Szatmáriak nemzetközi matekversenyen
Utoljára módositva: 2015-05-07 17:47:19

A szatmári diákok ezúttal is remekül versenyeztek a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen. A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákja, Boros Csaba második díjat nyert.

A versenyző diákok és felkészítő tanáraik

Az országépítő Szent László Nagyvárada 2013-ban írta be a nevét az erdélyi magyar matematikaversenyek történetébe azzal, hogy itt alakult meg és itt zajlott le — a Szacsvay Imre Általános Iskolában — az I. Erdélyi Magyar Matematikaverseny az V–VIII. osztályosok számára. Az idén a Pece-parti Párizs másodszor is beírta a Kárpát-medence magyar matematikájának történetébe a nevét április 30.–május 3. között azzal, hogy a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum szervezte meg a II. Nemzetközi Magyar Matematikaversenyt az V–VIII. osztályos diákok számára. Erdély, Kárpátalja, Délvidék, Felvidék és Magyarország 162 diákja mérkőzött itt meg. A versenyen a diákok megtapasztalhatták, hogy a felfedezés izgalma a matematikatanulás igazi mozgatóereje, nem pedig az, hogy másoknál jobb osztályzatokat kapjanak, vagy valamilyen díj dicsőségében sütkérezzenek. Tanáraik arról számoltak be, hogy bennük megerősödött az a tudat, hogy nevelőmunkájuk során olyan választási szabadságot adjanak a gyermeknek, ami rávezeti őket, hogy matematikát tanuljanak, mert a világegyetem egy csodálatosan leleményes, egységes matematikai rendszer.

E verseny a román tanügyminisztérium hivatalos versenye. Mátyás Éva Emőke minisztériumi szaktanfelügyelő, a versenybizottság ügyvezető elnöke képviselte a tanügyminisztériumot, dr. Kovács István Lehel, a marosvásárhelyi Sapientia Egyetem adjunktusa a versenybizottság elnöki szerepét, míg dr. Bencze Mihály, a bukaresti Ady Endre Líceum igazgatója a versenybizottság alelnöki tisztségét töltötte be.

Szatmár megyét két diák: az V. osztályos Éles Júlia ( Kölcsey Ferenc Főgimnázium, felkészítője Forgács István) és a VII. osztályos Boros Csaba (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, felkészítője Koczinger Éva), valamint tanáraik képviselték. Boros Csaba a nemzetközi verseny II. díját és a tanügyminisztérium dicséretét szerezte meg. A következő nemzetközi döntőt 2016-ban, Kecskeméten szervezik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...