Szatmáron is egyre több a rászoruló
Utoljára módositva: 2015-04-01 09:41:32

Havonta harminc új, illetve újra segítségre szoruló ember fordul a Szatmárnémeti Szociális Gondozói Hivatalhoz valamilyen támogatást kérve, amit aggasztónak tart az intézmény vezetője.

 

Az EU-s élelmiszersegélyek kiosztása is a SPAS feladatai közé tartozik

A Szatmárnémeti Szociális Gondozói Hivatalnak (SPAS) öt működési területe van: a gyermek- és családvédelem, az idősek, a fogyatékkal élők, a hajléktalanok és a szegénységben élők segítése, a támogatást igénylők száma havonta átlagosan mintegy harminc fővel bővül — hangzott el tegnap, az intézmény tavalyi évi tevékenységét ismertető sajtótájékoztatón. Doina Văsuţ, a SPAS vezetője szerint aggasztó az, hogy hónapról hónapra növekszik a megyeközpontban a segítségre szorulók száma.

Az igazgatónő kihangsúlyozta: az alkalmazottak a növekvő munkamennyiség ellenére igyekeznek megfelelően ellátni a gondjaikra bízott, sokszor reménytelen helyzetbe került embereket. A hivatal 2014-ben 386 fős személyzettel működött, 119 hely maradt betöltetlenül.

 

Kérvények, segélyek

 

A SPAS munkatársainál kell kérelmezni a családi pótlékot, a szociális segélyeket, majd a megítélt támogatás összege függvényében ledolgozandó közmunka megszervezésével is itt foglalkoznak. Feladatuk a fűtéspótlék igénylésének lebonyolítása és szinte ezzel párhuzamosan osztják szét az EU-s élelmiszercsomagokat is. A csecsemőknek járó havi tejporadag is rajtuk keresztül jut el azokhoz a családokhoz, ahol az egy év alatti gyermeket az édesanyja nem tudja anyatejjel táplálni, de a megyeközpontban lévő 254 szociális- és 99 szükséglakás is az ő felügyeletük alá tartozik. Hat bölcsődében 190 gyermek felügyeletét látták el tavaly, egy szociális bölcsőde is működik, itt 34 gyermek talált segítőkre.

A fogyatékkal élők iratcsomói is a SPAS-hoz kerülnek: az idősebbek a törvény által engedélyezett havonkénti juttatást (indemnizaţie) kapják, míg azok, akik fogyatékkal élő gyermeket vagy fiatalt gondoznak, alkalmazotti minőségben láthatják el ezt a feladatot. Dorel Coica, Szatmárnémeti polgármestere megjegyezte, hogy 2014-ben a szociális szolgáltatásokra 3 millió eurót költött a város, de hozzátette, hogy ezután is fontos területként kezeli az önkormányzat ezt a szolgáltatást, majd külön köszönetet mondott a SPAS közalkalmazottainak és a szerződéssel dolgozóknak azért az embert és idegrendszert próbáló munkáért, amit a rászorulókért végeznek.

 

 

Karikás Enikő

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...