Szatmárnémeti piacain 320 liter használt sütőolaj gyűlt össze április óta
Utoljára módositva: 2014-08-14 09:41:13

Hasznos és sikeres is az a tavasszal elindított figyelemfelkeltő akció, melynek során a használt étolaj és sütőzsír szelektív gyűjtéséért kampányoltak, hiszen ezen végtermékek veszélyes hulladéknak minősülnek, és lefolyóba öntésük súlyosan károsítja a környezetet.

Ma már egyre többen öntik ezekbe a hordókba a használt étolajat

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség április elején a megyeközpont négy piacán (nagypiac, kispiac, Szamos piac, valamint a 17-es negyedben levő piac) helyezett el gyűjtőhordókat, az ügynökség munkatársai pedig a helyi diáksággal közösen szórólapokat osztogattak több hétvégén át, felhíva a piacolók, járókelők figyelmét arra, hogy egy kevés odafigyeléssel sokat tehetnek a környezetvédelem érdekében. A háztartásokban keletkezett használt sütőolaj többnyire a lefolyóban végzi, ez pedig károsítja a csatornahálózatot és természetesen az élő vizeket is. A vizek felszínén összegyűlt olaj meggátolja az oxigénfelvételt, így a vízi világ pusztulását okozza. Sokan flakonokba gyűjtve dobják a használt olajat a szemétbe, gondolván: ez kevésbé káros. De ez a megoldás is legalább ugyanolyan veszélyeket hord magában, mintha kiöntötték volna és rendkívül káros is, hisz nehezen lebomló anyagként gyűlik a hulladéklerakókban.
Nagyon fontos, hogy a lakosság megértse e háztartási hulladék szelektív gyűjtésének fontosságát! A lefolyóba öntött egyetlen liter használt étolaj vagy sütőzsír egymillió liternyi ivóvizet — ezt a mennyiséget 14 év alatt issza meg az ember — károsít és tesz fogyasztásra alkalmatlanná” — mondta Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója.
A környezet védelmén túl a használt sütőolaj remek fűtési alapanyag.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. február 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...