Szatmárban is megkezdődött az érettségi
Utoljára módositva: 2019-06-03 17:46:01

Több mint egy hónapon át izgulhatnak a romániai végzősök: elrajtolt az érettségi szezon. Először a szóbeliken kell bizonyítani, július első napjaiban pedig írásban mérik fel a maturandusok felkészültségét. Az írásbeli jegyeken múlik majd az érettségi átlag.

Szatmár megyében 2017 fiatal számára kezdődött meg hétfő reggel az izgalommal teli érettségi időszak. Először a szóbeli kompetenciavizsgákon kell helytállni a fiataloknak: román nyelvből bizonyítottak tegnap és a felmérés ma is folytatódik, szerdától anyanyelvből szóbeliznek, június 7-én, 10-én és 11-én a tanulók számítógépes kompetenciáit tesztelik, majd június 12-én és 13-án kerül sor az idegennyelv-szóbelire. A román nyelv és anyanyelv szóbelire úgy állították össze a tételeket, hogy az legtöbb 10-15 perc alatt kifejthető legyen. A vizsgára a diákok nem jegyet, hanem ismereteiknek megfelelő minősítést kapnak. Ha egy diák megtagadja a tétel kidolgozását, úgy tekintik, hogy nem vett részt a próbán. Bár nincs túl nagy tétje a szóbeliknek, azért izgatottak voltak tegnap a végzőseinek, mert bármennyire is tét nélküli a megmérettetés, mégiscsak vizsgahelyzetről van szó. Az viszont biztos, az írásbeli vizsgák előtt jóval nagyobb lesz majd a drukk, hiszen a dolgozatokra kapott jegyeken múlik majd az érettségi átlag.

A vizsgafeltételek nem változtak, ugyanolyan körülmények közt vizsgáznak a diákok ezen a nyáron is, mint az előző évben. A törvény értelmében a korábbi érettségi vizsgákon elért 5-ösnél nagyobb osztályzatokat elismerik, így az előző években végzetteknek megvan a lehetőségük arra, hogy csak azokból a tantárgyakból kérjék az újravizsgáztatást, amelyekből javítani szeretnének.

A diákok egy kék színű írószerrel és a személyi igazolványukkal, valamint egy palack vízzel léphetnek be a vizsgahelyiségekbe. Ha azonban a felvigyázók mégis egyéb tárgyakra, „puskákra” bukkannak a diákoknál, attól függetlenül, hogy használták-e vagy sem, kizárják az érettségizőt a vizsgákról. Legközelebb pedig csak 2020 augusztusában próbálkozhat újra, addig nincs joga az érettségin való részvételre, hiszen a szabály kimondja: két egymást követő vizsgasorozatot ki kell hagyniuk.

 

Magabiztosan, pihenten

 

A vizsgadrukk, a szorongás és a stressz természetes emberi reakciók, megszüntetni nem lehet és nem is érdemes őket: a felszültség mértékét viszont csökkenteni lehet arra az optimális szintre, hogy a megfelelő eredményt érjük el.

Akár érettségiről van szó, akár egyéb vizsgáról, sokat számít, ha a vizsgázó kialudta magát: egyik jótékony hatása, hogy a tanultak bevésődnek, leülepednek. Az alvás többet ér, mint egy energiaital. A sok koffein káros hatásai mellett ráadásul fokozza az izgalmi szintet is.

Vizsga előtt nem érdemes átnézni az anyagot, új dolgot már nem lehet megtanulni és csak megakadályozza azt, hogy megnyugodjon a maturandus a vizsgaszituációban.

Kerülni kell a negatív belső dialógust, helyette pozitív gondolatokra kell koncentrálni, például „jól fog menni”. Szintén el kell kerülni a negatív belső képeket, pozitív élmények felidézésével például: amikor sikerrel jártunk hasonló helyzetben.

A szóbeli vizsgán érdemes keresni a szemkontaktust a vizsgáztatókkal: ha nem a tollal babrál a diák és a fal helyett a szemben ülő tanárokra néz, megerősítést kaphat a válaszaikról: tényleg jót mondott, jó irányból közelíti meg a kérdést.

Az írásbeli vizsgán az a legfontosabb, hogy ne essen neki senki a feladatlapnak, hanem először át kell olvasni figyelmesen a kérdéseket. Azzal a feladattal kell kezdeni a kidolgozást, amire biztosan megvan a válasz. Kidolgozás előtt pedig nem árt összegyűjteni a kulcsszavakat a piszkozaton, így biztosan csak a lényeg kerül a papírra, nem vész el a vizsgázó a lényegtelen részletekben.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 29.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...