Szatmárnémeti zenei múltja
Utoljára módositva: 2013-12-13 09:55:42

Tegnap a Dinu Lipatti Filharmónia előcsarnokában mutatták be Csirák Csaba Szatmárnémeti zenei múltja című kötetét, amit a szimfonikus zenekar megalakulásának századik évfordulójára írt.

 

Csirák Csaba könyvét román és magyar nyelven mutatták be

Csütörtökön, a Dinu Lipatti Filharmónia hangversenytermében tartott karácsonyi kamarakoncertet követően — amelyen Francesco Maria Veracini műveit játszotta Fátyol Rudolf (hegedű), Crina Varga (gordonka) és Mihály-Budean Judit (zongora) — mutatták be Csirák Csaba Szatmárnémeti zenei múltja című kötetét. Kevés város részesül abban az adományban, hogy szimfonikus zenekara legyen — írja könyvének előszavában Csirák Csaba. Sok–sok munkával lehet lerakni olyan kőszikla alapot, amelyen egy zenei intézmény megállhat, akár évszázadig is. Csirák könyve megírásához a szükséges hiteles dokumentumok összegyűjtése során arra figyelt, hogy az igazság, és csakis az igazság világosodjon meg munkája által. Adatokkal, nevekkel, események felsorolásával, kottákkal, fényképekkel, életutak feljegyzésével próbálja bizonyítani a munka teremtette igazságot. Elsősorban a munka dicsérete ez a könyv, akik kisgyermekként hangszert vettek a kezükbe, akik szorgalmasan gyakoroltak óráról órára, akik számára nem a szabadidő eltöltése, nem a szórakozás, nem a hírnév, nem tekintélyszerzés, nem tisztségek megszerzése és betöltése, nem díjszerzés eszköze, hanem örömforrás volt a zene.

Fátyol Rudolf, Mihály–Budean Judit és Crina Varga

Szatmárnémetiben minden önmagára adó polgári házban volt hangszer, ezek a családi zeneműhelyek fontos kovászai voltak a hivatásos zenei élet kialakulásának. A kötetben a szerző kihangsúlyozza a színházi zenészek és színházi zenekarok szerepét és jelentőségét. Ők hozták el az első zenés népszínműveket, az első operett-előadásokat, az első operaária-esteket, az első opera-előadásokat és ezekkel az első világi zenei élményeket. Jelenlétük megerősítette azt a zeneoktatási törekvést, ami a római katolikus, majd a református iskolák által jutott el a tanulókhoz. Az egyházi zenészek, a színházi zenészek, a katonazenészek, a cigányzenészek, a műkedvelő zenészek, a műkedvelő kórusok és sok jól felkészült szakember önzetlen munkája kövezte ki az utat az 1903-ban alakult Zeneiskoláig és az 1913-ban hivatalosan is megalakult Filharmóniáig. Aki elolvassa Csirák Csaba kötetét, teljes képet kap Szatmárnémeti zenei életének elmúlt száz évéről.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 25.
Végre visszatért régi önbizalma! Úgy érzi, aki nem értékeli és nem ismeri fel különlegességét, vagyis nem szereti, az nem is érdemli meg Önt.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...