Szatmáriak nemzetközi matekversenyen
Utoljára módositva: 2015-05-07 17:47:19

A szatmári diákok ezúttal is remekül versenyeztek a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen. A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákja, Boros Csaba második díjat nyert.

A versenyző diákok és felkészítő tanáraik

Az országépítő Szent László Nagyvárada 2013-ban írta be a nevét az erdélyi magyar matematikaversenyek történetébe azzal, hogy itt alakult meg és itt zajlott le — a Szacsvay Imre Általános Iskolában — az I. Erdélyi Magyar Matematikaverseny az V–VIII. osztályosok számára. Az idén a Pece-parti Párizs másodszor is beírta a Kárpát-medence magyar matematikájának történetébe a nevét április 30.–május 3. között azzal, hogy a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum szervezte meg a II. Nemzetközi Magyar Matematikaversenyt az V–VIII. osztályos diákok számára. Erdély, Kárpátalja, Délvidék, Felvidék és Magyarország 162 diákja mérkőzött itt meg. A versenyen a diákok megtapasztalhatták, hogy a felfedezés izgalma a matematikatanulás igazi mozgatóereje, nem pedig az, hogy másoknál jobb osztályzatokat kapjanak, vagy valamilyen díj dicsőségében sütkérezzenek. Tanáraik arról számoltak be, hogy bennük megerősödött az a tudat, hogy nevelőmunkájuk során olyan választási szabadságot adjanak a gyermeknek, ami rávezeti őket, hogy matematikát tanuljanak, mert a világegyetem egy csodálatosan leleményes, egységes matematikai rendszer.

E verseny a román tanügyminisztérium hivatalos versenye. Mátyás Éva Emőke minisztériumi szaktanfelügyelő, a versenybizottság ügyvezető elnöke képviselte a tanügyminisztériumot, dr. Kovács István Lehel, a marosvásárhelyi Sapientia Egyetem adjunktusa a versenybizottság elnöki szerepét, míg dr. Bencze Mihály, a bukaresti Ady Endre Líceum igazgatója a versenybizottság alelnöki tisztségét töltötte be.

Szatmár megyét két diák: az V. osztályos Éles Júlia ( Kölcsey Ferenc Főgimnázium, felkészítője Forgács István) és a VII. osztályos Boros Csaba (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, felkészítője Koczinger Éva), valamint tanáraik képviselték. Boros Csaba a nemzetközi verseny II. díját és a tanügyminisztérium dicséretét szerezte meg. A következő nemzetközi döntőt 2016-ban, Kecskeméten szervezik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért szereted az őszt?
A kellemes őszi színek miatt
Végre felvehetem a kedvenc pulcsiaimat, cipőimet
Végre nincs kánikula
Az iskolakezdés miatt
Nem szeretem az őszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. szeptember 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...