Szatmárnémetiben a Bolyai Nyári Akadémia
Utoljára módositva: 2019-07-24 12:25:44

Hitoktatók vizsgálják a tapasztalati oktatás lehetőségeit a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében július 21. és 27. között megrendezésre kerülő Bolyai Nyári Akadémián. A 45 hitoktató részvételével zajló továbbképzés szombaton kiértékeléssel zárul.

A vasárnapi érkezést és regisztrációt követően július 21-én, hétfő reggel a szatmárnémeti Szent János apostol és evangélista (Hildegárda-) templomban tartott szentmisében nyitották meg a Bolyai Nyári Akadémia hitoktatóknak szervezett rendezvénysorozatát. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége már 27. alkalommal szervezte meg az akadémiát, amelyhez 15 éve kapcsolódott a hitoktatók nyári továbbképzője. Július 27-ig a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye látja vendégül a 45 részt vevő hitoktatót, akik Hargita, Maros, Hunyad, Fehér, Temes, Arad, Bihar, Máramaros és Szatmár megyékből érkeztek, illetve egy résztvevő a Vajdaságból jött.

„Tudás tapasztalat által. A tapasztalati oktatás fejlesztése az iskolában” — ez az idei témája a Bolyai Nyári Akadémiának, a társszervező Egyházmegyei Főtanfelügyelőség ennek megfelelően állította össze a továbbképző programját, amelyben az előadások éppúgy helyet kaptak, mint a műhely- és terepmunka, a kiszállások és kirándulások.

Hétfő reggel, a Hildegárda-templomban tartott megnyitón Egeli Ferenc egyházmegyei főtanfelügyelő buzdította a résztvevőket: „Egyházunk komoly feladatát végzik a hitoktatók, és bízom benne, hogy meg is kapják az ehhez méltó megbecsülést.” Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy mindannyiuk számára értékesnek bizonyul majd az együtt töltött idő. Ezt követően a tapasztalati tudás hátteréről értekeztek, majd a kompetenciák fejlesztéséről volt szó a tapasztalati tanulás által. Délután a püspöki palotába látogattak, és megtekintették a székesegyházat is.

Kedden meglátogatták a ferences testvéreket Kaplonyban, szentmisén vettek részt a Szent Antal-templomban, a nagykárolyi Kalazanci Szent József-templom és a Károlyi-kastély megtekintését követően pedig Máriapócsra zarándokoltak. A szerdai napon csoportokban tekintik a digitális technika szerepét, a tankönyvek nyújtotta lehetőségeket, a művészet- és élménypedagógiai módszereket, míg csütörtökön tanulmányi körúton vesznek részt. Pénteken aztán újra csoportokban terveznek komplex élménypedagógiai foglalkozásokat, továbbvezetik a dráma- és élménypedagógiai eszközök leltárát, és figyelembe veszik mindenkor az életkori sajátosságokat is.

A Bolyai Nyári Akadémia hitoktatóknak szánt továbbképzése mindezek után szombaton, kiértékeléssel ér véget.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...