Szatmári egyeztetés erdőügyben
Utoljára módositva: 2017-02-04 15:00:16

Az erdészeti igazgatóság új vezetőjével ült asztalhoz a környezetvédelmi igazgatóság vezetése és a védett területek gondnokai. Óvnák az erdőt, de közben engedményeket is tennének.

Több fát lehet kivágni a védett területeken lévő erdőkből

 

A Túr menti természetvédelmi területek gondnokaként tevékenykedő szatmárnémeti EKE szempontjából két fontos témát érintettek a csütörtöki háromoldalú találkozón, tájékoztatta lapunkat a civil szervezet igazgatója. Az egyik a két intézmény együttműködésére vonatkozó egyik törvény és az ehhez kötődő gyakorlati részletek voltak, a másik pedig a magántulajdonban lévő erdőket érintő probléma. Ez utóbbival az a helyzet, fejtette ki Márk-Nagy János, az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) elnöke, hogy nagyon sok olyan erdős terület van a Túr menti védett övezetekben, amelyek tulajdonjogi helyzete „nincsen lepapírozva”, azaz a jelenlegi tulajdonosok nem folytatták le az örökösödési tárgyalást, rendelkeznek az erdővel, de nevükre szóló birtoklevelük erről nincs. Ennek az a veszélye, hogy tulajdonlap nélkül nem készíthető az illető erdőterületre érvényes üzemterv, ennek híján pedig nem kérhető állami kompenzáció a védett területre érvényes szabályozás jelentette korlátozásokért.

Az állami szigorítás miatt felmerült idei tűzifahiány miatt a védett terület gondnokai enyhítettek azon a korlátozáson, hogy hektáronként évente csak egy köbméter fa vágható ki, ezentúl a védett területekre érvényes törvénykezésben maximálisan megengedett három köbméter lesz kivágható.

A megbeszélésen változtattak azon a szabályon is, hogy főleg az idős, beteg fákat jelöljék meg kivágásra alkalmasnak, mert az elmúlt évek ilyen jellegű fakitermelési szabályozása miatt megfogyatkozott a Túr menti védett területen azoknak az odvas fáknak a száma, amelyek élőhelyül vagy tápláléklelő-helyül szolgálnak több védett fajnak is. A kivágható fákat továbbra is az EKE és az erdészet emberei közösen fogják kijelölni május és szeptember között, a most eldöntött kritériumok és mennyiségi mutató alapján, hogy azok télen kivághatóak is legyenek. Márk-Nagy a téli tüzelő beszerzésével kapcsolatban az előrelátó tervezésre hívta fel a fával fűtő erdőtulajdonosok figyelmét, ők valamivel könnyebb helyzetben vannak a tűzifabeszerzés terén, mint azok, akik vásárolják a téli tüzelőt, tehát az igényeikhez mért mennyiségről időben gondoskodjanak.

Békéssy Erzsébet, a környezetvédelmi igazgatóság vezetője, a megbeszélés kezdeményezője szerint a találkozó legfontosabb hozadéka, hogy sikerült összehangolni a Túr menti védett területek menedzsmenttervében leírtakat az erdészet üzemtervével, így mindkét fél eredményes munkát végezhet a jövőben. A cél az volt, hogy a fakitermelésben se álljon be zavar, ne kerüljön hátrányba az erdei faanyag regenerálódása, a védett fajok élettere és táplálékszerzési lehetősége ne csappanjon meg és ki legyenek elégítve az erdővel kapcsolatos lakossági igények is.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A királynő kutyája
Ma, 15:00
A brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, a luxus élet tovaszáll és hirtelen minden a feje tetejére
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 21.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...