Szatmár szervezi a vallás tantárgyverseny döntőjét
Utoljára módositva: 2014-03-14 11:21:47

Több mint 100 diák érkezik a vallás tantárgyverseny országos döntőjére április elején Szatmárnémetibe. A szatmári diákok számára egyébként ma tartják a verseny megyei szintű döntőjét.

 

Április 7. és 11. között Szatmárnémetiben szervezik meg a magyar nyelvű vallás tantárgyverseny országos döntőjét. Amint azt a szervezők képviseletében Gál Gyöngyi magyar szakos és kisebbségi oktatásért felelős szaktanfelügyelő elmondta: 18 megyéből összesen 108 gyerek vesz részt a vetélkedőn. Az erdélyi megyék közül egyedül Krassó-Szörényből nem érkeznek nevezők, jönnek viszont döntősök Bukarestből, valamint Bákó megyéből. Három vallás tanaiból — református, római katolikus és unitárius — tartanak egyébként országos vizsgát, melyek résztvevőit megyei versenyek keretében válogatták ki. Összesen 36 hetedikes és nyolcadikos érkezik, a 72 középiskolás közül pedig — mint megtudtuk — 8 az unitárius, 32 a római katolikus és szintén 32 a református vallási tanokból vizsgázik majd. Amint Gál Gyöngyitől megtudtuk, legtöbben Hargita megyéből (16 diák) érkeznek, de szép számban képviselik majd a gyerekek Kolozs, Maros és Kovászna megyét is. A 8 unitárius döntős közül egyébként 4 Kolozs, 4 pedig Hargita megyéből érkezik. A megyei szakaszok lebonyolítására megadott végső határidő március 15., a válogatónak így nem értek még mindenütt a végére. Szatmárban például ma tartják a megmérettetés megyei szakaszát, melynek során eldől, hogy kik jutnak tovább az országosra. Szintén ma bírálják el a Református Gimnázium, illetve a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum rajztanárai a verseny kapcsán kiírt logó-pályázatra beérkezett terveket, melyek közül a legsikeresebbnek ítélt felkerül majd a vallás tantárgyverseny készülő honlapjára is. Az országos verseny ünnepi megnyitóját április 7-én délután 6 órától tartják a római katolikus székesegyházban, majd díszvacsora és ismerkedés a program, mielőtt a Szent Alajos Konviktusban megpihennek a vendégek. A versenyt 8-án reggel 9-től tartják a Református Gimnáziumban, ezt követően pedig kirándulást szerveznek a részvevőknek, akiknek megmutatják Szatmárnémeti, Nagykároly, valamint a Kaplony nevezetességeit. A Szatmárnémetiben elfogyasztott vacsora után a diákok és kísérő tanáraik a püspökökkel találkoznak. Az eredményhirdetést 9-én tartják, ekkor lehet óvásokat is benyújtani, majd a nevezők személyesen találkoznak a javító bizottság tagjaival, akiktől kérdezhetnek is a kiértékelőt követően. Később meglátogatják a püspöki palotát, valamint az itt található kápolnát, ebéd után, délután öttől pedig a Láncos-templomban szervezik meg az ünnepélyes díjkiosztót. A verseny izgalmait a gyerekek és kísérőik a Sárerdő közelében levő akvaparkban pihenhetik ki, mielőtt 10-én reggel hazautaznak.

 

Babos Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...