Szatmáron is egyre több a rászoruló
Utoljára módositva: 2015-04-01 09:41:32

Havonta harminc új, illetve újra segítségre szoruló ember fordul a Szatmárnémeti Szociális Gondozói Hivatalhoz valamilyen támogatást kérve, amit aggasztónak tart az intézmény vezetője.

 

Az EU-s élelmiszersegélyek kiosztása is a SPAS feladatai közé tartozik

A Szatmárnémeti Szociális Gondozói Hivatalnak (SPAS) öt működési területe van: a gyermek- és családvédelem, az idősek, a fogyatékkal élők, a hajléktalanok és a szegénységben élők segítése, a támogatást igénylők száma havonta átlagosan mintegy harminc fővel bővül — hangzott el tegnap, az intézmény tavalyi évi tevékenységét ismertető sajtótájékoztatón. Doina Văsuţ, a SPAS vezetője szerint aggasztó az, hogy hónapról hónapra növekszik a megyeközpontban a segítségre szorulók száma.

Az igazgatónő kihangsúlyozta: az alkalmazottak a növekvő munkamennyiség ellenére igyekeznek megfelelően ellátni a gondjaikra bízott, sokszor reménytelen helyzetbe került embereket. A hivatal 2014-ben 386 fős személyzettel működött, 119 hely maradt betöltetlenül.

 

Kérvények, segélyek

 

A SPAS munkatársainál kell kérelmezni a családi pótlékot, a szociális segélyeket, majd a megítélt támogatás összege függvényében ledolgozandó közmunka megszervezésével is itt foglalkoznak. Feladatuk a fűtéspótlék igénylésének lebonyolítása és szinte ezzel párhuzamosan osztják szét az EU-s élelmiszercsomagokat is. A csecsemőknek járó havi tejporadag is rajtuk keresztül jut el azokhoz a családokhoz, ahol az egy év alatti gyermeket az édesanyja nem tudja anyatejjel táplálni, de a megyeközpontban lévő 254 szociális- és 99 szükséglakás is az ő felügyeletük alá tartozik. Hat bölcsődében 190 gyermek felügyeletét látták el tavaly, egy szociális bölcsőde is működik, itt 34 gyermek talált segítőkre.

A fogyatékkal élők iratcsomói is a SPAS-hoz kerülnek: az idősebbek a törvény által engedélyezett havonkénti juttatást (indemnizaţie) kapják, míg azok, akik fogyatékkal élő gyermeket vagy fiatalt gondoznak, alkalmazotti minőségben láthatják el ezt a feladatot. Dorel Coica, Szatmárnémeti polgármestere megjegyezte, hogy 2014-ben a szociális szolgáltatásokra 3 millió eurót költött a város, de hozzátette, hogy ezután is fontos területként kezeli az önkormányzat ezt a szolgáltatást, majd külön köszönetet mondott a SPAS közalkalmazottainak és a szerződéssel dolgozóknak azért az embert és idegrendszert próbáló munkáért, amit a rászorulókért végeznek.

 

 

Karikás Enikő

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 16:35
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:10
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...