Szárazberki május — hagyományosan
Utoljára módositva: 2019-05-21 08:59:21

Parádés szekeres-traktoros felvonulás, májusfaállítás, szerenád és virágtűzés, no meg hajnalig tartó bál — minden májushoz kapcsolódó néphagyományt felelevenítettek Szárazberken.

Lovas szekerek és 23 traktor állt csatasorba a pomponlányok mögött

A szárazberki mulatságoknak (legyen szó farsangi vagy őszi, szüreti bálról) hírük van, hiszen a Hármashatár Egyesület és a református egyházközség mindig tartalmas, az eseményhez kapcsolódó néphagyományokat felelevenítő, sok humorral fűszerezett összeállítással is kedveskedik a jelenlévőknek, most azonban még nagyobb fába vágták a fejszéjüket, és olyan látványos rendezvényt szerveztek, amilyenre még nem volt példa. A kíváncsisággal vegyes izgalom szinte tapintható volt a levegőben szombaton kora este, az Alvégtől az iskolaudvarig minden ház előtti kispadon ültek vagy a kapuban álldogáltak, de volt, ahol nagy csapatba gyűlt egybe a szomszédság, s vidám beszélgetés közepette, türelmes türelmetlenséggel várták a még sosemvolt felvonulást, amely több mint parádésra sikeredett: pattogó ritmusra táncoló pomponlányok vezették a menetet, őket a felvirágozott-szalagozott lovas szekerek követték, majd a lufis, szalagos traktorok szinte végeláthatatlan sora, kezdve a 16 lóerős „kislepkéktől” a 82, 100, 180 és 200 lóerős monstrumokig. A felvonulás végén mindegyik jármű behajtott/gurult az iskolaudvarra, s csapott egy tiszteletkört, miközben Ilonczai Zsombor lelkipásztor röviden bemutatta a lovat/traktort, évjáratát és természetesen a gazdáját, pontosítva azt is, hány évesen ült először bakra/traktorkabinba — a legtöbben már „pujakorban”, kiskamaszként megtanulták az irányítás csínját-bínját, szüleiknek segítve a mezőgazdasági munkákban. A lelkes nézősereg nem kivételezett, ugyanolyan hatalmas tapssal és ovációval köszöntötte Matyit, Bellát, Csillagot, a 40 éves UTB-t, az évtizedekkel fiatalabb Landinit s reklámba illően jóképű, fehér inges-nyakkendős „traktoristáját”, a Belarusokat, a Lamborghinit és SAME-t, a New Hollandokat, John Deere-eket és Claasokat, amelyek kabinjaiból hol vidám gyerkőcök, hol a sofőr szívéhez közel álló ifjú hölgyek integettek vissza.

Ezt követően a hagyományőrző egyesület ifjú hölgyei a kórus dalai közepette szalagozták fel a májusfát, amelyet a hagyományoknak megfelelően a legények tartottak a kezükben és állították fel az udvaron, majd a legények és a kórus férfi tagjai szerenádot adtak a jelen lévő hölgyeknek (a nézők vokálozásával, hiszen a jól ismert népdalok éneklésébe többen is bekapcsolódtak), akik, ahogyan az illik, meggyújtott gyertyával fogadták a szerenádot, és virágot tűzve a dalnokok keblére köszönték meg.

Legények tartják, leányok díszítik, így szokás a közös májusfaállításkor

A tavaszi szél vidáman lobogtatta a májusfa piros, fehér, zöld szalagjait, miközben az ifjak moldvai, mezőségi tükrös és szatmári táncokkal avatták fel a nemrég elkészült állandó színpadot. „Mezőgépészként is nagyon örvendtem a traktorbemutatónak, s bár ezek az ultramodern, számítógépes munkagépek csodálatra késztetnek, az U650-est látva feldobogott a szívem. Jó dolog látni, hogy ilyen sok munkagép van, s nem kevésbé jó dolog látni, hogy a gazdák zöme a fiatal korosztályhoz tartozik, mert ez azt jelenti, van jövője a településnek” — vallotta be Lengyel István polgármester. Mint hangsúlyozta: Szárazberek, ez a kicsi falu újból gazdagodott egy rendezvénnyel, és ismét példát mutatott a nagyvilágnak abból, hogyan lehet és kell elevenen tartani a magyar néphagyományokat, kultúrát, anyanyelvet; ismételten megköszönve Ilonczai Zsombor lelkipásztornak, az egyesületet vezető Bűcs Attilának és Kis Istvánnak a közösség érdekében végzett, fáradhatatlan munkájukat. A közel háromórás rendezvény záróakkordjaként a gazdák vehették át okleveleiket, hatalmas tapsot kapott a focicsapat (5–0-ra megnyert mérkőzése előjáték-felvezetője volt a rendezvénynek), majd a pomponlányok modern táncát követően a sokadalom a kultúrotthona vonult át, ahol a nőszövetség fáradhatatlan tagjai által készített több száz töltött káposzta és hajnali kakasszóig tartó bál várta őket.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 10.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...