Szamosháti Fesztivál lesz Egriben!
Utoljára módositva: 2019-08-01 14:57:57

Szamosháti ízek, gyermekolimpia és –tűzoltóverseny, könyvbemutató, habparty, kisvonatozás, jóízű beszélgetések, Happy Gang és Homonyik Sándor várja az Egribe érkezőket vasárnap.

Augusztus 4–én, vasárnap ismét egybehívják a Csűry-féle szamosháti régióban jegyzett települések lakóit Egribe, az immár harmadik alkalommal megszervezett Szamosháti Fesztiválra. A kétség kívül hagyománnyá értett találkozó egyrészt főhajtás a község szülötte, a neves nyelvész, Csűry Bálint, a Szamosháti szótár összeállítója emléke előtt, másrészt lehetőséget teremt egymás hagyományainak, a települések szokásainak megismerésére, ezzel is átlépve és eltörölve az őket elválasztó, különféle határokat — az idei találkozón pedig a gyerkőcöké lesz a főszerep.
A rendezvény startja 9 órakor dördül el a Szamosháti főzőversennyel, 11 órakor kezdődik az ünnepi istentisztelet a református templomban, majd Csűry Bálint szobránál helyezik el a megemlékezés koszorúit. Ezt követően a fesztivál már fő helyszínen, a focipályán folytatódik: a gyerkőcöket arcfestéssel, kézműves foglalkozásokkal, íjászkodással, Aqua Manó– és fantasztikus habpartyval várják — utóbbiba persze belehabozhatnak a felnőtteknek nevezett nagyra nőtt gyermekek is, akárcsak a településen végigguruló kisvonatozásba is. A kulturális műsor 14 órakor kezdődik, természetesen néptánccal — az egri Csodaszarvas és a Szamoshát Néptánccsoport ropja, majd a település díszpolgárának, Kis Kálmánnak Megírni az igazságot című, Egri történelméről és neves személyiségeiről szóló könyvét mutatják be, 15 órától pedig Marosán Csaba kolozsvári színművész az irodalom humor-gyöngyszemeivel támad a rekeszizmokra. A fesztivál hivatalos megnyitója 16 órakor kezdődik, s a köszöntőbeszédeket követően Horea Someşan folkénekes szórakoztatja az egybegyűlteket, aztán 17.30–tól startolnak a nap legérdekesebb és szórakoztatóbb megmérettetései: a Gyermekolimpia és a Gyermektűzoltó-verseny — zsákban futással, karikadobálással, talicskatologatással, kötélhúzással, D-csövek gurításával – csatlakoztatásával és vízsugárral való célba lövéssel. Az izgalmak gőzkieresztéseként 19 órától a püspökladányi FÉK együttes retró popslágerekkel alapozza a hangulatot, aztán 20 órától Magyarország egyik legsikeresebb popegyüttese, a Happy Gang kér egy kulcsot a fesztiválozók szívéhez, de nem marad el az örökzöld olasz világsláger magyar változata, a Sokáig voltam távol sem, 21 óra 30 perctől pedig az EmeRTon-díjas Homonyik Sándor lép színpadra, s koncertjét követően a III. Szamosháti Fesztivál tűzijátékkal zárul.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 11.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...