Szatmár a román párbajtőrvívás csúcsán
Utoljára módositva: 2017-05-28 14:34:51

Először dupláztak a Szatmárnémeti VSK felnőtt férfi párbajtőrvívói: Adrian Szilágyi egyéni aranyérme után a Szilágyi, Árkosi, Timoce, Mácska felállású csapat is bajnok lett a szatmárnémeti Csipler Sándor Vívóteremben. Az SZSK kevéssel maradt le a dobogóról.

Idén a szatmárnémeti párbajtőrvívók bizonyították, hogy az ország legjobb iskolájában tanulják a „szakmát” Csiszár Ferenc érdemes edzőtől, Nagy Lehel feltörő fiatal edzőtől, illetve a tréneri munkát most kezdő Adrian Poptól, illetve Simona Surducantól. Mindezt alátámasztják a tények, hogy Amalia Tătăran 21 éves és felnőtt-bajnokságot nyert, majd Minszkben a 21 évesek Eurpóa-bajnokságán második lett, Szilágyi Balázs, Alex Oroian és Mácska Ádám 17 éves bajnokságon a dobogó első három fokát foglalták el, majd Plovdivba Európa-bajnoki bronzérmet hoztak, Szép Márton a junioroknál ezüstöt, Alex Oroian pedig bronzérmet szerzett. Ezek csak az idei eredmények, amelyek kiteljesedtek az elmúlt hétvégi eredményekben: a felnőtt férfi bajnokságon hétből három érmet tartottak itthon.

Adrian Szilágyi vállalta magár a Szatmárnémeti VSK csapatában a vezéri szerepet a címvédő Adrian Pop visszavonulása után. A nemzetközi versenyekre is sűrűben járó vívó pénteken ugyanis a legjobbkor mutatta meg tudása legjavát, és a nehéz pillanatokban is sokkal higgadtabb volt. Az nyolcas főtáblán az első számú kiemelttel, Adrian Dabijával (Dinamo) került szembe, akit 15–14-re legyőzött, az elődöntőben pedig azt a Tatian Bolboceanut (CS U Craiova) verte 15–13-ra, aki az előző körben a VSK 2013-as bajnokát, Árkosi Bertalant verte. A döntőbe nem jött össze a szatmári párosítás, ugyanis a másik ágon Andrei Timoce 15–6-ra kikapott Mario Perșutól (CS U Craiova), így utóbbi küzdhetett meg Szilágyival a bajnoki aranyéremért. A szatmári srác viszont egy pillanatnyi győzelmi reményt sem hagyott ellenfelének és 15–12-re verte.

Timoce bronzérmet szerzett, Árkosi pedig az 5. helyen zárt. A VSK színeiben küzdő 16 éves Mácska Ádám a 15. lett 49 fős mezőnyben.

A Szatmárnémeti SK edzője, Nagy Lehel is pástra lépett és a 12. lett, tizenéves tanítványai közül pedig Alex Oroian a 19., Szép Márton a 20., Szilágyi Balázs a 26., Kató Zoltán a 30., Zimán Dávid a 34., Tudor Surducan a 37., Szilágyi Péter pedig a 47. helyen zártak a felnőttek között.

Szombaton és vasárnap a csapatküzdelmek következtek, amelyen a VSK 2015 után ismét bajnoki címre vágyott. Egyértelmű volt, hogy a craiovaiak az első számú favoritok, viszont a szatmári srácokat minden nem hozta zavarba. Bár Mácska bokasérülése nem esett jól a csapatnak (a fiatal tehetségre közel kéthetes kényszerpihenő vár), a fiúk remek teljesítményt nyújtva hétből hét meccset nyerve állhattak a dobogó legfelső fokára. Igaz, az utolsó párharc nagy izgalmakat hozott: a CSU Craiova 1-es csapata elleni meccs egy órát tartott, és bár végig a VSK-nál volt az előny, az utolsó fél percben az ellenfél 22–20-ról zárkózott fel és egyenlített. A ráadás tusban az olténiaiaknál volt az előny, de Szilágyi volt a határozottabb Liviu Dragomirral szemben, így a VSK veretlenül zárt az első helyen, míg a címvédők déliek csak a harmadik pozícióban zártak, ugyanis a CSU második csapata jobb tusaránnyal előzte meg őket a táblázatban.

Nem sokkal maradt le a dobogóról a Nagy Lehel, Alex Oroian, Szép Márton, Szilágyi Balázs felállású Szatmárnémeti SK csapata sem, hiszen öt győzelemmel és csupán két vereséggel a negyedik lett.

„Nagyon örülök ennek a hétvégi teljesítménynek is, ezúttal a szerencsére sem panaszkodhatunk — nyilatkozta lapunknak Csiszár Ferenc érdemes edző, aki bízik abban, hogy a Román Vívó-szövetség beváltja ígéretét, és Szatmárnémetibe hozza az olimpiai felkészítő központot. — Azt hiszem, hogy az utóbbi évek eredményei tanúsítják, hogy jó munka zajlik Szatmáron.” Csiszár – aki a 2016-os olimpiai bajnok Simona Pop nevelőedzője is – ugyanakkor dicsérte Szilágyi teljesítményét is. „Sokkal kiegyensúlyozottabban és jobban vívott. Nagyon akart bizonyítani és nagyon nyugodtan, higgadtan vívott” — tette hozzá Csiszár, akinek a taníványa, Timocéval együtt jövő héten edzőtáborba utazik, hogy a június 12–17-i tbiliszi Európa-bajnokságra, illetve a júliusi lipcsei vb-re készüljenek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...