×
2020. 04 08.
Szerda
Dénes
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Szatmáriak az Országházban

2020.02.18 - 10:40
Megosztas :
 • Szatmáriak az Országházban

  Közel 40 szatmári — gyerek, fiatal és szüleik — töltött el egy különleges hétvégét Budapesten, valamint az Országházban, a nyolcadik alkalommal megrendezett Kárpát-medencei családi napon.

  A hétvégén immár nyolcadik alkalommal tartotta meg a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) a családi napját Budapest egyik legemblematikusabb épületében, az Országházban, amely 700, az egész Kárpát-medencéből — természetesen Magyarországról, Délvidékről, Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Partiumból — érkezett gyermeket, szülőt, nagyszülőt látott vendégül, köztük a 40 fős Szatmár megyei csoportot, ahol a KCSSZ két tagszervezete is működik. A rendezvény keretében népdalok csendültek fel, és táncbemutatókkal köszöntek be a zömében népviseletben érkezett vendékek, a szervezők pedig színes és változatos programsorral készültek, amelyből nem hiányoztak a kézműves foglalkozások, a rendhagyó történelemóra, az Országház épületének felfedezése, mint ahogy az ismerkedés és a jóízű beszélgetések sem, hiszen a családi nap egyik legfontosabb célja éppen ez: hogy a Kárpát-medence különböző részeiről érkezettek megismerkedjenek egymással.

  Márton Zsuzsanna, Egri község polgármestere, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke is ezért szereti különösen ezt a rendezvényt: „Minden évben arra törekszünk, hogy a tagszervezeteinken belül mindig újabb családok jöjjenek, akik még nem jártak itt; természetesen azok a családok, akik itt voltak, mindig szeretnének újra eljönni. Hát ahogy lehet, igyekszünk ezt megoldani” — mondta. Hozzátette: külön öröm volt számára, hogy az egri karácsonyi rajzverseny nyerteseit is elkalauzolhatta ide — azaz az ország házába, a Kárpát-medencei magyarság panteonjába. Mint köszöntőbeszédében hangsúlyozta: „Ma azért jöttünk össze, többségetek több száz, sőt, ezer kilométert megtéve, hogy együtt ünnepeljük a családot, a házasságot, és hogy közösen mi is tanúbizonyságot tegyünk ország-világ előtt a Kárpát-medencei magyarság egységéről, nemzeti hagyományaink melletti határozott kiállásunkról. Nekünk, családbarát civileknek a küldetésünk az, hogy ebben a nehéz, a fogyasztást minden elé helyező, önzéstől mérgezett korban szövetségeseinkkel összefogva védjük a családot, a hagyományos házasságot, a valós emberi, keresztényi értékeket. Biztos vagyok benne, hogy a győzelem a miénk, és értékeinket sikerrel fogjuk átmenteni az utókor számára.”

  Szabó Kinga Mária

  Cookie