Szatmáron járt a tanügyminiszter
Utoljára módositva: 2019-04-15 08:55:54

11 év után először járt oktatási szaktárcavezető Szatmárnémetiben: péntek este iskolaigazgatókkal, tanügyi érdekvédelmekkel, diáktanácsi képviselőkkel találkozott Ecaterina Andronescu.

Az Iparosotthonban gyűltek össze pénteken este a Szatmár megyei tanfelügyelők, tanintézmények igazgatói, oktatási érdekvédelmek és diáktanácsok képviselői, hogy találkozzanak Ecaterina Andronescu tanügyminiszterrel, aki a készülő új tanügyi törvényt is bemutatta. Elmondta, hogy azért adták A nevelés egységet teremt közöttünk munkacímet a tervezetnek, mert ebben az „eléggé feldarabolódott társadalomban össze kell gyűjtenünk a társadalmat azon intézmény köré, amely Románia legnagyobb kincséért felel: az iskolába járó gyermekekért”. Andronescu szerint egyszerűbbé és rugalmasabbá kell tenni a tanügyi törvényt, amely olyan keretet biztosít a tanítók és diákok számára, melyben olyan értékek érvényesülnek, mint a bizalom, egyenlőség, szolidaritás, hatékonyság és autonómia. „Vissza kell állítani az oktatásba vetett bizalmat. Az oktatásnak hatalmas szerepe van a gyümölcsöző gazdaság kialakításában, a társadalmi egyensúly kialakításában és a fiatalok személyes fejlődésében is” — emelte ki.

Miután az oktatás célját, alapértékeit, a szülő és a pedagógus a gyermek nevelésében betöltött szerepét is részletesen taglalta a szaktárcavezető, elmondta, hogy előbb közvitára bocsátják a tervezetet, majd minden parlamenti frakcióval külön tárgyalnak a vitát okozó részletekről, hogy lehetőség szerint olyan végső változat szülessen, amelyet a későbbi kormányok sem fognak módosítani.

„Azért szervezzük ezeket a találkozókat a tanügyi káderekkel, diákokkal, hogy megismerjük a valóságot, hiszen a minisztérium irodájában ülve nem biztos, hogy észrevesszük a valós problémákat. Nyitott vagyok minden új ötletre, amelyeket be is ültethetünk a tervezetbe” — mondta a szaktárcavezető.

A találkozó keretében egy diáklány is feltett néhány kérdést a miniszternek, az a tanuló, aki nem a tételeket dolgozta ki, hanem a hazai tanügyi rendszer hiányosságairól értekezett a román próbaérettségin. A Mihai Eminescu Főgimnázium tizenegyedikes diákja tételesen felsorolta kifogásait és elégedetlenségeit a jelenlegi oktatási rendszerrel kapcsolatban. Mint hangsúlyozta: a román tanügy tökéletesen figyelmen kívül hagyja a diákok érdekeit, sőt, magukat a diákokat is csak egyfajta statisztikai adatoknak tekinti. A tanuló ismét felhívta a tanügyminiszter figyelmét a borzasztóan zsúfolt iskolai programra, aki igazat is adott a diáknak, de elmondta, hogy míg zajlik a tanév, „nem lehet megszellőztetni”, viszont azon dolgozik, hogy idővel egyszerűsítsék mindezt.

A diák felrótta azt is, hogy a hetedikesek számára egyik napról a másikra derült ki, hogy szintén próbavizsgázniuk kell, így alig három hét alatt kellett felkészülniük közel három év tananyagából, ami az iskolások és tanárok számára egyaránt megterhelő volt. A szaktárcavezető szerint azonban egy diáknak nem egyszerűen csak egy jegyért kell készülnie, vagy egy vizsgára kell tanulnia, hanem azért, hogy bővítse a tudását, ezért pedig mindennap dolgozni kell.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...