Szatmárban járt a Musica é kórus
Utoljára módositva: 2019-06-04 11:01:38

A németországi Ostalb járás kisvárosából, Oberkochenből érkezett 40 tagú vegyes kórus Nagykárolyban, a szatmárnémeti Kálvária-templomban és a Sváb Házban is dalra fakadt.

Kicsi a világ — szoktuk mondani, ha valamilyen távoli helyen ismerősökkel futunk össze, de akkor is, ha messziről érkezettek toppannak be, főleg, ha eredetileg nem is hozzánk indultak. Nos, hasonló történt a németországi Baden-Württemberg tartomány Ostalb járásának Oberkochen kisvárosában működő, 40 tagú Musica é vegyes kórussal — amelynek eredeti célállomása Mátészalka volt, ugyanis a Stuttgarttól 70 km-re található és a Carl Zeiss Optikai Társaság székhelyeként ismertté vált Oberkochen és Mátészalka testvérvárosi kapcsolatokat ápol. A kórus tagja ugyanakkor Rolf Seimetz, az oberkocheni partnerkapcsolatokért felelős bizottság elnöke, aki már többször is járt Szatmárban, s úgy gondolta, „áthozza kicsit szomszédolni” társait, annál is inkább, mivel Ostalb járás és Szatmár megye szintén testvérkapcsolatokat ápol.

A Silke Brand karnagy vezette, 20–70 év közötti, nagyon vidám és közvetlen kórustagok első megállója Mezőpetri és az ottani Sváb Múzeum volt, majd a nagykárolyi Károlyi-kastéllyal ismerkedtek meg, illetve a kultúrházban dalra is fakadtak — hangulatos koncertjük repertoárjában ugyanúgy szerepeltek pop-rock slágerek, mint jól ismert musicalbetétek, gospel dalok, valamint templomi énekek és klasszikus kórusművek. Nagykárolyból Kaplonyba látogattak, ahol a Károlyi grófok kriptáját tekintették meg, majd pedig a szintén sváb település Vállajt keresték fel, amelynek mézeskalácsház-szerű, Foerk Ernő tervezte római katolikus műemlék templomában ismét koncertet adtak.

Vasárnap délelőtt visszatértek Szatmárba, pontosabban most már Szatmárnémetibe, ahol délelőtt a Kálvária-templom német nyelvű szentmiséjén vettek részt igencsak aktívan, énekekkel szolgálva az Urat, majd a Német Demokrata Fórum meghívására a Sváb Ház Wendelin Fuhrmann termében fakadtak újra dalra a Vasárnapi Kávé (Sonntagskaffee) keretében, jóízűen elbeszélgettek a német közösség tagjaival, körbesétálva a város történelmi központjában is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...