Szatmáriak az erdélyi borversenyen
Utoljára módositva: 2019-05-20 18:11:22

Kilencvenkét bormintával vettek részt a Szatmár megyei szőlőtermesztők és borkészítők az Élesden megrendezett Erdélyi szőlőhegyek borversenyen, ahonnan kiváló eredményekkel tértek haza.

 

Az elmúlt hétvégén Élesden rendezték meg a XX. Erdélyi szőlőhegyek borversenyt. A Szatmári Szőlőhegyek Egyesülete és a Szatmári Gazdák Egyesülete szervezésében a szatmári szőlőtermesztők és borkészítők, harmincegy termelő kilencvenkét bormintával vett részt a versenyen, ebből negyvenöt fehér-, négy rozé és negyvenhárom vörösbor volt. A borminták összegyűjtésében a szatmári falugazdászok segítettek. Erdélyi szinten kétszázkét fehér-, huszonhat rozé, hetvenhárom vörösbor és három gyöngyözőbor-minta vett részt.

A fehérborok kategóriájában a zsűri harmincegy aranyérmet ítélt oda, ebből tíz Szatmár megyei (Cobusteanu pincészet, Süveg László, Szakács Béla, Mayer István, Ritli Mihály, Trella István, Sütő Imre, ifj. Szakács Béla, Tarr pincészet és Sütő Imre), az ötvennyolc ezüstérmesből tizenöt Szatmár megyei (Erdődi pincészet, ifj. Szakács Béla, Ivan pincészet, Sütő Imre, Veres László, Szakács Béla, Dobra Wine, Butka Sándor, ifj. Kovács Albert, Kreczinger Imre két minta, Reizer pincészet és Olah Johannes), a hatvannyolc bronzérmesből pedig tíz Szatmár megyei.

A rozé borok kategóriájában a benevezett huszonhat bormintából négy Szatmár megyei, ebből két aranyérmet kapott az erdődi pincészet, ezüstérmet kapott a Reizer és a Mike pincészet.

A vörösborok kategóriájában a benevezett hetvenhárom borminta közül negyven Szatmár megyéből érkezett. Tíz borminta kapott aranyérmet, ebből öt Szatmár megyei (Olah Johannes, a Mike pincészet és két bormintával a Reizer pincészet). Tizenöt borminta minősült ezüstérmesnek, ebből tizenegy Szatmár megyéből (a Reizer pincészet két bormintával, Molnár Krisztián, a Mike pincészet két bormintával, Veres László, a Hetei pincészet, Ritli Mihály, a Cobusteanu pincészet, Olah Johannes és a Mike pincészet). Harmincegy borminta kapott bronzérmet, ebből tizenhét Szatmár megyei.

A zsűriben nyolc magyarországi és hét romániai borszakértő vett részt, az elnök, dr. Balla Géza az elmúlt évben az Év borásza elismerésben részesült. A magyarországi borakadémia elnöke az aranyérmes borokat meghívta az ősz folyamán Magyarországon megrendezésre kerülő borversenyre — tájékoztatott Fodor István mérnök, falugazdász.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:45
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...