Szatmáron is besegít a Puffy
Utoljára módositva: 2014-08-06 10:48:30

A Puffy egyesület jóvoltából közel 240 kutyát ivartalanítottak megyénkben ingyenesen

A nagykárolyi Puffy Állatvédő Egyesület jóvoltából a szatmárnémeti kutyamenhelyen is ivartalanítottak több mint 100 állatot. Korábban Nagykárolyban dolgoztak a bukaresti orvosok.
Az elmúlt napokban a nagykárolyi Puffy Állatvédő Egyesületnek köszönhetően körülbelül 240 ivartalanítási műtétet végeztek megyénkben, ami komoly előrelépésnek számít a kóborkutya-jelenség felszámolása felé vezető úton. Amint Maria Ardeleantól, a civil szervezet vezetőjétől megtudtuk, egyesült államokbeli támogatással a Roumanian Animal Rescue Alapítvány négy bukaresti orvosa dolgozott öt napon át — hétvégén Nagykárolyban több mint 130, míg Szatmárnémetiben, a Free Life Egyesület menhelyén több mint 100 állatot kasztráltak. Az elnök érdeklődésünkre kifejtette, nagyon örül a a segíségnek, majd hozzátette: rosszul esett neki, hogy a Free Life saját akciójaként állította be az ivartalanítási kampányt, említést sem téve a szervező Puffy egyesületről, sőt, a támogatókat sem kezelték híradásaikban az őket megillető helyen. Mint ismeretes, a napokban vita tárgya volt a szatmárnémeti Free Life tevékenysége, melynek elnöke, Dorina Somogyi azt nyilatkozta, hogy menhelyükön az elmúlt 2 évben 300 kutya pusztult el „természetes módon”. Maria Ardelean kérdésünkre elmondta: ez iszonyatosan nagy szám egy akkora menhely esetén, mint a szatmárnémeti. Úgy vélekedett, aki nem ért hozzá, az inkább hagyja másra a kutyákat. Az elnök elmondta: egyesektől úgy értesült, hogy a Free Life menhelyére igen sok beteg kutya érkezik a Mixt Service sintércégen keresztül (Szatmárnémetiben a sintérek fogják be az ebeket, egy hétig saját darai telepükön tartják az állatokat, majd ezek átkerülnek a Free Life-hoz), azonban úgy vélte, ez sem lehet magyarázat, hisz egy menhelyen kell lennie karanténnek, ahol a beteg állatokat tartják, ezeket ugyanis nem szabad egyből az egészségesek közé engedni. Nagykárolyban a kóbor kutyák terén, mint arról írtunk, sokkal jobban állnak, mint Szatmáron: ezer állatot ivartalanítottak 3 év alatt, 300-nak találtak gazdát, és 250 ebet tartanak a menhelyen. Maria Ardelean szerint a sikeres munka előfeltétele az, hogy kiiktassák a korrupciót a rendszerből, melynek első lépéseként — nagykárolyi mintára — meg kell szabadulni a sintércégtől, mivel mindaddig, amíg egyeseknek csinos összegeket hoz a kutyákkal való foglalkozás, az állatok nem tűnnek el az utcákról. Az elnök asszony szerint őt is megkereste a Mixt Service Kft. vezetője, Balog József mindenféle gyanús ajánlattal, azonban ő hallani sem akart a sintérekkel való együttműködésről.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 19.
Most tisztázhatja azokat a problémákat barátaival vagy ismerőseivel, amelyek érzése szerint a mostani félreértéseket generálták.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 19.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...