Szatmárban járt a Musica é kórus
Utoljára módositva: 2019-06-04 11:01:38

A németországi Ostalb járás kisvárosából, Oberkochenből érkezett 40 tagú vegyes kórus Nagykárolyban, a szatmárnémeti Kálvária-templomban és a Sváb Házban is dalra fakadt.

Kicsi a világ — szoktuk mondani, ha valamilyen távoli helyen ismerősökkel futunk össze, de akkor is, ha messziről érkezettek toppannak be, főleg, ha eredetileg nem is hozzánk indultak. Nos, hasonló történt a németországi Baden-Württemberg tartomány Ostalb járásának Oberkochen kisvárosában működő, 40 tagú Musica é vegyes kórussal — amelynek eredeti célállomása Mátészalka volt, ugyanis a Stuttgarttól 70 km-re található és a Carl Zeiss Optikai Társaság székhelyeként ismertté vált Oberkochen és Mátészalka testvérvárosi kapcsolatokat ápol. A kórus tagja ugyanakkor Rolf Seimetz, az oberkocheni partnerkapcsolatokért felelős bizottság elnöke, aki már többször is járt Szatmárban, s úgy gondolta, „áthozza kicsit szomszédolni” társait, annál is inkább, mivel Ostalb járás és Szatmár megye szintén testvérkapcsolatokat ápol.

A Silke Brand karnagy vezette, 20–70 év közötti, nagyon vidám és közvetlen kórustagok első megállója Mezőpetri és az ottani Sváb Múzeum volt, majd a nagykárolyi Károlyi-kastéllyal ismerkedtek meg, illetve a kultúrházban dalra is fakadtak — hangulatos koncertjük repertoárjában ugyanúgy szerepeltek pop-rock slágerek, mint jól ismert musicalbetétek, gospel dalok, valamint templomi énekek és klasszikus kórusművek. Nagykárolyból Kaplonyba látogattak, ahol a Károlyi grófok kriptáját tekintették meg, majd pedig a szintén sváb település Vállajt keresték fel, amelynek mézeskalácsház-szerű, Foerk Ernő tervezte római katolikus műemlék templomában ismét koncertet adtak.

Vasárnap délelőtt visszatértek Szatmárba, pontosabban most már Szatmárnémetibe, ahol délelőtt a Kálvária-templom német nyelvű szentmiséjén vettek részt igencsak aktívan, énekekkel szolgálva az Urat, majd a Német Demokrata Fórum meghívására a Sváb Ház Wendelin Fuhrmann termében fakadtak újra dalra a Vasárnapi Kávé (Sonntagskaffee) keretében, jóízűen elbeszélgettek a német közösség tagjaival, körbesétálva a város történelmi központjában is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Jó srácok
Ma, 19:50
Mennyire alakulhat rosszul egy nap? Amikor meghívják élete első csókbulijába, a 12 éves Max bepánikol, mert nem tudja, hogy kell csókolózni. Valami útmutatásra szomjazva Max és a legjobb barátai, Thor és Lucas úgy döntenek, hogy bevetik Max apjának drónját – amihez Maxnek tilos hozzányúlnia –, és kilesik a szomszédban smároló tinédzser párt. Ám amikor a dolog bődületesen rosszra fordul, a drón tönkre megy, márpedig muszáj kicserélni, mielőtt Max apja hazaér a munkából. A srácok kétségbeesésük
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:35
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...