Szatmár megye lakosai remélnek a legkevesebbet az élettől
Utoljára módositva: 2013-05-10 11:59:28

Szatmár megye a 27. a legjobb életkörülményekkel rendelkező városok listáján, egy felmérés szerint itt a legkisebb az életreménye, s az átlagfizetés is jóval alacsonyabb más megyékhez képest.

A Szatmár megyeiek átlagosan három évvel kevesebbet élnek más megyék lakosaihoz képest

A Központi Statisztikai Intézet, az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség és az Országos Előrejelzési Bizottság adatai alapján Temes megyében a legjobb az életminőség, noha a megye egyetlen mutató alapján sem ért el maximális pontszámot, összesítésben mégis a legjobb helyre került. A felmérés alapján Szatmár megye — társadalmi és gazdasági szempontok szerint — 27. helyen található ezen a toplistán. A megye lakosai remélhetnek a legkevesebbet az élettől. Az adatok szerint az „itteniek” átlagosan három évvel kevesebbet élnek más megyék lakosaihoz képest, mintegy 26 százalékkal kevesebbet keresnek, az átlagbér alig haladja meg az ezer lejt (1138 lej), míg az országos átlag 1538 lej. Jó hír viszont az, hogy Szatmár azon megyék egyike, ahol a legalacsonyabb a munkanélküliségi és a bűnözési arány. A megyében a legtöbb személyt az Unicarm üzlethálózat foglalkoztatja, több mint 2600 alkalmazottról szól a statisztika. A legutóbbi adatok szerint az üzlet éves forgalma 2011-ben megközelítette a 150 millió eurót. A második helyen az Electrolux vállalat áll, a cégnek megközelítőleg 1000 alkalmazottja van, az éves forgalma pedig meghaladja a 106,9 millió eurót.

Temes megye az élen

A felmérésből kiderül az is, hogy Temes megyében a legjobb az életminőség. Ugyanakkor a bánságiak „csak” a hetedik helyen találhatóak a legjobban kereső alkalmazottak listáján. A Központi Statisztikai Intézet adatai szerint Temes megye lakói átlagosan 1504 lejt kerestek a tavalyi év végén. A munkanélküliségi ráta alapján a második helyre sorolták be a szakemberek a temesieket. A helyi gazdasági piacot két, autóalkatrészeket gyártó cég uralja. A két vállalat éves forgalma — a 2011-es kimutatások alapján — meghaladta a 670 millió eurót. Az első 5 megye között találjuk még Szeben és Kolozs megyéket is. Az összehasonlítás során hét mutatót, többek között a munkanélküliségi rátát, a nettó béreket, a bruttó nemzeti össztermékhez történő lakossági hozzájárulást, az életreményt és a bűnözési arányt vették figyelembe. Az elemzés alapján több kategóriában is Bukarest vezet, a fővárosban vannak a legnagyobb bérek, itt az átlagos fizetés elérte a 2152 lejt, ami 614 lejjel nagyobb az országos átlagfizetésnél. Ugyancsak Bukarest az első a bruttó nemzeti össztermék lakosonkénti hozzájárulásának tekintetében, illetve a zöldövezetek nagysága szempontjából is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. február 28.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...