Szatmári séta ötödször
Utoljára módositva: 2017-09-29 08:49:09

Szerdán lezárult a Szatmári Friss Újság kezdeményezésére megszervezett, öt állomásból álló Szatmári séták sorozat. A résztvevők azt szeretnék, ha még lenne folytatás.

Matusinka Beáta, a Szatmári Friss Újság marketingmenedzserének a kezdeményezésére jött létre a Szatmári séták városismertető sorozat, ami ötrészesre volt tervezve. A szerdai, ötödik sétának a szatmári zsidóság volt a témája. A szatmárnémeti Decebal utcai zsinagógában Muhi Sándor művészettörténész a szatmári zsidóság történetéről beszélt. Először a szatmári béke után költöztek zsidók Szatmárnémetibe, akik kereskedéssel foglalkoztak, de a nagy adó miatt nem virágzott az üzletük, ezért elmentek. Később a tizenkilencedik században jelentek meg újra, szintén kereskedőkként, ekkor már volt egy zsinagógájuk. A zsidóság hozzájárult a megye gazdasági és kulturális életének a fejlődéséhez. A Decebal utcai zsinagóga az 1890-es években épült. A kor építészeti stílusának megfelelően szecessziós elemek lelhetők fel a díszítésekben. Muhi képekkel és illusztrációkkal mutatta be a szatmári zsidóság történetét, a zsinagógákat, valamint azokat a személyiségeket, akik kiemelkedő tevékenységekkel gazdagították a megye gazdasági, közéleti és kulturális életét. Mára a szatmári zsidóság létszáma jelentősen lecsökkent, a zsinagógát koncertteremmé alakították át, az emeleti részen kiállításokat szerveznek. Muhi azért tartja fontosnak a zsidóság történetének a megismertetését, mert azt vallja: ha meg akarjuk becsülni egymást, akkor meg kell ismerjük egymást. Szatmárnémetiben két zsidó temető van, ezek rendezettsége példamutató lehet mindenki számára. A sírköveken keresztény elemek is fellelhetők. Décsei Nicolae, a Szatmári Zsidó Hitközség vezetője a zsinagóga udvarán lévő holokauszt-emlékműről beszélt. Itt 2004-ben emlékeztek meg először a szatmári zsidók deportálásáról. Egy évvel korábban vetődött fel az ötlet, hogy egy emlékművet kellene állítani az áldozatok emlékére. Mivel a város nem adott helyet, hogy az emlékművet köztéren helyezzék el, a zsinagóga udvarára került. Vannak személyek és csoportok, akik nem értenek egyet az emlékműre vésett szöveggel, a zsidóság azonban úgy gondolja, hogy az való oda. A séta közel száz résztvevője átment a Kálvária-templomhoz, ahol annak történetével is megismerkedtek. Matusinka Beáta, a Szatmári Friss Újság marketingmenedzsere emléklapokat adott át azoknak, akik részt vettek a Szatmári séták rendezvénysorozaton, és ezáltal megismerkedtek a város történetével. A résztvevők arra kérték a szervezőket, hogy folytatódjék a séta, hiszen még nagyon sok dolog van, amit érdemes lenne megismerni.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 20:40
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...