Szatmáriak Ungváron
Utoljára módositva: 2019-09-17 08:56:42

Közös projektekről tárgyalt a szatmárnémeti és az ungvári városvezetés annak alkalmából, hogy közösen ünnepeltek Ungváron.

A fennállásának 1126. évfordulóját ünneplő Ungvár elmúlt hétvégén megtartott városnapi ünnepségére meghívtak egy szatmárnémeti delegációt is, írja egy hétfőn kiadott közleményében a szatmárnémeti városháza; a szatmári megyeszékhelyet Doina Feher alpolgármester (PNL) és Kiss József városi tanácsos (RMDSZ) képviselte. Az ungvári helyi nevezetességek meglátogatása mellett a Szatmárnémeti–Ungvár tengelyen beüzemelt közös projektekről is egyeztettek, téma volt az Ungvárhoz közeli nevickei vár állagmegőrzésére vonatkozó pályázat, a reál tantárgyakat érintő oktatási innovációk lehetősége mindkét városban és az Ungvárral közösen szervezett térfigyelő kamerarendszer kiépítése Szatmárnémetiben, valamint a kulturális téren való együttműködés.

A közlemény az alpolgármester beszédét idézi, aki arról beszélt, hogy a tíz évvel ezelőtt megkötött partneri szerződésnek igen nagy fontosságot tulajdonítanak Szatmárnémetiben. Feher szerint szükség van az olyan határon átnyúló együttműködésre, mint amilyen Szatmárnémeti és Ungvár között van, mert mindkét város távol esik saját országának közigazgatási központjától, ami miatt kimaradt az igazán nagy kormánytámogatásokból, ezért más forrásokat is fel kell kutatniuk, ha fejlődni akarnak.

A szóba hozott nevickei vár felújításával kapcsolatban elhangzott, hogy ezzel olyasmit terveznek megalkotni az ungváriak, mint a szatmárnémetiek tették az Iparosotthonnal, a térfigyelő kamerarendszer pedig nemcsak technológiai fejlődést ígér, hanem szakmait is, hiszen a két város rendőrsége tapasztalatcseréket tart majd a projekt levezetése során. A Smart School gyűjtőnevet viselő oktatási programmal az a cél, hogy új módszerekkel javítsanak az általános iskolai reál tantárgyak oktatásán. Közös kulturális projekt a szatmárnémeti és ungvári színházak közötti együttműködés is.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...