Számlafizetés bankkölcsönből
Utoljára módositva: 2018-09-21 09:00:35

Míg pár éve még csak fajsúlyosabb beruházásra (főleg lakás és autó vásárlására) vettünk fel kölcsönt, ma már sokan a rezsiszámlákat is abból fizetik.

Dübörgő gazdaság, decens fizetések ide vagy oda, egyre többen kényszerülnek bankkölcsönt felvenni a mindennapi megélhetés és főleg számlakifizetések érdekében — derül ki az Országos Statisztikai Intézet összesítéséből. A romániai háztartások riasztóan nagy, 81,6 százalékában okoz gondot a kiadások kifizetése — és sajnos messze nem luxuskiadásokról, hanem szigorúan élelmiszerről, valamint közüzemi számlákról, azaz alapkiadásokról van szó. A statisztikai intézet felmérése értelmében öt romániai háztartásból kettő nehezen vagy nagyon nehezen tudja fedezni az alapvető kiadásokat, 42,7 százalékuknak pedig valamilyen szinten nehézséget okoz a kiadások fedezése. A kifizetési gondok, elmaradások leginkább azokban a háztartásokban fordulnak elő, ahol két felnőttre három vagy több gyermek jut, illetve ahol egy felnőtt nevel egy vagy több gyereket. Tavaly legtöbben az elektromos áram szolgáltatóinál (51%), a közösségi költségeknél (50%) és a telefon-előfizetéseknél (36,3%) halmoztak fel kisebb-nagyobb adósságokat — a bankkölcsönök törlesztésére viszont „nagyon odafigyelnek”, a felhalmozott adósság alig 7,2 százalékát tették ki a hitelintézetektől igényelt kölcsönök. Nem mellesleg az elemzés arra is rávilágít: a lakosság 18,5%-a kényszerült arra, hogy hitelt vegyen fel a folyó, mindennapi kiadások kifizetésére. Összességében a háztartások csaknem egyharmadának elég a havi nettó 1001–2000 lej a folyó kiadások fedezésére, ötből három háztartásnak viszont legalább 2000 lejre van ehhez szüksége.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...