Szárazberki május — hagyományosan
Utoljára módositva: 2019-05-21 08:59:21

Parádés szekeres-traktoros felvonulás, májusfaállítás, szerenád és virágtűzés, no meg hajnalig tartó bál — minden májushoz kapcsolódó néphagyományt felelevenítettek Szárazberken.

Lovas szekerek és 23 traktor állt csatasorba a pomponlányok mögött

A szárazberki mulatságoknak (legyen szó farsangi vagy őszi, szüreti bálról) hírük van, hiszen a Hármashatár Egyesület és a református egyházközség mindig tartalmas, az eseményhez kapcsolódó néphagyományokat felelevenítő, sok humorral fűszerezett összeállítással is kedveskedik a jelenlévőknek, most azonban még nagyobb fába vágták a fejszéjüket, és olyan látványos rendezvényt szerveztek, amilyenre még nem volt példa. A kíváncsisággal vegyes izgalom szinte tapintható volt a levegőben szombaton kora este, az Alvégtől az iskolaudvarig minden ház előtti kispadon ültek vagy a kapuban álldogáltak, de volt, ahol nagy csapatba gyűlt egybe a szomszédság, s vidám beszélgetés közepette, türelmes türelmetlenséggel várták a még sosemvolt felvonulást, amely több mint parádésra sikeredett: pattogó ritmusra táncoló pomponlányok vezették a menetet, őket a felvirágozott-szalagozott lovas szekerek követték, majd a lufis, szalagos traktorok szinte végeláthatatlan sora, kezdve a 16 lóerős „kislepkéktől” a 82, 100, 180 és 200 lóerős monstrumokig. A felvonulás végén mindegyik jármű behajtott/gurult az iskolaudvarra, s csapott egy tiszteletkört, miközben Ilonczai Zsombor lelkipásztor röviden bemutatta a lovat/traktort, évjáratát és természetesen a gazdáját, pontosítva azt is, hány évesen ült először bakra/traktorkabinba — a legtöbben már „pujakorban”, kiskamaszként megtanulták az irányítás csínját-bínját, szüleiknek segítve a mezőgazdasági munkákban. A lelkes nézősereg nem kivételezett, ugyanolyan hatalmas tapssal és ovációval köszöntötte Matyit, Bellát, Csillagot, a 40 éves UTB-t, az évtizedekkel fiatalabb Landinit s reklámba illően jóképű, fehér inges-nyakkendős „traktoristáját”, a Belarusokat, a Lamborghinit és SAME-t, a New Hollandokat, John Deere-eket és Claasokat, amelyek kabinjaiból hol vidám gyerkőcök, hol a sofőr szívéhez közel álló ifjú hölgyek integettek vissza.

Ezt követően a hagyományőrző egyesület ifjú hölgyei a kórus dalai közepette szalagozták fel a májusfát, amelyet a hagyományoknak megfelelően a legények tartottak a kezükben és állították fel az udvaron, majd a legények és a kórus férfi tagjai szerenádot adtak a jelen lévő hölgyeknek (a nézők vokálozásával, hiszen a jól ismert népdalok éneklésébe többen is bekapcsolódtak), akik, ahogyan az illik, meggyújtott gyertyával fogadták a szerenádot, és virágot tűzve a dalnokok keblére köszönték meg.

Legények tartják, leányok díszítik, így szokás a közös májusfaállításkor

A tavaszi szél vidáman lobogtatta a májusfa piros, fehér, zöld szalagjait, miközben az ifjak moldvai, mezőségi tükrös és szatmári táncokkal avatták fel a nemrég elkészült állandó színpadot. „Mezőgépészként is nagyon örvendtem a traktorbemutatónak, s bár ezek az ultramodern, számítógépes munkagépek csodálatra késztetnek, az U650-est látva feldobogott a szívem. Jó dolog látni, hogy ilyen sok munkagép van, s nem kevésbé jó dolog látni, hogy a gazdák zöme a fiatal korosztályhoz tartozik, mert ez azt jelenti, van jövője a településnek” — vallotta be Lengyel István polgármester. Mint hangsúlyozta: Szárazberek, ez a kicsi falu újból gazdagodott egy rendezvénnyel, és ismét példát mutatott a nagyvilágnak abból, hogyan lehet és kell elevenen tartani a magyar néphagyományokat, kultúrát, anyanyelvet; ismételten megköszönve Ilonczai Zsombor lelkipásztornak, az egyesületet vezető Bűcs Attilának és Kis Istvánnak a közösség érdekében végzett, fáradhatatlan munkájukat. A közel háromórás rendezvény záróakkordjaként a gazdák vehették át okleveleiket, hatalmas tapsot kapott a focicsapat (5–0-ra megnyert mérkőzése előjáték-felvezetője volt a rendezvénynek), majd a pomponlányok modern táncát követően a sokadalom a kultúrotthona vonult át, ahol a nőszövetség fáradhatatlan tagjai által készített több száz töltött káposzta és hajnali kakasszóig tartó bál várta őket.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Herkules legendája
Ma, 21:35
Herkules végzete születésekor elrendeltetett: Zeusz megjósolta, ő lesz az, aki legnagyobb harcosként a zsarnoki uralmat megdöntve elhozza a békét.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...