StrongMan(i): az orrvérzés sem állította meg
Utoljára módositva: 2018-01-21 14:05:11

A nyolcadik Dakar-rali volt a legnehezebb Gyenes Emánuelnek, és bár nem sikerült a top húszban zárnia, mégis, hatalmas sikernek könyvelheti el a szatmári pilóta, hogy szombaton ő is együtt ünnepelhetett a mezőnnyel Córdobába, a 40. Dakar-rali pódiumán. 

Az jubileumi, negyvenedik Dakar-rali zárónapján érte el a legjobb szakaszeredményét a szatmárnémeti Autonet Motorcycle Team pilótája, Gyenes Emánuel, ezzel az összetett táblázatban a helyen 23 zárt.

Pénteken San Juan és Córdoba között Mani a 26. időt motorozta: 5 óra 43 perc 13 másodperc alatt teljesítette a 424 kilométeres mért szakaszt, 54 perc 40 másodperccel volt lassabb az ausztrál Toby Price-hoz (KTM) képest. Már ezzel a 23. helyen állt az összetett táblázatban. Másnap pedig remek időt motorozott a Córdoba körüli 120 kilométeres gyors, hurokszakaszon: 1 óra 38 perc 46 másodperc alatt teljesítette a mért távot, így 12 perc 05 másodperccel volt lassabb az argentin Kevin Benavideshez (Honda) képest, de ezzel együtt maradt az összetettben a 23. pozícióban.

Ide erő kellett

Mani pályafutása nyolcadik Dakarján állt rajthoz, és hetedik alkalommal fejezte be a világ legnehezebb terepraliját. Mindegyik évben közel 9000 kilométer az össztáv, és ezt két hét alatt kell teljesíteni szélsőséges körülmények között: száraz, forró sivatagban, különböző magasságú homokdűnék között, ahol a homok a hőmérséklet emelkedésével együtt meglazul, illetve 4000 méter feletti magasságban, ahol a hőmérsékleti értékek akár a fagypontot is megközelítik.

Csak 2009-ben, az első dél-amerikai Dakar-ralit nem sikerült befejeznie. 2007-ben, az utolsó afrikai kiíráson, kezdőként 46. lett, 2011-ben pedig a 17. lett és először nyerte meg a legnehezebb kategóriát, a maraton géposztály. A következő évben a 39. lett, 2015-ben pedig 21-ikként zárt az összetett táblázatban, de ekkor is maraton-győztesként tért haza. 2016-ban jegyezte eddigi legjobb összetettbeli eredményét, akkor a 14. lett, tavaly pedig a 17. helyen zárt. Tehát, az eddigi 5. legjobb eredményét jegyezte a szatmári motoros, viszont 2018-ban már az is kiváló eredmény, hogy célba ért: megfázás, fejfájás, magas láz, kialvatlan éjszakák, orrvérzés és kisebb műszaki gondok nehezítették a koncentrálást – de sikerült, célba ért Mani. Ő is belátta: a végkimerültség határán volt. „Amíg a csontok épek, menni kell” – mondta, és húzta a gázt. Elégedett is vele, meg nem is. A top húszban szeretett volna végezni, ugyanakkor el kell ismernie, ez volt a legnehezebb dél-amerikai Dakarja, amelyen egyetlen percre sem hagyhatott ki az ember, folyamatosan maximális terhelést kellett kibírnia.

Szombaton az argentin városban mindenki ünnepelhetett, aki célba ért – Mani is –, hiszen a 40. Dakar-rali tényleg kőkemény volt. Nem hagyott pihenést a versenyzőknek, a végletekig kizsigerelte őket. A legnagyobb ünneplés persze a győztesek öröme.

Walkner először, Sainz másodszor

Matthias Walkner a motorosok közül a lehető legjobban osztotta be a motorját és az erejét. Az osztrák tanult a korábbi két kiesésből és a combcsonttörésből, aki a tavalyi ezüstöt most aranyra fényesítette. „Ez hihetetlen! Nem gondoltam volna, hogy tényleg nyerhetek – lelkendezett az osztrák a szombati, 120 kilométeres szakasz céljában. – Talán a szerencse is az én oldalamon állt ezen az őrült Dakaron, de tény, nagy álmom vált valóra. A színvonal nagyon magas volt, rajtam kívül volt még öt versenyző, aki nyerhetett volna, de úgy tűnik, én voltam a legszerencsésebb.”

Az autós mezőnyben Carlos Sainz, Lucas Cruz spanyol kettős nyolc év elteltével másodszor is Dakar-győzelmet ünnepelhetett. Fél távnál, amikor még minden jel arra utalt, hogy Stéphane Peterhansel uralja majd a versenyt, ő azt mondta, türelmesnek kell lennie. Mert addig szinte csak homokon autóztak, és bár szereti ő a dűnéket, de öt nap egyhuzamban sok volt neki. Jobban kedveli, ha van előtte út. Türelemmel kivárta, míg lett, s ott aztán hibátlanul autózva eredményre váltotta elképesztő tudását.

„Nagyon boldog vagyok! Négy éve csatlakoztunk a Peugeot-hoz, s bár a csapat azóta nyert két Dakart, szerintem mi ezt most nagyon megérdemeltük, mert rengeteg energiát fektettünk ebbe az autóba – nyilatkozta Sainz, akinek két ralivilágbajnoki címe mellé most már két Dakar-győzelme is van. – Voltunk fent és lent, de mindig a legjobbra törekedtünk. Különösen ezen a versenyen, ami elképesztően nehéz volt. Az elejét kicsit lazábbra akartam venni, de a csapat azt mondta: padlógáz! Így tettem, de eljött az idő, amikor már arra volt szükség, hogy ne hibázzunk. Nem tudom, visszatérek-e jövőre, egyelőre csak élvezni akarom a győzelmet…”

További eredmények

A kamionosoknál Eduard Nyikolajev harmadszor ünnepelhetett a dobogó legfelső fokán (pontosabban már negyedszer, hiszen egyszer mentora, Vlagyimir Csagin versenyszerelőjeként is nyert), a Kamaznak pedig ez volt a tizenötödik sikere a Dakaron. Nyikolajev navigátora idén először az orosz Jevgenyi Jakovlev volt, a műszaki vezetője pedig – két év kihagyás után – a szintén orosz Vlagyimir Ribakov.

A kvdosoknál a chilei Ignacio Casale (Yamaha) 2014 után ismét győzni tudott, a Side-by-Side (SXS) kategóriában – amelyet második éve rendeznek meg – a brazil Reinaldo Varela, Gustavo Gugelmin páros (South Racing – Can Am) győzött.

Mani szerdára Szatmáron lesz

Amint célba ért, Mani a Facebook-oldalán üzent és mondott köszönetet a támogatóinak, illetve a szerelőcsapatnak, amelyet idén is két szatmári srác, Oláh László és Rácz Szabolcs alkotott. Ők ketten még maradnak Dél-Amerikába, Mani viszont már elindult haza. Előbb Argentína fővárosába, Buenos Airesbe vezetett az útja, hogy hajóra tegye a versenygépet és a szervizautót, amely Európába hozza a kontinensük teljes mezőnyének a felszerelését. Kedden 15.25 órakor érkezik meg Romániába az otopeni-i Henri Coanda Nemzetközi Repülőtérre, szerdán pedig már Szatmárnémetibe lesz a régió legjobb motorkerékpár-versenyzője.

Pesek Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...