Szatmárnémeti zenei múltja
Utoljára módositva: 2013-12-13 09:55:42

Tegnap a Dinu Lipatti Filharmónia előcsarnokában mutatták be Csirák Csaba Szatmárnémeti zenei múltja című kötetét, amit a szimfonikus zenekar megalakulásának századik évfordulójára írt.

 

Csirák Csaba könyvét román és magyar nyelven mutatták be

Csütörtökön, a Dinu Lipatti Filharmónia hangversenytermében tartott karácsonyi kamarakoncertet követően — amelyen Francesco Maria Veracini műveit játszotta Fátyol Rudolf (hegedű), Crina Varga (gordonka) és Mihály-Budean Judit (zongora) — mutatták be Csirák Csaba Szatmárnémeti zenei múltja című kötetét. Kevés város részesül abban az adományban, hogy szimfonikus zenekara legyen — írja könyvének előszavában Csirák Csaba. Sok–sok munkával lehet lerakni olyan kőszikla alapot, amelyen egy zenei intézmény megállhat, akár évszázadig is. Csirák könyve megírásához a szükséges hiteles dokumentumok összegyűjtése során arra figyelt, hogy az igazság, és csakis az igazság világosodjon meg munkája által. Adatokkal, nevekkel, események felsorolásával, kottákkal, fényképekkel, életutak feljegyzésével próbálja bizonyítani a munka teremtette igazságot. Elsősorban a munka dicsérete ez a könyv, akik kisgyermekként hangszert vettek a kezükbe, akik szorgalmasan gyakoroltak óráról órára, akik számára nem a szabadidő eltöltése, nem a szórakozás, nem a hírnév, nem tekintélyszerzés, nem tisztségek megszerzése és betöltése, nem díjszerzés eszköze, hanem örömforrás volt a zene.

Fátyol Rudolf, Mihály–Budean Judit és Crina Varga

Szatmárnémetiben minden önmagára adó polgári házban volt hangszer, ezek a családi zeneműhelyek fontos kovászai voltak a hivatásos zenei élet kialakulásának. A kötetben a szerző kihangsúlyozza a színházi zenészek és színházi zenekarok szerepét és jelentőségét. Ők hozták el az első zenés népszínműveket, az első operett-előadásokat, az első operaária-esteket, az első opera-előadásokat és ezekkel az első világi zenei élményeket. Jelenlétük megerősítette azt a zeneoktatási törekvést, ami a római katolikus, majd a református iskolák által jutott el a tanulókhoz. Az egyházi zenészek, a színházi zenészek, a katonazenészek, a cigányzenészek, a műkedvelő zenészek, a műkedvelő kórusok és sok jól felkészült szakember önzetlen munkája kövezte ki az utat az 1903-ban alakult Zeneiskoláig és az 1913-ban hivatalosan is megalakult Filharmóniáig. Aki elolvassa Csirák Csaba kötetét, teljes képet kap Szatmárnémeti zenei életének elmúlt száz évéről.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...