SzamosFeszt Cégénydányádon!
Utoljára módositva: 2017-06-28 19:53:36

Szatmári ízek és pálinkák, úri konyha, kirakodóvásár, lovasszekértúrák, Pulya csoki, hungarikumok, AB/CD, Péterfy Bori & Love Band, a Pergő Zenekar, Duna Művészegyüttes és Parajd várja a vendégeket.

 

Adj’ Isten Szatmárban! — immár hatodik alkalommal szervezik meg a Szatmárnémetitől alig 20 kilométerre, Fehérgyarmat irányában levő Cégénydányádon, az Alföld egyik legszebb kastélyparkjában s a csodálatosan felújított Kölcsey-Kende kúria szomszédságában a SzamosFesztet – amely nem csak néptánc és népzenei találkozó, hanem a szatmári kultúra ápolása, az elfeledett szatmári ízek felelevenítése és természetesen szórakoztatás is, mottójuk az Adj’ Isten Szatmárban égisze alatt.
Június 30–án, pénteken – melyet a szervezők A rock napjának neveztek el – 16 órakor nyit a Pálinka Presszó, amely a szatmári pálinkaházak kétnapos bemutatkozása lesz és kezdődik a Buborékfoci Bajnokság s az extrém íjász játék is, 18 órától pedig indul a Csúcstámadás, azaz a vezetett túra Szatmár egyik legmagasabb pontjára. Aki nem vágyik a csúcsra, azt a Kuckó Művésztanya műsorai várják — 19 óra 30 perctől pedig a nap megnevezéséhez illően, szól a rock: előbb a Retrospect zenekar, majd 21 órától a The Bits (Beatles Emlékzenekar), 22 óra 30 perctől pedig az AB/CD csap a húrok közé.

Szombat, azaz július 1–je A Népművészet Napja, melynek díszvendége a Parajdról érkező Ábel Egyesület, házigazdája pedig Bistey Attila vőfély. A nap kora hajnalban, horgászversennyel indul a cégénydányádi tavon, és szintén mozgással, a 11 órakor kezdődő kerékpártúrával folytatódik — eredetileg kincskereséssel egybekötött kenutúrát terveztek a szervezők, ám sajnos a Szamos vizének szennyezettsége miatt, fertőzések és egyéb problémák elkerülése végett módosítottak: a kerékpártúra a Szamos mentén halad, Cégénydányádtól Szamostatárfalváig. 14 órakor nyitja kapuit a Nemesi Porta, amelynek népi udvarán gyermekjátékok és kézműves foglalkozások, Sárkányverő interaktív óriás bábszínház várja az aprónépeket, a nagyobbakat pedig az Úri konyha (a szomszédos kastélyok és kúriák főzőversenyének természetesen megkóstolható finomságai), a Pálinka Presszó és a Pergő Zenekar muzsikája. 15 órától a református templomban az istentisztelettel egybekötött megnyitóünnepségen Szakáli István Lóránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár köszönti az egybegyűlteket, akiket ezt követően lovasszekértúrára, valamint íjász- és lovasbemutatóra várnak.

18 órától a Kuckó Művésztanya, 19 órától az Ábel Egyesület székelyföldi táncokkal, 20 órától pedig a Bürkös Zenekar szórakoztatja a nagyérdeműt. 21 órától mutatja be a Nemzeti Táncszínház szervezésében a Duna Művészegyüttes Puszták népe című előadását — s ha valakinek ismerős a cím, az nem véletlen, hiszen az előadásban Illyés Gyula szűkebb hazája, a Mezőföld tánckultúrájának bemutatásán túl megjelennek Magyarország más tájegységein valaha cselédsorban élők táncai is, mint például somogyi, sárközi, zalai, felvidéki, szatmári falvak, és a Hortobágy lakóinak táncai is. 22 óra 30 perctől vált a stílus és a ritmus: Péterfy Bori & Love Band koncertje kezdődik, majd 24 órától ismét visszatér a népzene táncház formájában, a Pergő Zenekar muzsikájára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...