Svábok örömünnepe Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2019-06-23 20:37:27

Közel négyszáz fellépője volt idén a nagykárolyi svábok szabadtéri rendezvényének. Sok ezer struldi fogyott el vasárnap a kastélykert hűsében.

Karoler Schwabenfest – idén is svábok örömünnepének a helyszíne Nagykároly. A megye talán legőszintébb ilyen jellegű, egyben a legnépesebb szabadtéri, a sváb hagyományok továbbadásáról szóló rendezvénye ezúttal is lelki megalapozással kezdődött, látványos felvonulással folytatódott, s a kastélykertben a részt vevő csoportok sorra mutatták be műsor-összeállításaikat — összesen hozzávetőleg négyszázan. Közben pedig megszámlálhatatlanul sok strudlit lehetett megízlelni — ugyan számos csoport készítette a sváb kulináris remeket, de hosszas sor várakozott mindahány sátor előtt. Valahol ez is volt a szervezők célja: megmutatni a nagykárolyiaknak, illetve az idelátogatóknak a sváb hagyományokat, ízelítőt adni belőlük. Mindezt úgy, hogy közben ügyeltek a hagyományok továbbadására, hogy a fiatalok kedvet kaphassanak azok megélésére.

A Szentlélek római katolikus templomban bemutatott német nyelvű szentmiseáldozattal vette kezdetét a nagykárolyi svábok napja, fesztiválja. Hogy személyes kapcsolatok révén is kötődhessenek egymáshoz a nagykárolyi és környékbeli svábok, a Német Demokrata Fórum nagykárolyi szervezete évről évre, immár tizen-sokadjára megrendezi Nagykárolyban a sváb fesztivált, Szatmár megye legnagyobb szabású, de legalábbis legtöbb embert megmozgató szabadtéri, a sváb hagyományok felmutatásáról szóló rendezvényét. A szentmisét követően felvonultak a meghívott csoportok. A Szentlélek-templom elől indult a menet a mezőfényi fúvósok taktusait, illetve a csomaközi mazsoretteket és a zászlóhordozó házigazdákat követve, s a kastélykertben felállított színpad elé vonult a várost kettészelő főúton. Ott közösen is táncoltak a résztvevők, ezzel is jelképezve együvé tartozásukat.

A kastélykertbeli színpadon persze mindannyian műsort mutattak be. Előbb azonban a köszöntők rendjén üdvözölték az ünneplőket. Elénekelték a szatmári svábok himnuszát, majd Johann Müller, az NDF nagykárolyi szervezetének elnöke mindenekelőtt biztosított mindenkit arról, hogy továbbra is eltökélt szándékuk évente megrendezni a Karoler Schwabenfestet. Egyaránt méltatta magát az alkalmat, illetve a megye szempontjából különösen fontos sváb mentalitást Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke. Keizer Lajos nagykárolyi alpolgármester a városvezetőség nevében biztosította a szervezőket, hogy mindenkoron helye van ennek a rendezvénynek a városban. Johann Leitner, az NDF Szatmár megyei elnöke arra buzdított mindenkit, hogy tegyen a sváb örökség továbbadásáért. Tanuljanak meg németül azok, akiknek vannak sváb felmenőik, de azok is, akiknek nincsenek! — javasolta.

A teljesség igénye nélkül: fellépett a nagykárolyi, mezőpetri és szatmárnémeti egyesített férfikórus — a svábok himnuszával kedveskedett —, a nagykárolyi német óvodások és iskolások tánccal kényeztették a szépszámú nagyérdeműt, így tettek a mezőpetri német tagozatos gyerektánccsoport tagjai is, illetve a szatmárnémeti, a szaniszlói, a tasnádi, a csanálosi, a monospetri gyerektánccsoportok, a nagykárolyi Rekettye magyar néptánccsoport, valamint a nagykárolyi Ceatăra román néptánccsoport, de itt voltak még a nagymajtényi, a kálmándi tánccsoportok, koncerttel kedveskedett a Karoler Trió, a szatmárnémeti Gute Laune stb.

Igazán jó hangulatban telt a svábok nagykárolyi örömünnepe.

Megyeri Tamás Róbert

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:45
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...