Szatmárnémeti piacain 320 liter használt sütőolaj gyűlt össze április óta
Utoljára módositva: 2014-08-14 09:41:13

Hasznos és sikeres is az a tavasszal elindított figyelemfelkeltő akció, melynek során a használt étolaj és sütőzsír szelektív gyűjtéséért kampányoltak, hiszen ezen végtermékek veszélyes hulladéknak minősülnek, és lefolyóba öntésük súlyosan károsítja a környezetet.

Ma már egyre többen öntik ezekbe a hordókba a használt étolajat

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség április elején a megyeközpont négy piacán (nagypiac, kispiac, Szamos piac, valamint a 17-es negyedben levő piac) helyezett el gyűjtőhordókat, az ügynökség munkatársai pedig a helyi diáksággal közösen szórólapokat osztogattak több hétvégén át, felhíva a piacolók, járókelők figyelmét arra, hogy egy kevés odafigyeléssel sokat tehetnek a környezetvédelem érdekében. A háztartásokban keletkezett használt sütőolaj többnyire a lefolyóban végzi, ez pedig károsítja a csatornahálózatot és természetesen az élő vizeket is. A vizek felszínén összegyűlt olaj meggátolja az oxigénfelvételt, így a vízi világ pusztulását okozza. Sokan flakonokba gyűjtve dobják a használt olajat a szemétbe, gondolván: ez kevésbé káros. De ez a megoldás is legalább ugyanolyan veszélyeket hord magában, mintha kiöntötték volna és rendkívül káros is, hisz nehezen lebomló anyagként gyűlik a hulladéklerakókban.
Nagyon fontos, hogy a lakosság megértse e háztartási hulladék szelektív gyűjtésének fontosságát! A lefolyóba öntött egyetlen liter használt étolaj vagy sütőzsír egymillió liternyi ivóvizet — ezt a mennyiséget 14 év alatt issza meg az ember — károsít és tesz fogyasztásra alkalmatlanná” — mondta Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója.
A környezet védelmén túl a használt sütőolaj remek fűtési alapanyag.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 20.
Ha jogi ügyekben kell döntenie, most is bátran hagyatkozhat csalhatatlan belső megérzésére. A megfelelő pillanatban tudni fogja, mi a helyes.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 20.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...