Szabadabb csapvíz-piacot!
Utoljára módositva: 2019-07-03 17:14:26

Kartellezéstől tart a versenytanács amiatt, hogy csak kedvezményezett cégek végezhetnek víz- és csatornahálózat-csatlakozási munkálatokat. Mérték az árakat is, Szatmár nincs a legdrágábbak között.

Felfigyelt egy jelenségre a víz- és csatornázási szolgáltatások terén a román versenytanács: vannak olyan szolgáltatók, amelyek csak bizonyos cégek számára teszik lehetővé, hogy elvégezzék a hálózatra kapcsolódási munkálatokat, fogyasztásmérőket felszereljenek, vagy az egyes esetekben szükséges terveket megírják. Ez gátolja a fogyasztók számára kedvező versenyhelyzetet, különösen ott, ahol az ilyen szerződéseket 25–49 éves időtartamokra kötik, teljes mértékben kizárva ezáltal a konkurenciát ebből az ágazatból. Mérték azt is, hogy melyik szolgáltató mennyiért adja a víz köbméterét, Szatmárnémeti nincs a legdrágábbak között. Az országos víz- és csatornázási szolgáltatás köbméterenkénti átlagára 6,01 lej volt 2017-ben, a legdrágább az országban Konstancán (7,72), Piteşti-en, Târgoviştén, Râmnicu Vâlceán és Buzăuban (7,24) volt a csapvíz és a használtvíz-elvezetés, úgy, hogy két évvel ezelőtt 6 lejes ár alatt dolgozott a szatmárnémeti Apaserv Rt.

Kartell-veszély

A versenytanács ellenőrei szerint ilyen zárt rendszerben dolgozó cégek között nagy az esélye az összebeszélésnek is az árakat illetően, és a kartellek megalakulása is esélyesebb, mint szabad piacon, ami az érintett és ebben részt vevő cégeken kívül senkinek sem jó. Nem kizárt, hogy a piackutatás 2017-es elvégzését követően ellenőrzéseket is végzett ezen a téren a versenytanács, úgyhogy hamarosan előállhatnak majd ennek eredményével is.

Szatmár szabad

Megkérdeztük az Apaservet, hogy a szatmárnémeti szolgáltatónak kell-e hasonló vizsgálódástól tartania, de elmondták, hogy nem. A megyét ellátó szolgáltatónak teljesen szabadon dolgoznak be a külső cégek, sőt a csatornahálózatra például magánszemélyek maguk is megoldhatják a rácsatlakozást. A kétezres évek elején voltak engedélyezett szolgáltatók, de ez a gyakorlat már megszűnt, akkor az egyéni fogyasztási rendszerre való tömeges átállás miatt volt szükség ellenőrizni a víz- és csatornahálózatra való csatlakozásokat.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Herkules legendája
Ma, 21:35
Herkules végzete születésekor elrendeltetett: Zeusz megjósolta, ő lesz az, aki legnagyobb harcosként a zsarnoki uralmat megdöntve elhozza a békét.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...