Szakmai kollégium gyógytornászoknak
Utoljára módositva: 2017-11-22 15:02:48

A napokban jött létre a régió gyógytornászainak kollégiuma. Nagykároly, Szatmárnémeti, Avasfelsőfalu és Tasnád tartozik bele a Szatmár megyeiek csapatába, melyet egy nagykárolyi szakember, Kern Erika, a Nagykárolyi Városi Kórház vezető gyógytornásza irányít.

 

Kern Erika

Nagyon fejlett a Nagykárolyi Városi Kórház keretében működő fizioterápiás részleg, az itt tevékenykedő csapat a korszerű felszerelés mellett nagyszerű szakemberekből áll, nem véletlen, hogy a gyógytornára járó páciensek nem csak Nagykárolyból és környékéről, hanem szerte Szatmár megyéből érkeznek, s az előjegyzési naptárukban hónapokkal előre kell időpontot foglalni.

Hatalmas fejlődésen ment keresztül a gyógyításnak ez az ága az elmúlt időszakban, mondja Kern Erika, a részleg nagykárolyi vezetője, hozzátéve, hogy bár még mindig nem kapják meg a megfelelő rangot az orvoslási hierarchiában, az elmúlt hónapokban arra törekedtek, hogy kivívják azt a fajta elismerést, ami szakmájuknak kijár.

„Hosszas egyeztetéseket követően végre Romániában is megalakult a Gyógytornászok Szakmai Kollégiuma. Hatalmas előrelépésnek érezzük ezt szakmai szempontból, hiszen így végre van egy hivatalos képviseletünk, amely érdekvédelmi szervezetként működik. Regionális elosztásban jöttek létre az országban ezek a kollégiumok, és meglepetéssel tapasztaltuk, hogy több nagyobb régióban, mint például Brassó, Kolozs vagy Fehér megye, nem is sikerült ezt létrehozni. Mi azért kapcsolódtunk be ebbe a folyamatba, mert intézményünk vezetője, Rácz Elisabeta igazgatónő szerette volna, ha szélesebb körben nyilvánosságot kapnak az eredményeink. Minket eddig senki nem képviselt szakmai szempontból, s azt reméljük, hogy ezután a fizioterápiás részleg, azaz a gyógytornászok is lépni tudnak saját szakmai céljaik elérése érdekében. Egészen az alapoktól kellett kezdenünk mindent: szerettük volna elérni például, hogy egységesítsék a gyógytorna elnevezést. Régen ezt több kifejezéssel is illették, s az emberek már nem is tudják mikor milyen kezelésmódszert is fed az, amit javasol az orvos számukra. Mindez különböző félreértésekhez is vezetett, s a beteg azt hihette, hogy minél bonyolultabb a kezelési mód kifejtőjének az elnevezése, az a gyógytornászok között egy magasabb rangú szakembert feltételez. Pedig ez nem így van, mert mindegyikünk ugyanazt az egyetemet végezte, csak más ágra szakosodtunk, de tulajdonképpen egyenrangúak vagyunk. Szemben például a masszőrökkel, akik egy technikum elvégzését követően kezdenek praktizálásba. Most azt kértük az Egészségügyi Minisztériumtól, hogy mindegyikünket fizioterapeutának ismerjen el, ezáltal kizárva a félreértések lehetőségét. Természetesen azok tartoznának ide, akiknek megvan a megfelelő szakosodásuk, szakmai múltjuk. Ez külföldön is így működik, és immár nálunk is bevezették ezt a hivatalos elnevezést. Megszervezték azt is, hogy minden megye létrehozhassa a maga szakmai kollégiumát. Igyekeztünk minden kollégához eljuttatni ezt az információt, ezért hirdetéseket adtunk fel, kihasználtuk a közösségi média lehetőségeit is. 53 személy jelentkezett be, bár ez a szám ahhoz képest alacsony, hogy szerintünk több mint százan vannak megyei szinten. November 4-ig lehetett beiratkozni, két hét állt rendelkezésre. Közülük 48-an jöttek el szavazni, akik kijelölték a bizottság irányító testületét. Hat jelölt közül Czumbel István, Ilyés Andrea, Pop Monica, Susan Amelita és jómagam kerültünk be a vezető testületbe. Engem választottak a tagok kollégiumunk vezetőjének, s ugyancsak én fogom képviselni szervezetünket az országos egyeztetéseken is” — mondta Kern Erika.

A szakember elmondta, hogy a jövőben változni fog a szakmai tevékenységüket engedélyező okmány kiadásának feltétele is.

„Próbáltuk elmagyarázni minden gyógytornásznak, hogy ahhoz, hogy egészségügyi intézményben vagy magánrendelőben dolgozhassanak, rendelkezniük kell egy engedéllyel, amely szakmájuk szabad gyakorlását teszi lehetővé. Ugyanez létezik az orvosoknál is, nekik is rendelkezniük kell ezzel az oklevéllel. Sokan nem is értették meg, hogy enélkül nem lehet tevékenykedni, sőt, büntetendő. A kórház senkit nem alkalmaz, akinek nincs meg ez a diplomája. Ezt eddig a közegészségügyi igazgatóság adta ki, mostantól viszont már a létrejött kollégiumok bocsátják ki. Szigorú szabályrendszert veszünk alapul, ezáltal a saját presztízsünket szeretnénk emelni, illetve a kóklereket is szeretnénk kizárni. A jövőben arra is szabály születik, hogy ha valaki befejezte az egyetemet, ne nyithasson úgy magánrendelőt, hogy előtte legalább egy évig nem gyakorlatozott egy egészségügyi intézményben egy fizioterapeuta mellett. Így a betegeket szeretnénk óvni, hiszen sokan úgy nyitnak magánrendelőt, hogy nem is láttak beteget az egyetemi évek alatt. A minőségi munka biztosítását, a szakmai megbecsülést és a munkánk megfizetését szeretnénk elérni, valamint azt, hogy megóvjuk a betegeket attól, hogy megfelelő szakmai gyakorlattal nem rendelkező emberek keze közé kerüljenek” — mondta a szakember.

A nagykárolyi egészségügyi intézmény vezető gyógytornásza kihangsúlyozta, hogy sok esetben még mindig nincsenek tisztában az emberek azzal, hogy a gyógytornász, a fizioterapeuta és a masszőr nem ugyanaz. Előbbiek ugyanis ahhoz, hogy képesítést nyerjenek, négyéves egyetemet teljesítettek, illetve a mostani rendszer szerint már csak három évet, plusz két év mesterfokozatot. A nagykárolyi intézményben már két olyan szakember is van, akik ún. Vojta-terapeuták. Ez egy nagyon fontos módszer, amellyel leginkább a gyermekeket tudják fejleszteni.

„Egy Vojta-terápia tíz gyógytornaalkalomnak felel meg, és szerencsére nagyon jó eredményeket érünk el az alkalmazásával. A kezeléseink iránt hatalmas az érdeklődés, és a csapatom minden tagjára büszke vagyok, mert nagyszerű szakemberek. Kilenc gyógytornásszal, négy masszőrrel és két nővérrel dolgozunk együtt. A gyógytornászaink napi 65 emberrel dolgoznak, s a legnagyobb technikai felszereléssel rendelkezünk, legközelebb talán csak Kolozsváron áll a szakemberek rendelkezésére ilyen szintű felszerelés. Tudni kell, hogy medencénk is van, és vízi terápiát is tudunk végezni, ami tovább segíti a munkánkat. Köszönettel tartozom minden kollégának, aki valamilyen módon hozzájárult ahhoz, hogy ez a kollégium itt, nálunk is létrejöjjön. Külön köszönettel tartozunk az igazgatónőnknek, aki szorgalmazta, és mindent elkövetett, hogy sikert érjünk el” — fejtette ki a nagykárolyi intézmény vezető gyógytornásza.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Predator - A ragadozó
Ma, 18:30
Shane Black friss vért fecskendez a Predator-sorozatba ezzel a kirobbanó új résszel, amelyben a vadászat a világűr távoli zugaitól a külvárosi utcákig terjed. Az univerzum legveszedelmesebb ragadozói más fajok DNS-ét használva genetikailag módosították magukat, így most erősebbek, okosabbak és halálosabbak, mint bármikor. Mikor egy kisfiú tudtán kívül a Földre vonzza őket, csupán egy exkatonákból álló szedett-vedett csapat és egy morózus technikatanárnő állhat az emberiség pusztulásának útjába.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Egy kis szívesség
Ma, 20:30
Az Egy kis szívesség egy misztikus krimi-thriller, amely egy nő eltűnése köré épül. A főszerepekben viszont itt is két női karaktert találunk.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért szereted az őszt?
A kellemes őszi színek miatt
Végre felvehetem a kedvenc pulcsiaimat, cipőimet
Végre nincs kánikula
Az iskolakezdés miatt
Nem szeretem az őszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. szeptember 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...