Szatmári szerzők könyvbemutatója a PMN-en
Utoljára módositva: 2014-08-25 09:44:16

A XIII. Partiumi Magyar Napok Kossuth-kertben zajló programjainak sorában szombaton és vasárnap három szatmári szerző új könyvét mutatták be. Simonfy József versekkel, Jánk Károly gyerekversekkel, Papp Gábor novellákat tartalmazó kötettel jelentkezett.

 

Simonfy József és Jánk Károly könyveit Végh Balázs Béla mutatta be

Simonfy József A mélység visszanéz című kötetét méltatva Végh Balázs Béla kiemelte, hogy Simonfy belülről figyeli, elemzi és értelmezi önmagát. Számára a bensővé lett valóság vált lírai élménnyé, leginkább érzések, impressziók, hangulatok, depressziók uralják a szövegeit. Ez a költészet már nem a tárgyi világról szól, hanem annak interiorizált változatáról, legfőképpen magáról Simonfy Józsefről, ahogyan azt egyik versében meg is fogalmazza: „az én valóságom/más valóságokkal/összhangban nincsen/össze se jön semmi”. A kötet verseit olvasgatva át kell értékelnünk a lírai szövegekhez való hagyományos viszonyulásunkat: ahogy a szótól szóig araszolgató költő új szövegvilágokat épít, nekünk, versolvasóknak is egyéni jelentésvilágokat kell hozzájuk társítanunk. A versszövegek kísérleti jellegéből adódóan a hozzáadott befogadói értelmezéseknek is alternatívaknak kell lenniük; a verssorok szabálytalan tördelése, az írásjelek hiánya szabad olvasói játékra ad alkalmat. Jánk Károly Üzen neked, Őszapó című gyerekvers–kötete folytatása a költő már megjelent, a gyerekekhez és felnőttekhez egyaránt szóló verseinek. Végh Balázs Béla kifejtette, hogy Jánk Károly kézen fogja olvasóját, úgy vezeti végig verseinek varázslatos világán. Társat választ a valóság varázslatainak felkeresésében, hol növényre, hol állatra vagy éppen tárgyra mutat rá, hogy átlényegíthesse. Ha éppen nem talál istenadta varázslatot, akkor maga kezd el varázsolni, varázsvilágot teremteni: megszólaltat, megelevenít, életre kelt, szárnyakat igéz. Hamarosan rájövünk magunktól is, hogy ez a költői varázslás játék csupán. Könnyed játék a szavakkal, a nyelvvel, a formával, a tárgyakkal és minden körülöttünk fellelhető dologgal. Bár olvasójával együtt indul el a varázsúton, mégis maga a költő jár elől a felfedezésben, a játékban, a tárgyi világ játékos újrafogalmazásában. Mindenki (a felnőtt is) megtanulhat „gyermekül”, varázsolhat, ugyanakkor elvarázsolt is lehet, ha őszinte kíváncsisággal, előítéletek nélkül olvassa verseit.

Jánk Károly kötetét Csibi Boróka illusztrálta, akinek régi álma vált valóra azzal, hogy verseskötetet illusztrálhat. Mindkét kötetből András Gyula színművész olvasott fel verseket, Jánk Károly kötetéből a költő fia, Jánk Péter is felolvasott egy verset, végül a két szerző dedikálta a könyvet.

Élni és írni

Papp Gábor Haláltánc című könyvének bemutatója

Tegnap Elek György, a Szatmári Friss Újság riportere mutatta be Papp Gábor Haláltánc című novelláskötetét. Elmondta, olyan korban élünk, amikor kezd háttérbe szorulni a könyv, amikor egyre kevesebben vannak azok, akiket elbűvöl az írott szó hatalma, pedig az irodalom volt az, ami évszázadokon át táplálta a lelkeket, gyógyította annak sebeit, vigaszt nyújtott, reményt adott, példaképeket sorakoztatott fel, erőt adott és segített úgy előre haladni, hogy közben magasabbra is szárnyalhassunk. Mert az irodalom szárnyakat ad, amelyekkel biztonságban emelkedhetünk a magasba, hogy onnan beláthassuk a mögöttünk és alattunk maradt világot: tanulhassunk annak hibáiból és erényeiből, a magasból pedig példát mutassunk emberségből, kitartásból, erkölcsből, hitből és sok más olyan értékből, amit a jelenlegi válságban küzdő világ háttérbe szorít. Miről szólnak ezek a novellák? Az összetartó és boldog családról, az embereket összefogó ünnepekről; azokról a délutánokról és estékről, amikor még összegyűltek a barátok; szülők, nagyszülők aggodalmairól; egyszerű emberek álmairól és vágyairól; a lelkiismeret visszhangjáról; szerelemről és a szerelem iránti vágyról; és sok egyszerű emberről, akiknek rövid kis történeteit olvasva, bizonyára nagyon sokan magukra ismernek. Ezek a történetek tele vannak fordulatokkal — akár a mindennapi életünk. Papp Gábor felismerte, hogy nem lehet elszakadni a múlttól, a múltat nem lehet eltakarni, mert ott van bennünk, mindenhova elkísér, gyakran épp akkor kerül a felszínre, amikor éppen nem akarjuk.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 14:30
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:30
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:30
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 21.
Egy új ismeretség, bár még csak felszínes, mélyen felkavarja, kitölti minden gondolatát, és nem érti, hogyan érhette be eddig kevesebbel.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...