Szabadabb csapvíz-piacot!
Utoljára módositva: 2019-07-03 17:14:26

Kartellezéstől tart a versenytanács amiatt, hogy csak kedvezményezett cégek végezhetnek víz- és csatornahálózat-csatlakozási munkálatokat. Mérték az árakat is, Szatmár nincs a legdrágábbak között.

Felfigyelt egy jelenségre a víz- és csatornázási szolgáltatások terén a román versenytanács: vannak olyan szolgáltatók, amelyek csak bizonyos cégek számára teszik lehetővé, hogy elvégezzék a hálózatra kapcsolódási munkálatokat, fogyasztásmérőket felszereljenek, vagy az egyes esetekben szükséges terveket megírják. Ez gátolja a fogyasztók számára kedvező versenyhelyzetet, különösen ott, ahol az ilyen szerződéseket 25–49 éves időtartamokra kötik, teljes mértékben kizárva ezáltal a konkurenciát ebből az ágazatból. Mérték azt is, hogy melyik szolgáltató mennyiért adja a víz köbméterét, Szatmárnémeti nincs a legdrágábbak között. Az országos víz- és csatornázási szolgáltatás köbméterenkénti átlagára 6,01 lej volt 2017-ben, a legdrágább az országban Konstancán (7,72), Piteşti-en, Târgoviştén, Râmnicu Vâlceán és Buzăuban (7,24) volt a csapvíz és a használtvíz-elvezetés, úgy, hogy két évvel ezelőtt 6 lejes ár alatt dolgozott a szatmárnémeti Apaserv Rt.

Kartell-veszély

A versenytanács ellenőrei szerint ilyen zárt rendszerben dolgozó cégek között nagy az esélye az összebeszélésnek is az árakat illetően, és a kartellek megalakulása is esélyesebb, mint szabad piacon, ami az érintett és ebben részt vevő cégeken kívül senkinek sem jó. Nem kizárt, hogy a piackutatás 2017-es elvégzését követően ellenőrzéseket is végzett ezen a téren a versenytanács, úgyhogy hamarosan előállhatnak majd ennek eredményével is.

Szatmár szabad

Megkérdeztük az Apaservet, hogy a szatmárnémeti szolgáltatónak kell-e hasonló vizsgálódástól tartania, de elmondták, hogy nem. A megyét ellátó szolgáltatónak teljesen szabadon dolgoznak be a külső cégek, sőt a csatornahálózatra például magánszemélyek maguk is megoldhatják a rácsatlakozást. A kétezres évek elején voltak engedélyezett szolgáltatók, de ez a gyakorlat már megszűnt, akkor az egyéni fogyasztási rendszerre való tömeges átállás miatt volt szükség ellenőrizni a víz- és csatornahálózatra való csatlakozásokat.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...