StreetMusic Fesztivál: Örömzenélés az utcán
Utoljára módositva: 2018-07-09 17:29:16

Három nap, öt színpad, huszonöt fellépő, több mint száz egyedi előadás: péntek délután kezdődik és vasárnap estig tart az idei szatmárnémeti nemzetközi utcazene-fesztivál. Utcazene, utcai kaják és utcai művészet, a teljesség jegyében.

Az előttünk álló hétvégén Szatmárnémeti lesz a régió utcai zenélés, az utcai művészet és az utcai gyorskaják fővárosa, kezdődik a negyedik StreetMusic Fesztivál, jelentették be hétfőn a szervezők. Csütörtökön kezdődik a színpadok építése a Coposu sétány elején (TransPink színpad), és a rendezvénygödörben (Compas színpad), a régi főtér közepén (Dräxlmaier színpad), a Csizmadiaszín udvarán (RedHat Yard színpad) és a Szamoson (Ecomatrix színpad) lesznek ilyenek. Utóbbi színpad nem az ártérben lesz, mint tavaly, hanem a vízen, a fellépők mellett harmincan férnek majd fel erre, a többiek a partról nézhetik a koncerteket. Ugyancsak csütörtöktől lesz elérhető a részletes és pontos program a FestivApp alkalmazásban, a szervezők plakátokat nem is nyomtattak, mert azt vették észre, hogy az utcazene fogyasztók nagy többsége nem falragaszokról tájékozódik. Hirdetik online felületeken az eseményt Nagyváradon, Nagybányán és Kolozsváron is, mert turistacsalogatónak is szánják a fesztivált, nem csak bennfentes szatmárnémeti rendezvénynek. Lát fantáziát az utcazene-fesztiválban a szatmárnémeti ZES Zollner Electronic Kft. is, ő a rendezvény fő szponzora, a cég képviselője a tegnapi sajtótájékoztatón el is mondta miért: hisznek a szatmári ifjúságban és hisznek a minőségi rendezvények értékében és bíznak abban, hogy egy hétvégényi szórakoztatás mellett hosszú távú hozadéka is lesz, hiszen a más városban tanuló szatmári fiataloknak jó okot adhat a végleges hazatérésre.

Butka Gergely, a fesztivál fő szervezője azt vette észre, hogy a korábbi évek munkájának gyümölcse kezd beérni, a szatmárnémeti StreetMusic Fesztivál bekerült az utcai rendezvények fősodrába, egyre nagyobb az érdeklődés iránta. Több mint negyven külföldi előadó jelentkezett, a nagyobb érdeklődésből pedig arra következtetünk, fejtette ki Butka, hogy híre ment az utcazenészek, utcai művészek között, hogy Szatmárnémetiben van egy ilyen fesztivál, sokan tudnak ezzel azonosulni, illetve hogy az esemény felkerült a nemzetközi fesztiváltérképre is.

Bővült a nem zenével szórakoztató előadók száma is, a 2017-ben a közönség elé lépő néhány zsonglőr és utcaművész létszámához képest idén hét országból tíz elismert művész érkezik Szatmárnémetibe, lesz például ír kardnyelő, koreai bűvész és argentín utcai balett-páros is.

A hétvége zenészekről, zsonglőrökről és bűvészekről szól majd a szatmárnémeti tereken, romániai együttesek és természetesen szatmárnémeti fiatal tehetségek is fel fognak lépni. Idén is, ahogy eddig minden évben az előadók versenyre kelnek, az összesen 4000 euró értékű díjakat a szatmárnémeti Schlemmer Románia ajánlotta fel, egy különdíj pedig részvételt biztosít a nemzetközi Veszprémi Utcazene Fesztivál versenyében. Az előadásokat elbíráló zsűri tagjai között pedig ott lesz az egyik leghíresebb romániai utcai művész, a 2017-es szatmárnémeti fesztivál nyertese, Cezar Habeanu. A verseny állásába a szatmárnémeti közönség is beleszólhat, a fesztiválozók online is szavazhatnak majd kedvenc művészeikre. A külföldi művészek előadásai megtekinthetők a történelmi városközpontban és a fesztivál shopping-partnere, az Auchan nagyáruház területén is.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 15:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 16:35
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 18:35
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 20:50
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...