Szatmáriak nemzetközi matekversenyen
Utoljára módositva: 2015-05-07 17:47:19

A szatmári diákok ezúttal is remekül versenyeztek a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen. A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákja, Boros Csaba második díjat nyert.

A versenyző diákok és felkészítő tanáraik

Az országépítő Szent László Nagyvárada 2013-ban írta be a nevét az erdélyi magyar matematikaversenyek történetébe azzal, hogy itt alakult meg és itt zajlott le — a Szacsvay Imre Általános Iskolában — az I. Erdélyi Magyar Matematikaverseny az V–VIII. osztályosok számára. Az idén a Pece-parti Párizs másodszor is beírta a Kárpát-medence magyar matematikájának történetébe a nevét április 30.–május 3. között azzal, hogy a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum szervezte meg a II. Nemzetközi Magyar Matematikaversenyt az V–VIII. osztályos diákok számára. Erdély, Kárpátalja, Délvidék, Felvidék és Magyarország 162 diákja mérkőzött itt meg. A versenyen a diákok megtapasztalhatták, hogy a felfedezés izgalma a matematikatanulás igazi mozgatóereje, nem pedig az, hogy másoknál jobb osztályzatokat kapjanak, vagy valamilyen díj dicsőségében sütkérezzenek. Tanáraik arról számoltak be, hogy bennük megerősödött az a tudat, hogy nevelőmunkájuk során olyan választási szabadságot adjanak a gyermeknek, ami rávezeti őket, hogy matematikát tanuljanak, mert a világegyetem egy csodálatosan leleményes, egységes matematikai rendszer.

E verseny a román tanügyminisztérium hivatalos versenye. Mátyás Éva Emőke minisztériumi szaktanfelügyelő, a versenybizottság ügyvezető elnöke képviselte a tanügyminisztériumot, dr. Kovács István Lehel, a marosvásárhelyi Sapientia Egyetem adjunktusa a versenybizottság elnöki szerepét, míg dr. Bencze Mihály, a bukaresti Ady Endre Líceum igazgatója a versenybizottság alelnöki tisztségét töltötte be.

Szatmár megyét két diák: az V. osztályos Éles Júlia ( Kölcsey Ferenc Főgimnázium, felkészítője Forgács István) és a VII. osztályos Boros Csaba (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, felkészítője Koczinger Éva), valamint tanáraik képviselték. Boros Csaba a nemzetközi verseny II. díját és a tanügyminisztérium dicséretét szerezte meg. A következő nemzetközi döntőt 2016-ban, Kecskeméten szervezik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ragadozó városok
Ma, 20:30
Évezredekkel azután, hogy a civilizációt elpusztította egy kataklizmikus esemény, az emberiség alkalmazkodott a körülményekhez, és új életmódot fejlesztett ki. Hatalmas mozgó városok róják a föld felszínét, és könyörtelenül vadásznak a kisebb városokra. Tom Natsworthy, aki a mozgó London város egyik alsó soráról származik, találkozik a veszélyes szökevénnyel, Hester Shaw-val, és kisvártatva a saját életéért kell küzdenie... A két ellenlábas, akiknek sosem kellett volna találkozniuk, váratlanul s
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...