Szatmári sörök fesztiválja
Utoljára módositva: 2018-07-29 20:57:13

Megint van saját sörünk, fesztivált szerveznek a tiszteletére. A már kapható Samburger mellett a csapoltnak való HAB és az erősebb élményeket kedvelőknek készülő Transilvania is bemutatkozik.

Feltámasztották a szatmári sörgyártást, a régi, Şoimoşenilor utcai szatmárnémeti sörgyárban készítenek megint több fajtát. Ebből a Samburger már ismert lehet a sörivók számára dobozos és pillepalackos kiszerelésben. Az augusztus 10–11-i, szatmárnémeti új főtéri Szatmári Sörfesztiválon két új ital piacra vezetését ünneplik, bemutatkozik a HAB és a Transilvania. A 25 Octombrie téren pénteken délután kettőtől, szombaton pedig délután háromtól kezdődnek a programok, lesz sörtombola, koncertek (például Zdob şi Zdub és Deák Bill Gyula), játszótéri programok és étel-ital. Az eseményt bejelentő sajtótájékoztatón Ioan Berceanu és Adrian Handrău, a H&B Traditional Brewery alapítói beszéltek a fesztivál és a sörfőzés részleteiről; kiderült, hogy a sörökről ugyanúgy lehet sokat beszélgetni, mint a borokról. Szívügyük a kézműves sör, árulták el, de nem az a fajta kézműves sör, amelyik attól kézműves, hogy az áll a céduláján. A szatmárnémeti sörgyár üzemeltetésével tényleg a sörfőzés alapjaihoz akarnak visszanyúlni, tizenhetedik századi receptre is szert tettek, amivel tényleg ki tudják használni a sörgyárnak azt a kapacitását, amelyik nélkül harminc napig hidegen érlelt sört nemigen tudnának kereskedelmi mennyiségben előállítani, nem keverik, nem kezelik, nem hígítják egyiket sem.

A fesztiválra vitt két sör közül a HAB az, amelyiknek a söröknél megszokott alkoholtartalma lesz, és szűrt, illetve szűretlen változatban is kapni lehet majd, a sörgourmandokat pedig a vörös és fekete változatban iható, kétszeres alkoholtartalmú Transilvania sörrel várják majd. A boltok polcain van egy markáns árkülönbség a két sör között, de a jövő hét végi fesztiválon mindegyik egységesen öt lej lesz korsónként. Lesz tombola is a fesztiválon, hogy minél többen eljöjjenek, osztogatnak majd szelvényeket a városban az eseményt megelőzően is, a téren pedig három sör után adnak majd egy tombolát. Biciklit és Vespa robogót is lehet majd nyerni, tíz értékesebb tombolatárgy lesz, és ezek mellett mi más, ha nem sör, mégpedig ötezer korsó.

A Kelet-Európában egyedinek számító művelet során létrehozott italok számára szervezett fesztivállal a sörösök azt szeretnék elérni, hogy a helyi vendéglőkben is kapni lehessen a szatmári söröket. A romániai sörkultúra több évtizedes hagyománya, hogy a turista olyan sört iszik, amilyet az illető településen vagy környékén készítenek, Berceanu és Handrău azt szeretnék, hogy legyen mit az ilyen hagyományőrző turisták elé tenni Szatmár megyei vendéglőkben is.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:35
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...