Szakiskolába a gyengén teljesítőkkel!
Utoljára módositva: 2019-08-16 19:41:20

Minden országos felmérésen részt vett, de 5-ösnél kisebb átlaggal rendelkező romániai nyolcadikos szakiskolában folytatná a tanulmányait — ezt a javaslatot szeretné rendeletbe foglalni az Oktatási Minisztérium, és már a következő tanévtől alkalmazná.

Pozitívan fogadta a társadalmi párbeszédért felelős bizottság az Oktatási Minisztérium azon javaslatát, hogy kötelezően szakiskolában vagy duális oktatásban folytassák tanulmányaikat azok a tanulók, akik nyolcadik osztály végén 5-ösnél alacsonyabb bejutási átlagot értek el. A társadalmi párbeszédért felelős biztosság 3–2 arányban szavazott az ügyben, a szaktárca honlapján — www.edu.ro — közzétett tájékoztató szerint a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI), a Spiru Haret tanügyi szakszervezet (FSE Spiru Haret) és a Szülői Szervezetek Országos Egyesületének (FNAP) képviselői a javaslat mellett szavaztak, míg a diákok érdekeit képviselő Konstanca Megyei Diákok Szervezetének (AEC) és az Országos Diáktanácsnak (CNE) a küldöttei ellenezték az intézkedést.

„Ez nem könnyű döntés, de minden szülőnek tudatosítania kell, hogy annak a gyermeknek, aki 3-as átlaggal jut be a középiskolába, szinte semmi esélye nincs arra, hogy érettségi diplomát szerezzen. Így csak rosszat tesz magának, mert egy bukásra ítélt úton indul el” — érvelt az edupedu.ro portálnak az országos szülői egyesület elnöke, Iulian Cristache az intézkedés szükségessége mellett. Ugyanakkor hozzátette: szorgalmazták, hogy mindezt csak a négy év múlva esedékes felvételin vezessék be, tehát az idén ötödik osztályt kezdő diákok esetében, viszont ahhoz a tanügyi törvényt kellene módosítani.

A Magyar Szülők Szövetsége szintén támogatja a szaktárca ötletét. „Szövetségünk hosszas tárgyalások és egyeztetések után támogatta a Szülői Szervezetek Országos Egyesületének (FNAP) javaslatát. Igen, az érettségi eredményeinek elemzésekor egyértelmű volt, hogy az egyik legnagyobb gond pont az alacsony jegyekkel való bejutás az elméleti líceumok osztályaiba, ahonnan szinte teljesen lehetetlen átmenő jegyű érettségire tornászni a tudást. Ez persze nem jelenti azt, hogy aki szakiskolában tanul, nem léphet magasabb szintre, ha leteszi a különbözeti vizsgákat” — szögezi le a romániai Magyar Szülők Szövetsége.

Ha az idei vizsgaeredményeket vesszük figyelembe, akkor például Szatmár megyében kilenc olyan tanintézmény is van, amelyeknek a diákjai közül senki nem folytathatná elméleti líceumban, ezeknek az iskoláknak a nyolcadikos diákjai közül ugyanis senki nem ért el 5-ös vagy annál nagyobb átlagot. Ellenben tizenkét olyan Szatmár megyei iskola is van, amelyek a végzősök 100 százalékos sikerességével büszkélkedhetnek, ezekben mindenki 5-ös vagy jobb eredménnyel végzett — tehát amennyiben már bevezették volna a módosítást, ezek a diákok bármilyen szakon folytathatnák.

A következő, 2019/2020-as tanévben egyébként nagyon alacsony átlagokkal, akár 2,94-gyel is lehet Szatmárban líceumba járni — ekkora volt ugyanis a számítógép által leosztott legalacsonyabb átlag.

Vizsgamenetrend

A 2020-as nyolcadikos országos felmérő tervezett menetrendje szerint az általános iskolai végzősök 2020. június 2–5. között iratkoznának be a vizsgákra, és június 5-én zárnák az iskolaévet. Az első írásbelire 2020. június 15-én kerülne sor, június 17-én matematikából írásbeliznének, míg a kisebbségi oktatásban részt vevő fiatalokra június 18-án még várna egy anyanyelv írásbeli is. Az első eredményeket 2020. június 22-én közölnék, míg az óvások utáni, végleges jegyeket 2020. június 27-én függesztenék ki.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...