Szatmári séta ötödször
Utoljára módositva: 2017-09-29 08:49:09

Szerdán lezárult a Szatmári Friss Újság kezdeményezésére megszervezett, öt állomásból álló Szatmári séták sorozat. A résztvevők azt szeretnék, ha még lenne folytatás.

Matusinka Beáta, a Szatmári Friss Újság marketingmenedzserének a kezdeményezésére jött létre a Szatmári séták városismertető sorozat, ami ötrészesre volt tervezve. A szerdai, ötödik sétának a szatmári zsidóság volt a témája. A szatmárnémeti Decebal utcai zsinagógában Muhi Sándor művészettörténész a szatmári zsidóság történetéről beszélt. Először a szatmári béke után költöztek zsidók Szatmárnémetibe, akik kereskedéssel foglalkoztak, de a nagy adó miatt nem virágzott az üzletük, ezért elmentek. Később a tizenkilencedik században jelentek meg újra, szintén kereskedőkként, ekkor már volt egy zsinagógájuk. A zsidóság hozzájárult a megye gazdasági és kulturális életének a fejlődéséhez. A Decebal utcai zsinagóga az 1890-es években épült. A kor építészeti stílusának megfelelően szecessziós elemek lelhetők fel a díszítésekben. Muhi képekkel és illusztrációkkal mutatta be a szatmári zsidóság történetét, a zsinagógákat, valamint azokat a személyiségeket, akik kiemelkedő tevékenységekkel gazdagították a megye gazdasági, közéleti és kulturális életét. Mára a szatmári zsidóság létszáma jelentősen lecsökkent, a zsinagógát koncertteremmé alakították át, az emeleti részen kiállításokat szerveznek. Muhi azért tartja fontosnak a zsidóság történetének a megismertetését, mert azt vallja: ha meg akarjuk becsülni egymást, akkor meg kell ismerjük egymást. Szatmárnémetiben két zsidó temető van, ezek rendezettsége példamutató lehet mindenki számára. A sírköveken keresztény elemek is fellelhetők. Décsei Nicolae, a Szatmári Zsidó Hitközség vezetője a zsinagóga udvarán lévő holokauszt-emlékműről beszélt. Itt 2004-ben emlékeztek meg először a szatmári zsidók deportálásáról. Egy évvel korábban vetődött fel az ötlet, hogy egy emlékművet kellene állítani az áldozatok emlékére. Mivel a város nem adott helyet, hogy az emlékművet köztéren helyezzék el, a zsinagóga udvarára került. Vannak személyek és csoportok, akik nem értenek egyet az emlékműre vésett szöveggel, a zsidóság azonban úgy gondolja, hogy az való oda. A séta közel száz résztvevője átment a Kálvária-templomhoz, ahol annak történetével is megismerkedtek. Matusinka Beáta, a Szatmári Friss Újság marketingmenedzsere emléklapokat adott át azoknak, akik részt vettek a Szatmári séták rendezvénysorozaton, és ezáltal megismerkedtek a város történetével. A résztvevők arra kérték a szervezőket, hogy folytatódjék a séta, hiszen még nagyon sok dolog van, amit érdemes lenne megismerni.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Hangya és a Darázs
Ma, 16:55
A Marvel Studios új filmjében az Amerika Kapitány: Polgárháború eseményeit követően Scott Lang kénytelen viselni döntései következményeit szuperhősként és apaként egyaránt. Próbál egyensúlyozni a magánéletében és a Hangyaként reá nehezedő felelősséggel, ám mikor Hope van Dyne és Dr. Hank Pym felkeresi, újabb küldetésre indul. A Darázs személyében társat is kap, így csapatban derítenek fel súlyos titkokat a múltból.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 16.
Ne mondj igent arra, amit nem akarsz. Igen, tudom, hogy ez nem az a nagy életbölcsesség, amire egy horoszkóptól vársz. Ugyanakkor ma sokan akarják rád tukmálni az akaratukat, és az érzelmi zsarolás igen sokféle formájával találkozhatsz. Ragaszkodj a saját akaratodhoz, és szelíden mondj nemet minden manipulációra.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 16.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...