Szatmáriak a borsi Rákóczi-megemlékezésen
Utoljára módositva: 2016-04-07 13:59:49

Szatmár megyét is érinti a Rákóczi Európai Kulturális Útvonal, ez derült ki a Borsiban megrendezett megemlékezésen, amit II. Rákóczi Ferenc születésének 340. évfordulóján tartottak.

 

Szatmár megyéből Muzsnay Árpád és Kovács Jenő vett részt a megemlékezésen

Az idei húsvéti ünnepek miatt nem március 27-én, hanem egy héttel később, április első vasárnapján emlékeztek meg Borsiban II. Rákóczi Ferenc fejedelem születésének 340. évfordulójáról. A nagyszabású és felemelő ünnepséghez kapcsolódva, s annak programját gazdagítva a miskolci székhelyű Bodrogközi EGTC európai területi társulás Rákócziról szóló tanácskozást, valamint Alsó- és Felső-Bodrogköz magyarországi és szlovákiai történelmi emlékhelyeit ismertető kirándulást szervezett azon települések meghívott képviselői részvételével, melyek kötődnek II. Rákóczi Ferenc életútjához, a fejedelem emlékét hagyományosan ápolják, s a jövőben is ápolni kívánják. Hangsúlyt fektettek épp ezért a találkozón a nagyságos fejedelem bujdosása első állomásán, a lengyelországi Jaroslawban 2016 elején kezdeményezett és megfogalmazott Rákóczi Európai Kulturális Útvonal bemutatására, célkitűzéseinek, valamint a csatlakozás lehetőségeinek minél szélesebb körű ismertetésére, népszerűsítésére.

Szatmár megyéből Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere, valamint Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnöke kapott meghívást a kétnapos rendezvényre, s vettek részt a Rákóczi Európai Kulturális Útvonal komoly tartalommal való feltöltése lehetőségének megbeszélésében, a Rákóczi-kultusz éltetése közös feladatainak megvitatásában.

Alkalmat adott a rendezvény ugyanakkor arra is, hogy a két szatmári meghívott külön eszmecserét folytasson a magyarországi Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint a romániai Szatmár megye kulturális kapcsolatainak ápolásáról; az önkormányzati és civil szervezeti együttműködési lehetőségk erősítéséről; II. Rákóczi Ferenc mellett Károli Gáspár és Kaffka Margit emlékének közös ápolásáról. A találkozó zárásakor meghívást kapott Török Dezső, Borsod-Abaúj-Zemplén megye önkormányzati elnöke, valamint Aros János, Sárospatak polgármestere az április 30-i majtényi hagyományos kuruc-ünnepségre. Kovács Jenő ott szeretné folytatni velük a megkezdett eszmecserét, valamint szakemberek bevonásával pontosítani a Tamás Edit, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának igazgatója által felvetett szorosabb együttműködés mibenlétét Nagykároly, Nyírbátor és Sárospatak múzeumai között.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...