De minden jó, ha a vége jó: a tanácsosok tegnap rábólintottak a beruházás gazdasági-technikai mutatóira, és napokon belül kezdődik a 28 hónapos, gyakorlati munkavégzés, amelynek nyomán szó szerint alapjaitól újul meg Tövishát „autópályája”.
A tanácsosok teljes egyetértésben rábólintottak a „SaMaRa — Satu Mare and Rakhiv — Development of hospital surgical services” megnevezésű pályázatra is, amely némiképp kiegészítője a már javában zajló, négy határon átnyúló HUSKROUA-pályázatnak, amelynek kedvezményezettei a Munkácsi Regionális Gyermekkórház és a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház — most pedig ez utóbbi az ugyancsak Kárpátalján, Ukrajnában lévő rahói kórházzal nyújt be közös pályázatot a két egészségügyi intézmény sebészeti osztályainak a fejlesztése érdekében. Az 550 000 euró értékű pályázat nyomán a műtők felszerelése endoszkópos, laparoszkópos és artroszkópos beavatkozási eszközökkel, valamint speciális, ortopédiai műtétek elvégzését lehetővé tevő műtőasztallal bővül.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 2.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...