Stier Alexa Dorottya Skóciában is sikeres
Utoljára módositva: 2014-01-06 10:01:12

Stier Alexa Dorottya, a szatmárnémeti Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceum tizedik osztályos tanulója egyéves zenei ösztöndíjjal a skóciai Edinburghban lévő Erskine-Stevart’s Melville magániskolában folytatja tanulmányait az itthonihoz hasonló sikerrel.

 

Stier Alexa Dorottya az edinburghi Erskine-Stevart’s Melville magániskola uniformisában

Az Andra Anastanescu által létrehozott Silvestri zenei ösztöndíj (az ösztöndíj Constantin Silvestri román zeneszerzőről kapta a nevét), lehetőséget teremt, hogy romániai középiskolások egyéves zenei képzpsben részesüljenek a skóciai Edinburghban lévő Erskine-Stevart’s Melville magániskolában. A tizenkét éve létrehozott Silvestri Alapítvány minden évben egy romániai fiatalt segít kijutni Skóciába, akik nem csak minőségi zeneoktatásban részesülnek, hanem tökéletesedik az angol nyelvtudásuk is egyúttal, ezenkívül megismerik Európa sokszínű kultúráját.

Az elmúlt évben a szatmárnémeti Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceumot is értesítették, hogy ha van a kiírásnak megfelelő diákja, az nyújtson be pályázatot — tudtuk meg Manfédi Annamáriától, a szatmárnémeti Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceum zongoratanárától. — Mivel a zongora szakos Stier Alexa többször koncertezett már zenekarral, számos versenyen nyert díjat, mesterképzésre járt Debrecenbe, megfelelt az elvárásoknak, volt mit írjon a pályázatba. A pályázatok alapján az országból három gyereket választottak ki, akiket interjúra hívtak Edinburghba, az Erskine-Stevart’s Melville magániskolába. A három gyerek közül ő bizonyult a legjobbnak, ő kapta meg az ösztöndíjat. Ez az egyéves tanulmány, ha fizetni kellene érte, egy évre huszonháromezer fontba kerülne. Ebben benne van a bentlakás, az étkezés, az egyenruha költsége és minden, amire a tanuláshoz és a koncertezésekhez szükség van. Alexa zongorán, orgonán, fuvolán és hárfán játszik. Ebbe az iskolába a világ minden tájáról érkeznek tanulók, akik megismerkednek egymással és egymás kultúrájával.

 

Egyedi iskola

Ebben az iskolában mindenki azt csinálja, amit szeret, de azt nagy odaadással — mesélt ottani életéről Alexa. — Ott nincs fegyelmezetlenség, nincs olyan, hogy nem tisztelem a tanárokat, borzasztó nagy a fegyelem, mindenki tudja a dolgát, mindenki mindig el van foglalva, de szoros barátságok is kialakulnak. Azt, aki jól végzi a dolgát, értékelik és megbecsülik. Minden angol nyelven folyik. Ami szintén érdekes, vigyáznak arra, hogy az iskola és a bentlakás által nyújtott biztonság mellett a tanulók ne szakadjanak el a családi körülményektől sem. Minden tanuló kapcsolatot tart egy ottani családdal. Én a bentlakásban lévő egyik szobatársam szüleire vagyok bízva, hozzájuk megyek hétvégén, ha valami gondom vagy problémám van, nekik mondom el, tehát ők látják el a szülői feladatokat.

 

Tanterv

— Ott nem úgy van, hogy mindenféle tantárgyat tanulunk — magyarázza Alexa —, hanem négyet vagy ötöt egy évben, heti hat óra van mindegyikből, azokat nagyon aprólékosan tanuljuk. Én a biológiát, a történelmet, a zenét és az angolt — ami kötelező — választottam. Az angol nehéz egy kicsit, a többiből elég jól teljesítek. A zene kategóriában van zeneelmélet, zenetörténet és hangszerek. Én zongorázom és fuvolázom. A zongoraórák nem az iskolában vannak, hanem Glasgow-ban, a zeneakadémián, ami hetven kilométerre van, gyorsvonattal háromnegyed óra. Számos lehetőség van arra, hogy koncertezzek, részt vegyek kamara- vagy nagyzenekarokban és kórusokban. Ezek nem kötelezőek, de bárki bekerülhet, ha megvan a szükséges zenei és hangszertudása.

Nagy lehetőség

Alexa most tizedikes, tizenegyedikbe visszajön Szatmárnémetibe. Ott nem maradhat tovább, mivel az ottani gyerekek tizenhat éves korukban már egyetemre mennek. Mivel Alexa már elkezdte a bolognai rendszerben való tanulást, azt be is kell hogy fejezze. Érettségi után visszamehet a glasgow-i Royal Scottish skót királyi konzervatóriumba.

— Ez egy nagy lehetőség — mutatott rá Manfrédi Annamária. — Az ottani egyik előnye, hogy a diák tökéletesen elsajátíthatja az angol nyelvet. A választott tantárgyak mellett még tanul képzőművészetet is, ami ott már a helyiek számára is túlterheltséget jelent. Bár kevés a tantárgy, mégis reggeltől estig iskolában van. Az órák mellett sok a zenegyakorlás: egyénileg, kamarazenekarral és nagyzenekarral, tagja a kórusnak. Hetente van fellépés, ami szintén sok időt vesz igénybe. Én eddig mindig azt szorgalmaztam, hogy minél többet szerepeljen, hogy megszokja a közönséget.

— Igazi csapatszellem uralkodik ebben az iskolában — tette hozzá Alexa. — Nem az a cél, hogy mindenki egyéni érvényesülésre törekedjen, hanem a csapat sikerére, mert a csapat csak akkor sikeres, ha sikeres egyénekből áll. Én is benne vagyok mindenben: a nagyzenekarban hárfán játszok, zongorázok, minden kamaracsoportnak a tagja vagyok, ami a szereplés mellett sok-sok próbát is jelent.

 

Stier Alexa Dorottya

1997. augusztus 29-én született, Szatmárnémetiben. Zongoratanulmányait ötéves korában kezdte el, majd a szatmárnémeti Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceumban folytatta Manfrédi Annamária tanítványaként. Diákként számos hazai és nemzetközi versenyen vett részt, ahol kitűnő eredményeket ért el. Zilahon a Ioan Sima Művészeti Líceum által évente megszervezésre kerülő VIVA LA MUSICA versenyen, 2005 és 2011 között, első és második helyezéseket ért el, 2007-ben az amerikai Walhalla Alapítvány különdíját érdemelte ki. A máramarosszigeti Zene- és Képzőművészeti Iskola nemzetközi versenyein szintén részt vett évente, ahonnan számos első és második díjjal tért haza. A zeneiskolai képzés keretében III. osztályos korától részt vesz a regionális zongora tantárgyversenyeken, ahol a 2007/2008-as tanévben dicséretet, 2019/2010-ben II. helyezést ért el, 2012-ben első díjat kapott, az országos döntőn harmadik lett. 2013-ban az országos szakaszon dicséretben részesült. A nagyszebeni filharmónia és Németország nagyszebeni konzulátusa által szervezett CARL FILTSCH nemzetközi zongoraversenyen 2009-ben és 2012-ben harmadik díjban, 2011-ben és 2013-ban dicséretben részesült. 2010-ben a kolozsvári Augustin Bena Művészeti Líceum által szervezett J. S. Bach Zenei Fesztiválon kiválósági díjjal, valamint a nagyváradi Művészeti Líceum által szervezett zenei versenyen I. helyezéssel jutalmazták. 2011-ben a bukaresti George Enescu Zeneiskola által szervezett ADA ULUBEANU verseny harmadik díjazottja, és Franz Schubert-különdíjban részesült. A craiovai Marin Sorescu Művészeti Líceum versenyén dicséretben részesült, valamint a nagyváradi Művészeti Líceum által szervezett zongoravetélkedőn I. helyezést ért el. Többször fellépett a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia zenekarával, ahol 2009-ben W. A. Mozart D-dúr zongoraversenyét, 2010-ben J. Haydn D-dúr zongoraversenyét játszotta Cristian Sandu karmester vezényletével. 2011 és 2013 nyarán részt vett a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara által szervezett Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Akadémiájának zongora mesterképzésén. 2011-ben részt vett a budapesti III. Országos Bartók Béla Zeneiskolai Zongoraverseny döntőjében és az V. Országos Zeneiskolai Ferenczy György Zongoraversenyen, ahol II. helyet és a verseny Ferenczy-díját nyerte el. 2012-ben részt vett az V. Nemzetközi Chopin Versenyen Budapesten, ahol dicséretet és a verseny legjobb magyar résztvevőjének díját nyerte el. 2013-ban a szatmárnémeti Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceum által szervezett Tavaszi Fesztivál nyertese, Bukarestben a Jeunesse Musicales zongoraverseny döntőse.

 

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 16.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...