Szatmári svábok találkozója
Utoljára módositva: 2014-08-12 10:18:57

Több országból körülbelül ötszázan vesznek részt augusztus 15–16-án, a Krasznabélteken és Szatmárnémetiben huszonötödik alkalommal megrendezésre kerülő Szatmári svábok találkozóján.
A Német Demokrata Fórum romániai szervezete, a Román Művelődési Minisztérium Kisebbségi Főosztálya és a Szatmár Megyei Tanács támogatásával augusztus 15–16-án Krasznabélteken és Szatmárnémetiben huszonötödik alkalommal szervezik meg a Szatmári svábok találkozóját. Amint azt Josef Hölczli, a Német Demokrata Fórum (NDF) szatmárnémeti szervezetének elnöke elmondta, az első ilyen jellegű találkozót 1990-ben tartották Szatmárnémetiben, a Kálvária-templom udvarán, ekkor döntötték el, hogy ezentúl egyik évben Németországban, a másik évben Romániában rendeznek találkozót. Johann Leitner, az NDF Szatmár megyei elnöke abban bízik, hogy a huszonötödik találkozó egyben számadás is lesz az eddigi eredményekről, ugyanakkor a folytatás meghatározása, annak a felvázolása, hogy milyen lépéseket kell megtenni a svábok megmaradásáért, a sváb hagyományok és kultúra ápolásáért. Az idei találkozón jelen lesz Cosmatu Christiane Gertrud, a romániai Művelődési Minisztérium kisebbségekért felelős államtitkár-helyettese, Hans Klein, az NDF szebeni szervezetének elnöke, Anna Steinbinder a müncheni svábok képviselője, Tircsi Richárd, a magyarországi svábok képviselője és mások.

A rendezvény programja

A házigazda krasznabéltekiek nevében Pech Ferenc, az NDF helyi szervezetének elnöke beszámolt arról, hogy augusztus 15-én, pénteken, 10 órakor ünnepi szentmise lesz a krasznabélteki római katolikus templomban, ezt követően a résztvevők fúvószenekar kíséretében vonulnak fel a vásártéren felállított színpadig. 12.30 órakor kezdődik az észak-erdélyi, a németországi és a magyarországi hagyományőrző csoportok műsora. Körülbelül húsz személy érkezik a németországi Lindenből, Béltek testvértelepüléséről, a magyarországi Rátkáról huszonkét személy és Nyírbéltekről harminchat személy jelezte részvételi szándékát. Ugyanakkor egy harmincnyolc személyből álló csoportot várnak Lengyelországból — közülük huszonöten a 12–17 éves lányokból álló mazsorettcsoport tagjai. Fellép: a sváb kórus, a krasznabélteki néptánccsoport, a tasnádi Maestoso kórus, a müncheni néptánccsoport, a házaspárok tánccsoportja, a krasznabélteki fúvószenekar, a rátkai hagyományőrző csoport, a mezőfényi gyermek-fúvószenekar, valamint a mezőpetri, a szaniszlói, a kálmándi, a mezőteremi, az erdődi és más települések néptánccsoportjai.
Augusztus 16–án, 10 órától, a Stiftung Alapítvány (Szatmárnémeti, Fragilor utca 1. szám) székházában tartanak kerekasztal-beszélgetést a német nyelvű oktatásról. 14 órától kiránduláson vesznek részt a vendégek, a cél az, hogy megismerjék a Szatmár megyei svábok lakta településeket.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:20
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hogyan védekezel a megfázás ellen?
Különféle vitaminokat szedek
Rengeteg gyümölcsöt fogyasztok ilyenkor
Mindig figyelek arra, hogy kellően fel legyek öltözve
Nem szoktam megfázni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 23.
Irigylésre méltóan sok energiája van, senki és semmi nem tartóztathatja fel, ha valamit a fejébe vesz, márpedig ma tele van jobbnál jobb ötletekkel.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...