Szabálytalanságok és törvénytelenségek Pálfalván – Videó!
Utoljára módositva: 2019-10-18 09:43:41

Szerdán ülésezett Pálfalva Község Helyi Tanácsa. A huszonhat napirendi pont és a gyűlés előtt napirendre vett újabb három határozattervezet közül egy sem volt törvényes és szabályos, a tanács viszont valamennyit elfogadta, az RMDSZ-es tanácsosok tartózkodtak.

 

Szerdán ülésezett Pálfalva Község Helyi Tanácsa. A tizenöt tanácsos közül — 6 RMDSZ-es, 5 PSD-s, 4 PNL-s — egy PSD-s hiányzott. A tanácsosoknak huszonhat napirendi pontról és három olyan határozattervezetről kellett dönteniük, amit a gyűlés előtt vettek napirendre úgy, hogy nem tartották be a törvényes eljárásokat. Bernat Manuela Eva községi jegyző figyelmeztette a tanácsosokat, hogy napolják el a tanácsülést, mert egyetlen napirendi pont sem törvényes, de a PSD–PNL szövetség erre nem volt hajlandó. A napirendi pontok megszavazása előtt a jegyző ismertette, hogy milyen törvénytelenségekbe ütköznek a határozattervezetek, de a gyűlést vezető tanácsos és az alpolgármester többször hangoztatta, hogy ez őket nem érdekli, hiszen a törvények csak a bürokráciát növelik, ők a község javát kívánják szolgálni. Az RMDSZ-frakció, mivel nem szavazta meg a napirendet, szavazáskor tartózkodott, így egy napirendi pont kivételével a szavazás 8–6 arányban átment. Nagy József RMDSZ-es tanácsos megszavazta azt a határozattervezetet, ami Valentin Suta volt alpolgármester kérését tartalmazta. Szilágyi Levente RMDSZ-es frakcióvezető többször érvelt azzal, hogy az RMDSZ nem szavaz meg olyan napirendi pontokat, amelyek nem törvényesek, a polgármester pedig azzal vádolta az RMDSZ-t, hogy fékezi a község fejlődést.

Bernat Manuela Eva községi jegyző minden napirendi pont megszavazása előtt ismertette a szabálytalanságokat és a törvénytelenségeket, de a PSD-s és a PNL-s tanácsosokat ez nem érdekelte, sőt, a jegyzőt vádolták felkészületlenséggel és a község fejlődésének az akadályozásával.

A gyűlésen elhangzott, hogy mielőtt összehívták a tanácsülést, nem adták le a községi jegyzőnek a napirendre kerülő határozattervezeteket és azok indoklásait, hogy azt törvényességi szempontból átvizsgálja és iktassa. Kiderült, hogy a tanácsülés anyagát iktatták a polgármesteri hivatal regiszterében, ahhoz viszont a jegyzőnek nincs hozzáférése. A napirenden szereplő határozattervezetekhez előre hozzácsatolták a tanácsülés összehívásáról szóló meghívót. A jogszabály szerint a jegyzőnek legalább öt nappal a tanácsülés előtt el kell küldenie a határozattervezeteket a tanácsosoknak. Bernat Manuela Eva elmondta, hogy mivel nem kapta meg idejében a határozattervezeteket, nem volt ideje azok tanulmányozására úgy, hogy le is tudja írni, mi az, ami szabályos, és mi az, ami szabálytalan. Példának okáért a költségvetés módosítását tárgyaló napirendi pontnál a határozattervezetből nem derült ki, hogy mit módosítanak. Nem volt feltüntetve, hogy kaptak-e plusz összeget, és azt osztják el, vagy valamilyen már meglévő kategóriákból irányítottak át összegeket. Az ülésen kiderült, hogy ehhez a határozattervezethez egy tizenkilenc oldalas táblázatot csatoltak, ami tulajdonképpen a község költségvetése, de abból nem derül ki, hogy hol milyen módosítást eszközöltek. Szerepelt a napirenden két szemétszállító autó eladása is, de a határozattervezetből nem derült ki, hogy ezeket versenytárgyaláson értékesítik-e, és ha igen, milyen áron, pedig a tanácsnak kellene eldöntenie az eladás módját, illetve azt is, hogy ha licitet írnak ki, akkor milyen árról indulnak. Ehelyett az szerepelt a határozattervezetben, hogy ha a gépjárműveket nem sikerül eladni, akkor azokat leselejtezik. Azt is meg kellett volna állapítani, hogy a két járműnek mennyi az értéke, és a leselejtezés milyen veszteséget jelent a költségvetésben. Egy másik napirendi pont a polgármesteri hivatali állások átalakításáról szólt. Ez a téma már augusztusban is szerepelt a napirenden, akkor nem volt jelen a jegyző, mert szabadságon volt. Mivel az akkor elfogadott határozattal kapcsolatban felmerültek hibák, a tanácsosok azt hihették, hogy épp azokat kijavítandó szerepel ismét napirenden a határozat, de kiderült, hogy újabb állás módosítása került napirendre azzal a nem titkolt céllal, hogy a polgármester a saját embereit tudja alkalmazni a még üresen lévő állásokba.

Egy újabb napirendi pont útjelző táblák elhelyezéséről szólt, de a határozattervezetben nem volt feltüntetve, hogy azok pontosan hova kerülnek. Tervbe van véve, hogy megtiltsák a TIR kocsik közlekedését a mezei utakon, s bár ez a lehetősége megvan ugyan a helyi tanácsnak, de biztosítani kellene a forgalmat vagy elkerülőutakon, vagy kivételes esetekben — például ha építkezéskor valaki építőanyagokat akar bevinni az utcába — lehet hozni egy határozatot, hogy engedéllyel, egy bizonyos összeg kifizetése után be lehessen hajtani az elzárt területre is.

Napirendre került az a határozattervezet is, hogy a község területén működő egyházak (16) idén ezer-ezer lejes támogatást kapjanak. A korábbi évek gyakorlata szerint a helyi tanács évente tizenhatezer lejt oszt ki az egyházaknak, a megegyezés pedig korábban úgy szólt, hogy ezt az összeget minden évben két-három egyházközösség kapja annak függvényében, hogy melyik milyen beruházásokat végez, milyen eseményeket szervez. Szabály szerint amúgy úgy lehet pénzt adni az egyházaknak, ha azok kérvényezik ezt, és meg is indokolják a kérést, eddig viszont nincs leadott kérvény, tehát ez a fajta pénzosztás sem volt törvényes.

Amacon egy új lakónegyedet hoznak létre több mint hatvan parcellával, a bejárat a Szatmárnémeti felőli oldalról lesz. Már júliusban szavaztak a tanácsosok arról, hogy milyen neveket kapjanak az ottani utcák, amelyek még nem is léteztek. Az utcanevek jóváhagyására kérelmet juttattak el a prefektúrára, szerdán pedig napirendre került egy határozattervezet egy másik iktatószámmal, a tanácsosoknak pedig olyan utcanevekről kellett volna szavazniuk, amiket a prefektúra még nem hagyott jóvá. Közben ugyancsak a szerdai tanácsülésen szerepelt egy olyan napirendi pont, amelyben a tanács ezeket az utcákat köztulajdonná minősíti, tehát júliusban nevet adtak olyan utcáknak, amelyek csak október közepén kerültek a község tulajdonába.

Egy másik határozattervezet arról szólt, hogy a helyi költségvetésből le fognak aszfaltozni a község területén három utcát, de hogy melyik ez a három, azt a polgármester döntötte el, holott ez a tanácsosok feladata lett volna. Még év elején megszavazta a testület, hogy lesznek útmodernizálások, egy bizonyos összeget el is különítettek erre a célra, de a kiadások ezt meghaladták, mert nem kövezés, hanem aszfaltozás van folyamatban. A munkálatok már elkezdődtek, tanácsi határozat és a szükséges engedélyeztetések nélkül.

A tanácsülés napirendjére került három új határozattervezet is, amiket a jegyző nem kapott meg időben, ez szintén nagy vitát váltott ki. Az egyik határozattervezet egy amaci külterület belterületté nyilvánításáról szól. Valeriu Suta, a község volt alpolgármestere vitatott módon jutott egy nagyobb területhez Amacon, azt felosztotta negyvennyolc parcellára, amiből negyvenhét házhely — egy ilyen házhely minimum ötezer eurót ér. Ezt a határozattervezetet megszavazta az RMDSZ-es Nagy József, a község volt polgármestere is.

A tanácsülés huszonhat napirendi pontját és a gyűlés előtt napirendre vett három határozattervezetet is elfogadták a pálfalvi tanács döntéshozói, most már csak az a kérdés, mit tesz a prefektúra jogi osztálya, és mi történik, ha visszaküldik ezeket a tanácshoz újratárgyalásra, de a polgármester — mint eddig többször is — azt nem veszi figyelembe…

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...