Szabálytalan a városdokumentum
Utoljára módositva: 2019-12-10 10:02:47

Kétemeletes tömbház mellé tervezett kétemeletes tömbház miatt támadták meg a lakosok Szatmárnémeti teljes városrendezési tervét, a bírósági eljárás miatt beruházások késnek.

A nagyváradi táblabíróságot is megjárta már Szatmárnémeti régi Általános Városrendezési Tervének (PUG) a pere; egy Cardinal Iuliu Hossu utcai lakóközösség tagjai azért támadták meg a közigazgatási dokumentumot, mert kétemeletes tömbházuk melletti üres telekre egy másik kétemeletes társasházat épített volna valaki.

 

Szabálytalan húsz év?

 

A lakók tulajdonképpen azt a három városi tanácsi határozatot támadták meg, amelyekkel egymás után mindig meg lett hosszabbítva ez a régi, tíz évvel ezelőtt érvényét veszített PUG, magyarázta az ügy hátterét lapunk érdeklődése nyomán a szatmárnémeti polgármester. Kereskényi Gábor elmondta, hogy Szatmáron első fokon megnyerték a pert, a bíróság hatályon kívül helyezte a három tanácsi határozatot, és a város fellebbezését követően helyt adott a szatmári ítéletnek a nagyváradi táblabíróság is egy november ötödikei másodfokú ítéletben. A bíróságok azon az alapon helyezték hatályon kívül a három városi döntést, hogy azok okafogyottak voltak, miután az 1999-es, folyton hosszabbítgatott érvényességű általános városrendezési terv sem lett szabályosan alkalmazva, mert nem volt megfelelően engedélyeztetve a különböző minisztériumok és egyéb hatóságok részéről. A PUG szabálytalanná nyilvánításával az a baj, mutatott rá Kereskényi, hogy ez azt jelenti, hogy az utóbbi húsz évben Szatmárnémetiben külön városrendezési terv nélkül történt építkezések, beruházások mind szabálytalanul lettek megvalósítva. A döntést emiatt egy nonszensz, nagyon helytelen bírósági döntésnek tartja, amelyik rossz jogértelmezésen alapul, jelentette ki Kereskényi. A polgármester megjegyzésre érdemesnek tartja azt a részletét is az ügynek, hogy tíz hónap alatt jogerős döntés született az ügyben, miközben az ilyen esetek évekig elhúzódnak. Nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy valakik politikai okból is ehhez a lépéshez folyamodtak, abban bízva, hogy nehéz helyzetbe hozzák ezáltal az önkormányzatot, megbénítják nemcsak a kétemeletes tömbház megépítését, de a városi beruházásokat is, tette hozzá a polgármester. Azonban a PUG hatályon kívül helyezése nem fogja lelassítani a város fejlődését, mert az összes fontos közepes és nagyberuházás PUZ alapján zajlott eddig is és fog zajlani ezentúl is.

 

Kettő helyett lehet négy

 

De a PUG-ot elmarasztaló döntés mégis azoknak lehet a legrosszabb, akiknek a javára született, mutatott még rá a polgármester, mivel egy hatályon kívüli PUG esetén PUZ-ra, övezeti városrendezési tervre van szükség egy építkezéshez. És ha nincs általános szabályozás, akkor semmi nem tartja kordában a felfelé való terjeszkedést, most tehát az eredetileg tervezett kétemeletes tömbház helyett akár egy négyemeletest is építhet valaki a pereskedő lakosok melletti üres telekre, ha PUZ-t készíttet oda.

 

PUZ-zal lehet építeni

 

Az emberekre nem gyakorol nagy hatást ez az ügy; aki kisebb beruházást tervez, például házat szeretne építeni, az gond nélkül megteheti, ha a környékre nézve van érvényes PUZ, ha pedig nincs, akkor csináltatni kell egyet, ami az építkezés költségeit növeli meg kisebb-nagyobb mértékben, és az építkezési engedély kiadása is több időbe fog telni, mint amennyibe eddig telt.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 27.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...