Szatmár Megye Napja és a megyenapok – nem ugyanaz
Utoljára módositva: 2016-03-31 10:23:09

Szatmár Megye Napja a megye védőszentjének, Keresztelő Szent János fejevételének ünnepén, azaz június 24-én van, Szatmár Megye Napjai pedig egy kulturális rendezvény, amelyet eddig június végén tartottak, de meg lehet máskor is tartani, hangzott el tegnap.

 

Rövidnek, gyorsnak és indulatmentesnek ígérkezett a Szatmár Megyei Tanács tegnapi ülése, hiszen a megvitatandó öt napirendi pont zöme bizonyos intézményi tisztségek apróbb módosításaival, valamint a reptérfelújítás műszaki-gazdasági mutatóinak aktualizálásával volt kapcsolatos. A tanácsosok valóban teljes egyetértésben és gyors egymásutánban fogadták el a határozattervezeteket — az indulatok a különfélék napirendi pontnál csaptak fel, amikor Panea Alexandru tanácsos kerek-perec megkérdezte Ştef tanácselnököt: milyen alapon jelentette be, hogy az idei megyenapokat május utolsó hétvégéjén, a városnapokkal egyszerre tartják, mikor érvényben lévő tanácsi határozat szabályozza a megyenapok dátumát. „Ezt a határozatot alaposan megvitattuk itt, a megyei tanácsban és közösen döntöttük el, mikor lesznek a megyenapok — erre ön, figyelmen kívül hagyva határozatot, a megyei tanácsot, mindent, bejelentette, hogy a városnapokkal egyszerre, május végén — és nem mellékesen a választási kampány utolsó hétvégéjén — szervezik meg” — fejtette ki Panea. Az először még a bejelentés tényét is tagadó Ştef egy eléggé furcsa, hajánál fogva előrángatott magyarázattal állt elő: Szatmár Megye Napja a megye védőszentjének, Keresztelő Szent János fejevételének ünnepén, azaz június 24-én van, ám az egy vallási ünnep, Szatmár Megye Napjai pedig egy hozzá kötődő kulturális rendezvény, amelyet eddig június végén tartottak mindig, de meg lehet bármikor máskor is tartani. „Már kiküldtük a meghívókat a megyebeli polgármestereknek, én is nagyon kíváncsi voltam: bevállalják-e, hogy a kampány utolsó hétvégéjén Szatmáron legyenek s ne a településükön, és eddig 30-an jeleztek vissza, hogy jönnek. Szó sincs arról, hogy erre én kényszeríteném őket, nem akarom elrontani a megyenapok ünnepét és ha tőlem függne, csak június végén szervezném meg, mint eddig. A sajtó is többször szemünkre vetette már, hogy miért kell ez a dupla pénzköltés, a két népünnepély, miért nem lehet egyszerre megszervezni a város- és megyenapokat. Hát most gondoltuk: takarékosabbak leszünk és ez valóban ésszerűnek is tűnik, de ismétlem: nem akarom sem elrontani, sem csorbítani a megyenapi ünnepséget, s ha úgy érzem, nem jó irányba haladnak a dolgok, akkor inkább legyen most is júniusban” — válaszolta Adrian Ştef.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországba (Bayern, Nürnberg környékére) tapasztalt betegápolókat keresünk (nők-férfiak)...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 20:40
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. december 18.
Ön javíthatatlanul romantikus alkat, mégpedig nem csak a szerelemben, hanem élete minden területén, mert mindent idealisztikusan lát és él meg.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...