Szatmár megyében közel 5000 gyermeket hagytak itthon szüleik
Utoljára módositva: 2014-09-25 10:26:20

A törvény szabályozza ugyan, ki felügyelheti a külföldön dolgozók itthon hagyott gyermekeit, vállalhat értük felelősséget, de ettől a gyermekek hiányérzete megmarad.

 

Minden itthon hagyott gyermek lelkileg megszenvedi szülei távollétét

Egy éve lépett életbe a 2004-es gyermekvédelmi törvény módosítása, amely előírja: külföldi munkavállalás esetén a szülőknek 40 nappal elutazásuk előtt értesíteniük kell a hatóságokat arról, hogy kinek a felügyeletére bízzák itthon hagyott gyermekeiket. Ez a törvény voltaképp megteremtette a jogi keretet arra, hogy létre lehessen hozni egy biztonsági hálót a hátrahagyott gyermekek számára, hiszen a romániai társadalom egyik legnagyobb problémája az, hogy mostanáig jogilag senki nem felelt az itthon hagyott gyermekekért. Annak ellenére, hogy hosszú évek, évtizedek óta szinte naponta lehetett arról hallani: a gyermekek szüleik távollétében depressziósakká váltak, gyengén tanultak, vagy akár kimaradoztak az iskolából, rosszul bántak velük éppen azok, akiknek gondjaira voltak bízva, és sajnos számos öngyilkosság is történt körükben.

Bár a törvény végre lehetőséget teremtett arra, hogy előzetesen felmérjék és elbírálják: az a személy, akire rá akarják bízni a kiskorút, valóban megfelelő körülményeket tud-e biztosítani számára egy éven keresztül (és jogi aktus tanúsítja majd a felelősségvállalást), attól az itthon hagyott gyermekek biztonságérzete még nem teremtődik meg teljes egészében, még ha közeli rokon, nagynéni, nagybácsi, nagymama gondoskodik is róluk.

 

Fel kell készíteni a szülő távozására

 

Több gyermekvédelmi szakember is arra hívta fel a figyelmet: azzal, hogy górcsővel vizsgálják, folyamatosan tesztelik majd azt a személyt, aki az itthon hagyott gyermekre fog felügyelni, illetve büntetéssel, szankciókkal fenyegetik a külföldi munkát amúgy is rossz anyagi körülmények miatt vállaló szülőket, nem teremtődik meg az itthon maradt gyermek biztonságérzete. Véleményük szerint a negyvennapos időszak alatt a kiskorút valóban fel kell készíteni a szülő távozására, ugyanakkor a szakemberek azt is fontosnak tartják, hogy a pedagógusokban is tudatosítsák: a gyermekvédelmi hatóság nem ellenség, hanem partner lehet. Ezért jelezniük kell, ha azt tapasztalják, hogy a gyermeket magára hagyták.

 

Hivatalosan: 80 000, nem hivatalosan: 350 000

 

A szülők külföldi munkavállalása Romániában hivatalosan összesen több mint 80 000 gyermeket érint, de szakemberek szerint a valós helyzet ennél jóval súlyosabb. Az Országos Gyermekvédelmi Hatóság adatai szerint 23 000 kiskorúnak mindkét szülője külföldön dolgozik. Az erdélyi térségben Máramaros, Beszterce-Naszód és Szatmár megye vezeti a listát, ahol közel 1000-1000 kiskorút hagytak itthon külföldön dolgozó szüleik, de Kolozs és Bihar megyében, illetve a Székelyföldön is 200-200 feletti nagyságrendet mutat a hivatalos statisztika.

A Mentsétek meg a gyerekeket (Salvaţi copiii) nevű civil szervezet azonban jelentésében arra mutatott rá, hogy a hivatalos adatok távolról sem fedik a realitást. Az általuk végzett felmérésből az derült ki: körülbelül 350 000 gyermeket hagytak magukra külföldön munkát vállaló szüleik — sokszorosan többet, mint amiről a hatóságok tudnak. A civil szervezet elsősorban a hatóságok érdektelenségében látja a probléma gyökerét, melynek megoldására helyi szintű stratégia kidolgozását javasolja. Ugyanakkor a szülők tudatosítását szolgáló kampányok szervezését ajánlja mind itthon, mind a célországokban élő román közösségek körében.

 

Szatmár megyében 4909 gyermek

 

A Szatmár Megyei Nevelésügyi Erőforrás és Tanácsadó Központ (CJRAE) adatbázisában 2013 végén 4909 diák szerepelt — zömmel az Avasban —, akiknek valamelyik szülője állandó jelleggel külföldön él, míg 1143 gyereknek mindkét szülője külföldön tartózkodik, így őket a meghatalmazott családtagok, ismerősök nevelik. 565 gyermek óvodáskorú, 1409 elemi, 1610 gimnáziumi, míg 1325 líceumi osztályba jár.

A gyermekvédelmi szakemberek több alkalommal is felhívták a figyelmet arra, hogy az itthon hagyott gyerekeket lelkileg nagyon megviseli szüleik távolléte, ami tanulmányi eredményeik romlásához, viselkedési zavarokhoz vagy akár tragédiákhoz vezethet. Tavaly Szatmár megyében egy 11 éves kisfiú akasztotta fel magát, illetve nem sokkal később egy 14 éves kamaszlány ugrott le egy tömbház tetejéről, miután hiába várták, hogy szüleik magukkal vigyék őket külföldre.

A külföldi munka szempontjából még mindig leginkább célországnak számító Spanyolországban, Olaszországban, Portugáliában ingyenes a közoktatás,

így ez nem akadályozná a szülőket abban, hogy magukkal vigyék, neveljék és külföldön taníttassák gyermekeiket. Természetesen ennek a — sokak által választott — lehetőségnek is megvannak a hátulütői, a megszokott közegéből kiszakított gyermek ugyanolyan nehezen viseli el ezt a fajta váltást, mint amikor szülei elmennek, s ő itthon marad.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...