Szatmáron a Life karaván
Utoljára módositva: 2019-05-17 12:15:46

Uniós támogatásra lehet pályázni a környezetvédelmi minisztérium Life programja révén, erről tájékoztatott tegnap a karaván.

Tegnap a szatmárnémeti Zöld Házban tartották meg a Life információs karaván tájékoztató ülését; a 25 éve működő uniós program továbbra is remek pályázati lehetőségeket kínál úgy a magánszemélyek, mint közintézmények, cégek és más jogi entitások számára szerte Európában.

A cél, hogy olyan ötlettel álljon elő a pályázó, amely környezetvédelmi szempontból példaértékű lehet környezete számára.

A néhány napja Bukarestből induló karavánt Marisanda Pîrîianu, a Környezetvédelmi Minisztérium európai uniós támogatásokkal foglalkozó osztályának vezetője és Mădălina Cozma projektfelelős vezetik, a tegnapi ülésen pedig jelen volt Radu Roca, az Országos Környezetvédelmi Ügynökség (ANPM) alelnöke, valamint a Szatmár, Bihar, Máramaros, Beszterce-Naszód és Szilágy megyei környezetvédelmi ügynökségek vezetői, képviselői.

Elsőként Radu Roca köszöntötte az egybegyűlteket, majd néhány mondatban ismertette a Life programot, amely révén 1992 óta, azaz 25 éve több mint 4200 pályázatot sikerült megvalósítani az Európai Unió tagországaiban. Ezek látványos eredmények, hiszen mindezeknek köszönhetően sikerült számos olyan élőhelyet megőrizni és élőlényt megmenteni szerte Európában, amelyeket a teljes kipusztulás veszélye fenyegetett. Roca elmondta, hogy a 2014–2020-as periódusban 3,4 milliárd euró áll a pályázók rendelkezésére, így annak végéig még számos pályázat megvalósítására van lehetőség.

Ezt követően Marisanda Pîrîianu vette át a szót, méltatva a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkáját, amely egyike a legaktívabb környezetvédelmi szervezeteknek az országban. Elmondta, hogy a pályázati kiírások szeptemberben kezdődnek el, s reméli, ebből a térségből is számos pályázó lesz.

Ezt követően Mădălina Cozma projektfelelős a 2019-es kiírás részleteit ismertette a jelenlévőkkel, majd Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója példaként bemutatta azt a két, Szatmár megyében zajló projektet, amelyek három évvel ezelőtt szintén e pályázati lehetőség nyomán valósultak meg. A délután második részében a pályázatírásról és egyéb gyakorlati kérdésekről esett szó.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...