Szatmári szívekben Elie Wiesel
Utoljára módositva: 2017-09-19 14:36:59

Szeptember 10-én délelőtt Máramarosszigetre utaztak a Szatmárnémeti Zsidó Hitközség tagjai, hogy részt vegyenek a tavaly elhunyt amerikai zsidó író, Elie Wiesel életművét méltató megemlékezésen.

A Tisza-parti város polgármesteri hivatalában került sor az 1986-ban Nobel-békedíjjal kitüntetett politikai aktivista és egyetemi tanár szellemi örökségét felmutató nemzetközi konferenciára, melyen a Szatmárnémeti Zsidó Hitközség tizenöt fős küldöttsége is részt vehetett.

A háromórás megbeszélésen az USA-ból és Izraelből érkezett nemzetközi zsidó szervezetek (Limmud, Claims Conference, Élet Menete) elnökei, országos főrabbik (Romániából Rafael Shaffer, Magyarországról Frölich Róbert), hitközségi elnökök (Szatmárnémetiből Décsei Miklós, Zilahról Dan Has, Marosvásárhelyről Dub László), politikusok (köztük Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, valamint a nép ügyvédje hivatalának vezetője, Victor Ciorbea, Románia volt miniszterelnöke) és neves újságírók vettek részt. Máramarossziget polgármestere, Horia Scubli megtisztelőnek nevezte, hogy munkatársaival együtt az esemény házigazdái lehetnek.

Este nyolc órától az Elie Wiesel emlékmúzeumot lehetett meglátogatni. Az éjszaka című világsikerű könyv szerzőjének emléke mágneses vonzerővel bír. Bizonyíték erre a tény, hogy a vasútállomásig vezető felvonuláson közel ezren vettek részt. A résztvevők (köztük Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Hitközségek Föderációjának elnöke) „Auschwitzhoz vezetett az antiszemitizmus” feliratú pólót, valamint „Soha többet” sárga felirattal ellátott (angol nyelven) sapkát viseltek. A nagy ortodox zsinagóga helyén található Holokauszt-emlékműnél jiddisül hangzott a máramarosi zsidó áldozatokért mondott imádság.

Máramarossziget vasútállomása előtt filmvetítésre került sor, melynek fókuszában a város világhírű szülötte, Elie Wiesel alakja állt.

Az 1944 májusában deportált (Auschwitz-Birkenau) máramarosi zsidó áldozatokra emlékeztet a késő este leleplezett tábla. Aznap jelképesen Elie Wiesel volt a szigeti tállomás névadója.

Szeptember 11-én hajnalban értek vissza lakhelyeikre a Szatmárnémeti Zsidó Hitközség tagjai, szívükben Elie Wiesel életpéldájával.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 17.
Ha csak a saját feje után akar menni, ne csodálkozzon, ha környezete ingerült és türelmetlen lesz egy idő után. Maradjon nyitott mások véleményére!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...