Szatmári séta ötödször
Utoljára módositva: 2017-09-29 08:49:09

Szerdán lezárult a Szatmári Friss Újság kezdeményezésére megszervezett, öt állomásból álló Szatmári séták sorozat. A résztvevők azt szeretnék, ha még lenne folytatás.

Matusinka Beáta, a Szatmári Friss Újság marketingmenedzserének a kezdeményezésére jött létre a Szatmári séták városismertető sorozat, ami ötrészesre volt tervezve. A szerdai, ötödik sétának a szatmári zsidóság volt a témája. A szatmárnémeti Decebal utcai zsinagógában Muhi Sándor művészettörténész a szatmári zsidóság történetéről beszélt. Először a szatmári béke után költöztek zsidók Szatmárnémetibe, akik kereskedéssel foglalkoztak, de a nagy adó miatt nem virágzott az üzletük, ezért elmentek. Később a tizenkilencedik században jelentek meg újra, szintén kereskedőkként, ekkor már volt egy zsinagógájuk. A zsidóság hozzájárult a megye gazdasági és kulturális életének a fejlődéséhez. A Decebal utcai zsinagóga az 1890-es években épült. A kor építészeti stílusának megfelelően szecessziós elemek lelhetők fel a díszítésekben. Muhi képekkel és illusztrációkkal mutatta be a szatmári zsidóság történetét, a zsinagógákat, valamint azokat a személyiségeket, akik kiemelkedő tevékenységekkel gazdagították a megye gazdasági, közéleti és kulturális életét. Mára a szatmári zsidóság létszáma jelentősen lecsökkent, a zsinagógát koncertteremmé alakították át, az emeleti részen kiállításokat szerveznek. Muhi azért tartja fontosnak a zsidóság történetének a megismertetését, mert azt vallja: ha meg akarjuk becsülni egymást, akkor meg kell ismerjük egymást. Szatmárnémetiben két zsidó temető van, ezek rendezettsége példamutató lehet mindenki számára. A sírköveken keresztény elemek is fellelhetők. Décsei Nicolae, a Szatmári Zsidó Hitközség vezetője a zsinagóga udvarán lévő holokauszt-emlékműről beszélt. Itt 2004-ben emlékeztek meg először a szatmári zsidók deportálásáról. Egy évvel korábban vetődött fel az ötlet, hogy egy emlékművet kellene állítani az áldozatok emlékére. Mivel a város nem adott helyet, hogy az emlékművet köztéren helyezzék el, a zsinagóga udvarára került. Vannak személyek és csoportok, akik nem értenek egyet az emlékműre vésett szöveggel, a zsidóság azonban úgy gondolja, hogy az való oda. A séta közel száz résztvevője átment a Kálvária-templomhoz, ahol annak történetével is megismerkedtek. Matusinka Beáta, a Szatmári Friss Újság marketingmenedzsere emléklapokat adott át azoknak, akik részt vettek a Szatmári séták rendezvénysorozaton, és ezáltal megismerkedtek a város történetével. A résztvevők arra kérték a szervezőket, hogy folytatódjék a séta, hiszen még nagyon sok dolog van, amit érdemes lenne megismerni.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 23.
Figyelmetlen és kissé szétszórt. Egy új szerelem tereli el a figyelmét. Választottja nagyon megtisztelőnek érzi, hogy gondolt rá.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...