Szatmár szervezi a vallás tantárgyverseny döntőjét
Utoljára módositva: 2014-03-14 11:21:47

Több mint 100 diák érkezik a vallás tantárgyverseny országos döntőjére április elején Szatmárnémetibe. A szatmári diákok számára egyébként ma tartják a verseny megyei szintű döntőjét.

 

Április 7. és 11. között Szatmárnémetiben szervezik meg a magyar nyelvű vallás tantárgyverseny országos döntőjét. Amint azt a szervezők képviseletében Gál Gyöngyi magyar szakos és kisebbségi oktatásért felelős szaktanfelügyelő elmondta: 18 megyéből összesen 108 gyerek vesz részt a vetélkedőn. Az erdélyi megyék közül egyedül Krassó-Szörényből nem érkeznek nevezők, jönnek viszont döntősök Bukarestből, valamint Bákó megyéből. Három vallás tanaiból — református, római katolikus és unitárius — tartanak egyébként országos vizsgát, melyek résztvevőit megyei versenyek keretében válogatták ki. Összesen 36 hetedikes és nyolcadikos érkezik, a 72 középiskolás közül pedig — mint megtudtuk — 8 az unitárius, 32 a római katolikus és szintén 32 a református vallási tanokból vizsgázik majd. Amint Gál Gyöngyitől megtudtuk, legtöbben Hargita megyéből (16 diák) érkeznek, de szép számban képviselik majd a gyerekek Kolozs, Maros és Kovászna megyét is. A 8 unitárius döntős közül egyébként 4 Kolozs, 4 pedig Hargita megyéből érkezik. A megyei szakaszok lebonyolítására megadott végső határidő március 15., a válogatónak így nem értek még mindenütt a végére. Szatmárban például ma tartják a megmérettetés megyei szakaszát, melynek során eldől, hogy kik jutnak tovább az országosra. Szintén ma bírálják el a Református Gimnázium, illetve a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum rajztanárai a verseny kapcsán kiírt logó-pályázatra beérkezett terveket, melyek közül a legsikeresebbnek ítélt felkerül majd a vallás tantárgyverseny készülő honlapjára is. Az országos verseny ünnepi megnyitóját április 7-én délután 6 órától tartják a római katolikus székesegyházban, majd díszvacsora és ismerkedés a program, mielőtt a Szent Alajos Konviktusban megpihennek a vendégek. A versenyt 8-án reggel 9-től tartják a Református Gimnáziumban, ezt követően pedig kirándulást szerveznek a részvevőknek, akiknek megmutatják Szatmárnémeti, Nagykároly, valamint a Kaplony nevezetességeit. A Szatmárnémetiben elfogyasztott vacsora után a diákok és kísérő tanáraik a püspökökkel találkoznak. Az eredményhirdetést 9-én tartják, ekkor lehet óvásokat is benyújtani, majd a nevezők személyesen találkoznak a javító bizottság tagjaival, akiktől kérdezhetnek is a kiértékelőt követően. Később meglátogatják a püspöki palotát, valamint az itt található kápolnát, ebéd után, délután öttől pedig a Láncos-templomban szervezik meg az ünnepélyes díjkiosztót. A verseny izgalmait a gyerekek és kísérőik a Sárerdő közelében levő akvaparkban pihenhetik ki, mielőtt 10-én reggel hazautaznak.

 

Babos Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 24.
Az átlagosnál jobban élvezi ma az élet ajándékait, a szépséget, a finom ízeket, az érzéki örömöket. Használja ki és ossza meg másokkal örömét!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...