Szatmárnémeti piacain 320 liter használt sütőolaj gyűlt össze április óta
Utoljára módositva: 2014-08-14 09:41:13

Hasznos és sikeres is az a tavasszal elindított figyelemfelkeltő akció, melynek során a használt étolaj és sütőzsír szelektív gyűjtéséért kampányoltak, hiszen ezen végtermékek veszélyes hulladéknak minősülnek, és lefolyóba öntésük súlyosan károsítja a környezetet.

Ma már egyre többen öntik ezekbe a hordókba a használt étolajat

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség április elején a megyeközpont négy piacán (nagypiac, kispiac, Szamos piac, valamint a 17-es negyedben levő piac) helyezett el gyűjtőhordókat, az ügynökség munkatársai pedig a helyi diáksággal közösen szórólapokat osztogattak több hétvégén át, felhíva a piacolók, járókelők figyelmét arra, hogy egy kevés odafigyeléssel sokat tehetnek a környezetvédelem érdekében. A háztartásokban keletkezett használt sütőolaj többnyire a lefolyóban végzi, ez pedig károsítja a csatornahálózatot és természetesen az élő vizeket is. A vizek felszínén összegyűlt olaj meggátolja az oxigénfelvételt, így a vízi világ pusztulását okozza. Sokan flakonokba gyűjtve dobják a használt olajat a szemétbe, gondolván: ez kevésbé káros. De ez a megoldás is legalább ugyanolyan veszélyeket hord magában, mintha kiöntötték volna és rendkívül káros is, hisz nehezen lebomló anyagként gyűlik a hulladéklerakókban.
Nagyon fontos, hogy a lakosság megértse e háztartási hulladék szelektív gyűjtésének fontosságát! A lefolyóba öntött egyetlen liter használt étolaj vagy sütőzsír egymillió liternyi ivóvizet — ezt a mennyiséget 14 év alatt issza meg az ember — károsít és tesz fogyasztásra alkalmatlanná” — mondta Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója.
A környezet védelmén túl a használt sütőolaj remek fűtési alapanyag.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 22.
Figyeljen oda kedvese mellékesen kimondott kívánságaira, mert ezek valójában nagyon is fontosak számára, csak nem akarja Önt terhelni.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. augusztus 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...