Szatmári sörök fesztiválja
Utoljára módositva: 2018-07-29 20:57:13

Megint van saját sörünk, fesztivált szerveznek a tiszteletére. A már kapható Samburger mellett a csapoltnak való HAB és az erősebb élményeket kedvelőknek készülő Transilvania is bemutatkozik.

Feltámasztották a szatmári sörgyártást, a régi, Şoimoşenilor utcai szatmárnémeti sörgyárban készítenek megint több fajtát. Ebből a Samburger már ismert lehet a sörivók számára dobozos és pillepalackos kiszerelésben. Az augusztus 10–11-i, szatmárnémeti új főtéri Szatmári Sörfesztiválon két új ital piacra vezetését ünneplik, bemutatkozik a HAB és a Transilvania. A 25 Octombrie téren pénteken délután kettőtől, szombaton pedig délután háromtól kezdődnek a programok, lesz sörtombola, koncertek (például Zdob şi Zdub és Deák Bill Gyula), játszótéri programok és étel-ital. Az eseményt bejelentő sajtótájékoztatón Ioan Berceanu és Adrian Handrău, a H&B Traditional Brewery alapítói beszéltek a fesztivál és a sörfőzés részleteiről; kiderült, hogy a sörökről ugyanúgy lehet sokat beszélgetni, mint a borokról. Szívügyük a kézműves sör, árulták el, de nem az a fajta kézműves sör, amelyik attól kézműves, hogy az áll a céduláján. A szatmárnémeti sörgyár üzemeltetésével tényleg a sörfőzés alapjaihoz akarnak visszanyúlni, tizenhetedik századi receptre is szert tettek, amivel tényleg ki tudják használni a sörgyárnak azt a kapacitását, amelyik nélkül harminc napig hidegen érlelt sört nemigen tudnának kereskedelmi mennyiségben előállítani, nem keverik, nem kezelik, nem hígítják egyiket sem.

A fesztiválra vitt két sör közül a HAB az, amelyiknek a söröknél megszokott alkoholtartalma lesz, és szűrt, illetve szűretlen változatban is kapni lehet majd, a sörgourmandokat pedig a vörös és fekete változatban iható, kétszeres alkoholtartalmú Transilvania sörrel várják majd. A boltok polcain van egy markáns árkülönbség a két sör között, de a jövő hét végi fesztiválon mindegyik egységesen öt lej lesz korsónként. Lesz tombola is a fesztiválon, hogy minél többen eljöjjenek, osztogatnak majd szelvényeket a városban az eseményt megelőzően is, a téren pedig három sör után adnak majd egy tombolát. Biciklit és Vespa robogót is lehet majd nyerni, tíz értékesebb tombolatárgy lesz, és ezek mellett mi más, ha nem sör, mégpedig ötezer korsó.

A Kelet-Európában egyedinek számító művelet során létrehozott italok számára szervezett fesztivállal a sörösök azt szeretnék elérni, hogy a helyi vendéglőkben is kapni lehessen a szatmári söröket. A romániai sörkultúra több évtizedes hagyománya, hogy a turista olyan sört iszik, amilyet az illető településen vagy környékén készítenek, Berceanu és Handrău azt szeretnék, hogy legyen mit az ilyen hagyományőrző turisták elé tenni Szatmár megyei vendéglőkben is.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...