Szatmár a román párbajtőrvívás csúcsán
Utoljára módositva: 2017-05-28 14:34:51

Először dupláztak a Szatmárnémeti VSK felnőtt férfi párbajtőrvívói: Adrian Szilágyi egyéni aranyérme után a Szilágyi, Árkosi, Timoce, Mácska felállású csapat is bajnok lett a szatmárnémeti Csipler Sándor Vívóteremben. Az SZSK kevéssel maradt le a dobogóról.

Idén a szatmárnémeti párbajtőrvívók bizonyították, hogy az ország legjobb iskolájában tanulják a „szakmát” Csiszár Ferenc érdemes edzőtől, Nagy Lehel feltörő fiatal edzőtől, illetve a tréneri munkát most kezdő Adrian Poptól, illetve Simona Surducantól. Mindezt alátámasztják a tények, hogy Amalia Tătăran 21 éves és felnőtt-bajnokságot nyert, majd Minszkben a 21 évesek Eurpóa-bajnokságán második lett, Szilágyi Balázs, Alex Oroian és Mácska Ádám 17 éves bajnokságon a dobogó első három fokát foglalták el, majd Plovdivba Európa-bajnoki bronzérmet hoztak, Szép Márton a junioroknál ezüstöt, Alex Oroian pedig bronzérmet szerzett. Ezek csak az idei eredmények, amelyek kiteljesedtek az elmúlt hétvégi eredményekben: a felnőtt férfi bajnokságon hétből három érmet tartottak itthon.

Adrian Szilágyi vállalta magár a Szatmárnémeti VSK csapatában a vezéri szerepet a címvédő Adrian Pop visszavonulása után. A nemzetközi versenyekre is sűrűben járó vívó pénteken ugyanis a legjobbkor mutatta meg tudása legjavát, és a nehéz pillanatokban is sokkal higgadtabb volt. Az nyolcas főtáblán az első számú kiemelttel, Adrian Dabijával (Dinamo) került szembe, akit 15–14-re legyőzött, az elődöntőben pedig azt a Tatian Bolboceanut (CS U Craiova) verte 15–13-ra, aki az előző körben a VSK 2013-as bajnokát, Árkosi Bertalant verte. A döntőbe nem jött össze a szatmári párosítás, ugyanis a másik ágon Andrei Timoce 15–6-ra kikapott Mario Perșutól (CS U Craiova), így utóbbi küzdhetett meg Szilágyival a bajnoki aranyéremért. A szatmári srác viszont egy pillanatnyi győzelmi reményt sem hagyott ellenfelének és 15–12-re verte.

Timoce bronzérmet szerzett, Árkosi pedig az 5. helyen zárt. A VSK színeiben küzdő 16 éves Mácska Ádám a 15. lett 49 fős mezőnyben.

A Szatmárnémeti SK edzője, Nagy Lehel is pástra lépett és a 12. lett, tizenéves tanítványai közül pedig Alex Oroian a 19., Szép Márton a 20., Szilágyi Balázs a 26., Kató Zoltán a 30., Zimán Dávid a 34., Tudor Surducan a 37., Szilágyi Péter pedig a 47. helyen zártak a felnőttek között.

Szombaton és vasárnap a csapatküzdelmek következtek, amelyen a VSK 2015 után ismét bajnoki címre vágyott. Egyértelmű volt, hogy a craiovaiak az első számú favoritok, viszont a szatmári srácokat minden nem hozta zavarba. Bár Mácska bokasérülése nem esett jól a csapatnak (a fiatal tehetségre közel kéthetes kényszerpihenő vár), a fiúk remek teljesítményt nyújtva hétből hét meccset nyerve állhattak a dobogó legfelső fokára. Igaz, az utolsó párharc nagy izgalmakat hozott: a CSU Craiova 1-es csapata elleni meccs egy órát tartott, és bár végig a VSK-nál volt az előny, az utolsó fél percben az ellenfél 22–20-ról zárkózott fel és egyenlített. A ráadás tusban az olténiaiaknál volt az előny, de Szilágyi volt a határozottabb Liviu Dragomirral szemben, így a VSK veretlenül zárt az első helyen, míg a címvédők déliek csak a harmadik pozícióban zártak, ugyanis a CSU második csapata jobb tusaránnyal előzte meg őket a táblázatban.

Nem sokkal maradt le a dobogóról a Nagy Lehel, Alex Oroian, Szép Márton, Szilágyi Balázs felállású Szatmárnémeti SK csapata sem, hiszen öt győzelemmel és csupán két vereséggel a negyedik lett.

„Nagyon örülök ennek a hétvégi teljesítménynek is, ezúttal a szerencsére sem panaszkodhatunk — nyilatkozta lapunknak Csiszár Ferenc érdemes edző, aki bízik abban, hogy a Román Vívó-szövetség beváltja ígéretét, és Szatmárnémetibe hozza az olimpiai felkészítő központot. — Azt hiszem, hogy az utóbbi évek eredményei tanúsítják, hogy jó munka zajlik Szatmáron.” Csiszár – aki a 2016-os olimpiai bajnok Simona Pop nevelőedzője is – ugyanakkor dicsérte Szilágyi teljesítményét is. „Sokkal kiegyensúlyozottabban és jobban vívott. Nagyon akart bizonyítani és nagyon nyugodtan, higgadtan vívott” — tette hozzá Csiszár, akinek a taníványa, Timocéval együtt jövő héten edzőtáborba utazik, hogy a június 12–17-i tbiliszi Európa-bajnokságra, illetve a júliusi lipcsei vb-re készüljenek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...