Szatmári egyeztetés erdőügyben
Utoljára módositva: 2017-02-04 15:00:16

Az erdészeti igazgatóság új vezetőjével ült asztalhoz a környezetvédelmi igazgatóság vezetése és a védett területek gondnokai. Óvnák az erdőt, de közben engedményeket is tennének.

Több fát lehet kivágni a védett területeken lévő erdőkből

 

A Túr menti természetvédelmi területek gondnokaként tevékenykedő szatmárnémeti EKE szempontjából két fontos témát érintettek a csütörtöki háromoldalú találkozón, tájékoztatta lapunkat a civil szervezet igazgatója. Az egyik a két intézmény együttműködésére vonatkozó egyik törvény és az ehhez kötődő gyakorlati részletek voltak, a másik pedig a magántulajdonban lévő erdőket érintő probléma. Ez utóbbival az a helyzet, fejtette ki Márk-Nagy János, az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) elnöke, hogy nagyon sok olyan erdős terület van a Túr menti védett övezetekben, amelyek tulajdonjogi helyzete „nincsen lepapírozva”, azaz a jelenlegi tulajdonosok nem folytatták le az örökösödési tárgyalást, rendelkeznek az erdővel, de nevükre szóló birtoklevelük erről nincs. Ennek az a veszélye, hogy tulajdonlap nélkül nem készíthető az illető erdőterületre érvényes üzemterv, ennek híján pedig nem kérhető állami kompenzáció a védett területre érvényes szabályozás jelentette korlátozásokért.

Az állami szigorítás miatt felmerült idei tűzifahiány miatt a védett terület gondnokai enyhítettek azon a korlátozáson, hogy hektáronként évente csak egy köbméter fa vágható ki, ezentúl a védett területekre érvényes törvénykezésben maximálisan megengedett három köbméter lesz kivágható.

A megbeszélésen változtattak azon a szabályon is, hogy főleg az idős, beteg fákat jelöljék meg kivágásra alkalmasnak, mert az elmúlt évek ilyen jellegű fakitermelési szabályozása miatt megfogyatkozott a Túr menti védett területen azoknak az odvas fáknak a száma, amelyek élőhelyül vagy tápláléklelő-helyül szolgálnak több védett fajnak is. A kivágható fákat továbbra is az EKE és az erdészet emberei közösen fogják kijelölni május és szeptember között, a most eldöntött kritériumok és mennyiségi mutató alapján, hogy azok télen kivághatóak is legyenek. Márk-Nagy a téli tüzelő beszerzésével kapcsolatban az előrelátó tervezésre hívta fel a fával fűtő erdőtulajdonosok figyelmét, ők valamivel könnyebb helyzetben vannak a tűzifabeszerzés terén, mint azok, akik vásárolják a téli tüzelőt, tehát az igényeikhez mért mennyiségről időben gondoskodjanak.

Békéssy Erzsébet, a környezetvédelmi igazgatóság vezetője, a megbeszélés kezdeményezője szerint a találkozó legfontosabb hozadéka, hogy sikerült összehangolni a Túr menti védett területek menedzsmenttervében leírtakat az erdészet üzemtervével, így mindkét fél eredményes munkát végezhet a jövőben. A cél az volt, hogy a fakitermelésben se álljon be zavar, ne kerüljön hátrányba az erdei faanyag regenerálódása, a védett fajok élettere és táplálékszerzési lehetősége ne csappanjon meg és ki legyenek elégítve az erdővel kapcsolatos lakossági igények is.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...