Szatmáriak nemzetközi matekversenyen
Utoljára módositva: 2015-05-07 17:47:19

A szatmári diákok ezúttal is remekül versenyeztek a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen. A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákja, Boros Csaba második díjat nyert.

A versenyző diákok és felkészítő tanáraik

Az országépítő Szent László Nagyvárada 2013-ban írta be a nevét az erdélyi magyar matematikaversenyek történetébe azzal, hogy itt alakult meg és itt zajlott le — a Szacsvay Imre Általános Iskolában — az I. Erdélyi Magyar Matematikaverseny az V–VIII. osztályosok számára. Az idén a Pece-parti Párizs másodszor is beírta a Kárpát-medence magyar matematikájának történetébe a nevét április 30.–május 3. között azzal, hogy a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum szervezte meg a II. Nemzetközi Magyar Matematikaversenyt az V–VIII. osztályos diákok számára. Erdély, Kárpátalja, Délvidék, Felvidék és Magyarország 162 diákja mérkőzött itt meg. A versenyen a diákok megtapasztalhatták, hogy a felfedezés izgalma a matematikatanulás igazi mozgatóereje, nem pedig az, hogy másoknál jobb osztályzatokat kapjanak, vagy valamilyen díj dicsőségében sütkérezzenek. Tanáraik arról számoltak be, hogy bennük megerősödött az a tudat, hogy nevelőmunkájuk során olyan választási szabadságot adjanak a gyermeknek, ami rávezeti őket, hogy matematikát tanuljanak, mert a világegyetem egy csodálatosan leleményes, egységes matematikai rendszer.

E verseny a román tanügyminisztérium hivatalos versenye. Mátyás Éva Emőke minisztériumi szaktanfelügyelő, a versenybizottság ügyvezető elnöke képviselte a tanügyminisztériumot, dr. Kovács István Lehel, a marosvásárhelyi Sapientia Egyetem adjunktusa a versenybizottság elnöki szerepét, míg dr. Bencze Mihály, a bukaresti Ady Endre Líceum igazgatója a versenybizottság alelnöki tisztségét töltötte be.

Szatmár megyét két diák: az V. osztályos Éles Júlia ( Kölcsey Ferenc Főgimnázium, felkészítője Forgács István) és a VII. osztályos Boros Csaba (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, felkészítője Koczinger Éva), valamint tanáraik képviselték. Boros Csaba a nemzetközi verseny II. díját és a tanügyminisztérium dicséretét szerezte meg. A következő nemzetközi döntőt 2016-ban, Kecskeméten szervezik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:30
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:30
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 21.
Egy új ismeretség, bár még csak felszínes, mélyen felkavarja, kitölti minden gondolatát, és nem érti, hogyan érhette be eddig kevesebbel.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...