Szatmári séták — ismerjük meg a parkokat és piacokat
Utoljára módositva: 2017-08-16 13:33:11

Körülbelül nyolcvanan vettek részt csütörtökön a Szatmári séták sorozat második állomásán, amelyen Muhi Sándor művészettörténész a parkokról és a piacoktól beszélt a Deák téren.

Csütörtökön körülbelül nyolcvanan vettek részt a Szatmári séták második részén a Titulescu (Deák) téri parkban. Muhi Sándor művészettörténész előadásában a város parkjaira, tereire, piacaira, épületeire, az egykor itt élő és alkotó emberek szellemi örökségére és hagyatékára, egyedi, olykor tanulságos történeteire hivatkozott, előadását korabeli képekkel illusztrálta. Az előadáson egy olyan képet mutatott be a régi főtérről, amelyiken még állt a Kölcsey-szobor, a mai épületek egy része még nem volt meg, más épületek viszont nem a mai formájukban léteztek. A régi főtér (de más terek is) és a város utcái számtalan nevet viseltek, amelyeket mindig az aktuális hatalmi érdekeknek megfelelően adtak, de az igazi szatmáriak mindig ugyanazokat a neveket használták, mert azokat az ősök nem véletlenül adták, sok mindent elárultak az illető utcáról és térről. Muhi elmondta, hogy Szatmárnémetiben nagyon sok helyen működtek piacok, ezek nagy része véletlenszerűen jött létre, voltak kofák, akik ragaszkodtak ahhoz, hogy mindig ugyanazon a helyen áruljanak, mások azokhoz alkalmazkodva kerestek helyet. Amikor a régi főtéren felszámolták a piacot, azt átköltöztették az Eötvös utcára, Papp Endre háza elé, ami a jelenlegi fogászati klinika helyén volt. Szatmárnémetinek volt állatvására is a hídon túli római katolikus temető és a Zsadányi út között.

Az előadást követően beszélgetés alakult ki a résztvevők között, többen kérdéseket tettek fel Muhi Sándornak, az előadó válaszait pedig a jelenlévők is kiegészítették, akik a város múltja iránt érdeklődő és jövőjéért felelősséget vállaló polgárok. Külön figyelmet érdemel, hogy fiatalok is jelen voltak, jó volt látni, hogy a megyeszékhely múltja iránt ők is érdeklődést mutatnak. A sétán voltak román anyanyelvűek is, akik amiatt jöttek el, mert úgy érezték, hogy hiteles adatokat kapnak a város múltjáról, kérdéseikre Muhi Sándor román nyelven válaszolt. A következő séta augusztus 26-án, szombaton lesz a Partiumi Magyar Napok rendezvénysorozat részeként; a találkozó a Kossuth-kerti Friss Kávézóban lesz 14 órakor.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Az Emoji-film
Ma, 15:00
Még nincs minden felfedezve: feltérképezetlen univerzumok vesznek körül minket, még ha nem is tudunk róluk - talán azért, mert nagyon kicsik. Az okostelefonjában például mindenkinek van: egy boldog völgy, ahol a különféle szmájlik és hangulatjelek élnek és dolgoznak. Ám mindig mosolygós és kacsingatós békéjüket megzavarja egyikük, aki kerek fejébe veszi, hogy kideríti, mi van a völgyükön túl. Kalandos vándorútra indul, amelynek során neki és társainak egyre veszélyesebb alkalmazások kerülnek útj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A sötét torony
Ma, 19:20
Léteznek más világok is. Roland Deschain (Idris Elba) az utolsó Harcos, a hatlövetű mestere örök harcot vív Walter O Dimmel (Matthew McConaughey), a feketébe öltözött emberrel, hogy megvédje a Setét Torony épségét. A Torony ugyanis az univerzum tengelye, ha egyszer leomlik, minden világ elpusztul. A tét hatalmas - nem volt még ennél több, amit egy csapatában megnyerhetett vagy elveszíthetett valaki. A Jó és a Gonosz erői összecsapnak: csak Roland lovag és az ő különleges fegyverei akadályozhatjá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. augusztus 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...