Szatmár Megye Napja és a megyenapok – nem ugyanaz
Utoljára módositva: 2016-03-31 10:23:09

Szatmár Megye Napja a megye védőszentjének, Keresztelő Szent János fejevételének ünnepén, azaz június 24-én van, Szatmár Megye Napjai pedig egy kulturális rendezvény, amelyet eddig június végén tartottak, de meg lehet máskor is tartani, hangzott el tegnap.

 

Rövidnek, gyorsnak és indulatmentesnek ígérkezett a Szatmár Megyei Tanács tegnapi ülése, hiszen a megvitatandó öt napirendi pont zöme bizonyos intézményi tisztségek apróbb módosításaival, valamint a reptérfelújítás műszaki-gazdasági mutatóinak aktualizálásával volt kapcsolatos. A tanácsosok valóban teljes egyetértésben és gyors egymásutánban fogadták el a határozattervezeteket — az indulatok a különfélék napirendi pontnál csaptak fel, amikor Panea Alexandru tanácsos kerek-perec megkérdezte Ştef tanácselnököt: milyen alapon jelentette be, hogy az idei megyenapokat május utolsó hétvégéjén, a városnapokkal egyszerre tartják, mikor érvényben lévő tanácsi határozat szabályozza a megyenapok dátumát. „Ezt a határozatot alaposan megvitattuk itt, a megyei tanácsban és közösen döntöttük el, mikor lesznek a megyenapok — erre ön, figyelmen kívül hagyva határozatot, a megyei tanácsot, mindent, bejelentette, hogy a városnapokkal egyszerre, május végén — és nem mellékesen a választási kampány utolsó hétvégéjén — szervezik meg” — fejtette ki Panea. Az először még a bejelentés tényét is tagadó Ştef egy eléggé furcsa, hajánál fogva előrángatott magyarázattal állt elő: Szatmár Megye Napja a megye védőszentjének, Keresztelő Szent János fejevételének ünnepén, azaz június 24-én van, ám az egy vallási ünnep, Szatmár Megye Napjai pedig egy hozzá kötődő kulturális rendezvény, amelyet eddig június végén tartottak mindig, de meg lehet bármikor máskor is tartani. „Már kiküldtük a meghívókat a megyebeli polgármestereknek, én is nagyon kíváncsi voltam: bevállalják-e, hogy a kampány utolsó hétvégéjén Szatmáron legyenek s ne a településükön, és eddig 30-an jeleztek vissza, hogy jönnek. Szó sincs arról, hogy erre én kényszeríteném őket, nem akarom elrontani a megyenapok ünnepét és ha tőlem függne, csak június végén szervezném meg, mint eddig. A sajtó is többször szemünkre vetette már, hogy miért kell ez a dupla pénzköltés, a két népünnepély, miért nem lehet egyszerre megszervezni a város- és megyenapokat. Hát most gondoltuk: takarékosabbak leszünk és ez valóban ésszerűnek is tűnik, de ismétlem: nem akarom sem elrontani, sem csorbítani a megyenapi ünnepséget, s ha úgy érzem, nem jó irányba haladnak a dolgok, akkor inkább legyen most is júniusban” — válaszolta Adrian Ştef.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...