Szamosháti Fesztivál lesz Egriben!
Utoljára módositva: 2019-08-01 14:57:57

Szamosháti ízek, gyermekolimpia és –tűzoltóverseny, könyvbemutató, habparty, kisvonatozás, jóízű beszélgetések, Happy Gang és Homonyik Sándor várja az Egribe érkezőket vasárnap.

Augusztus 4–én, vasárnap ismét egybehívják a Csűry-féle szamosháti régióban jegyzett települések lakóit Egribe, az immár harmadik alkalommal megszervezett Szamosháti Fesztiválra. A kétség kívül hagyománnyá értett találkozó egyrészt főhajtás a község szülötte, a neves nyelvész, Csűry Bálint, a Szamosháti szótár összeállítója emléke előtt, másrészt lehetőséget teremt egymás hagyományainak, a települések szokásainak megismerésére, ezzel is átlépve és eltörölve az őket elválasztó, különféle határokat — az idei találkozón pedig a gyerkőcöké lesz a főszerep.
A rendezvény startja 9 órakor dördül el a Szamosháti főzőversennyel, 11 órakor kezdődik az ünnepi istentisztelet a református templomban, majd Csűry Bálint szobránál helyezik el a megemlékezés koszorúit. Ezt követően a fesztivál már fő helyszínen, a focipályán folytatódik: a gyerkőcöket arcfestéssel, kézműves foglalkozásokkal, íjászkodással, Aqua Manó– és fantasztikus habpartyval várják — utóbbiba persze belehabozhatnak a felnőtteknek nevezett nagyra nőtt gyermekek is, akárcsak a településen végigguruló kisvonatozásba is. A kulturális műsor 14 órakor kezdődik, természetesen néptánccal — az egri Csodaszarvas és a Szamoshát Néptánccsoport ropja, majd a település díszpolgárának, Kis Kálmánnak Megírni az igazságot című, Egri történelméről és neves személyiségeiről szóló könyvét mutatják be, 15 órától pedig Marosán Csaba kolozsvári színművész az irodalom humor-gyöngyszemeivel támad a rekeszizmokra. A fesztivál hivatalos megnyitója 16 órakor kezdődik, s a köszöntőbeszédeket követően Horea Someşan folkénekes szórakoztatja az egybegyűlteket, aztán 17.30–tól startolnak a nap legérdekesebb és szórakoztatóbb megmérettetései: a Gyermekolimpia és a Gyermektűzoltó-verseny — zsákban futással, karikadobálással, talicskatologatással, kötélhúzással, D-csövek gurításával – csatlakoztatásával és vízsugárral való célba lövéssel. Az izgalmak gőzkieresztéseként 19 órától a püspökladányi FÉK együttes retró popslágerekkel alapozza a hangulatot, aztán 20 órától Magyarország egyik legsikeresebb popegyüttese, a Happy Gang kér egy kulcsot a fesztiválozók szívéhez, de nem marad el az örökzöld olasz világsláger magyar változata, a Sokáig voltam távol sem, 21 óra 30 perctől pedig az EmeRTon-díjas Homonyik Sándor lép színpadra, s koncertjét követően a III. Szamosháti Fesztivál tűzijátékkal zárul.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...