Szatmári séta ötödször
Utoljára módositva: 2017-09-29 08:49:09

Szerdán lezárult a Szatmári Friss Újság kezdeményezésére megszervezett, öt állomásból álló Szatmári séták sorozat. A résztvevők azt szeretnék, ha még lenne folytatás.

Matusinka Beáta, a Szatmári Friss Újság marketingmenedzserének a kezdeményezésére jött létre a Szatmári séták városismertető sorozat, ami ötrészesre volt tervezve. A szerdai, ötödik sétának a szatmári zsidóság volt a témája. A szatmárnémeti Decebal utcai zsinagógában Muhi Sándor művészettörténész a szatmári zsidóság történetéről beszélt. Először a szatmári béke után költöztek zsidók Szatmárnémetibe, akik kereskedéssel foglalkoztak, de a nagy adó miatt nem virágzott az üzletük, ezért elmentek. Később a tizenkilencedik században jelentek meg újra, szintén kereskedőkként, ekkor már volt egy zsinagógájuk. A zsidóság hozzájárult a megye gazdasági és kulturális életének a fejlődéséhez. A Decebal utcai zsinagóga az 1890-es években épült. A kor építészeti stílusának megfelelően szecessziós elemek lelhetők fel a díszítésekben. Muhi képekkel és illusztrációkkal mutatta be a szatmári zsidóság történetét, a zsinagógákat, valamint azokat a személyiségeket, akik kiemelkedő tevékenységekkel gazdagították a megye gazdasági, közéleti és kulturális életét. Mára a szatmári zsidóság létszáma jelentősen lecsökkent, a zsinagógát koncertteremmé alakították át, az emeleti részen kiállításokat szerveznek. Muhi azért tartja fontosnak a zsidóság történetének a megismertetését, mert azt vallja: ha meg akarjuk becsülni egymást, akkor meg kell ismerjük egymást. Szatmárnémetiben két zsidó temető van, ezek rendezettsége példamutató lehet mindenki számára. A sírköveken keresztény elemek is fellelhetők. Décsei Nicolae, a Szatmári Zsidó Hitközség vezetője a zsinagóga udvarán lévő holokauszt-emlékműről beszélt. Itt 2004-ben emlékeztek meg először a szatmári zsidók deportálásáról. Egy évvel korábban vetődött fel az ötlet, hogy egy emlékművet kellene állítani az áldozatok emlékére. Mivel a város nem adott helyet, hogy az emlékművet köztéren helyezzék el, a zsinagóga udvarára került. Vannak személyek és csoportok, akik nem értenek egyet az emlékműre vésett szöveggel, a zsidóság azonban úgy gondolja, hogy az való oda. A séta közel száz résztvevője átment a Kálvária-templomhoz, ahol annak történetével is megismerkedtek. Matusinka Beáta, a Szatmári Friss Újság marketingmenedzsere emléklapokat adott át azoknak, akik részt vettek a Szatmári séták rendezvénysorozaton, és ezáltal megismerkedtek a város történetével. A résztvevők arra kérték a szervezőket, hogy folytatódjék a séta, hiszen még nagyon sok dolog van, amit érdemes lenne megismerni.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 15:00
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 18.
Ma valahogy nem tud rendet tartani maga körül, ami a belső zűrzavar kivetülése. Ne keseredjen el, ezután a rendrakás megnyugtató fázisa következik majd.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...