Szatmárnémeti piacain 320 liter használt sütőolaj gyűlt össze április óta
Utoljára módositva: 2014-08-14 09:41:13

Hasznos és sikeres is az a tavasszal elindított figyelemfelkeltő akció, melynek során a használt étolaj és sütőzsír szelektív gyűjtéséért kampányoltak, hiszen ezen végtermékek veszélyes hulladéknak minősülnek, és lefolyóba öntésük súlyosan károsítja a környezetet.

Ma már egyre többen öntik ezekbe a hordókba a használt étolajat

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség április elején a megyeközpont négy piacán (nagypiac, kispiac, Szamos piac, valamint a 17-es negyedben levő piac) helyezett el gyűjtőhordókat, az ügynökség munkatársai pedig a helyi diáksággal közösen szórólapokat osztogattak több hétvégén át, felhíva a piacolók, járókelők figyelmét arra, hogy egy kevés odafigyeléssel sokat tehetnek a környezetvédelem érdekében. A háztartásokban keletkezett használt sütőolaj többnyire a lefolyóban végzi, ez pedig károsítja a csatornahálózatot és természetesen az élő vizeket is. A vizek felszínén összegyűlt olaj meggátolja az oxigénfelvételt, így a vízi világ pusztulását okozza. Sokan flakonokba gyűjtve dobják a használt olajat a szemétbe, gondolván: ez kevésbé káros. De ez a megoldás is legalább ugyanolyan veszélyeket hord magában, mintha kiöntötték volna és rendkívül káros is, hisz nehezen lebomló anyagként gyűlik a hulladéklerakókban.
Nagyon fontos, hogy a lakosság megértse e háztartási hulladék szelektív gyűjtésének fontosságát! A lefolyóba öntött egyetlen liter használt étolaj vagy sütőzsír egymillió liternyi ivóvizet — ezt a mennyiséget 14 év alatt issza meg az ember — károsít és tesz fogyasztásra alkalmatlanná” — mondta Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója.
A környezet védelmén túl a használt sütőolaj remek fűtési alapanyag.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...