Szavaznak a városstratégiáról
Utoljára módositva: 2017-08-16 08:59:40

 

Rendkívüli ülést tart ma a szatmárnémeti városi testület, amelyen az új, továbbfejlesztett városfejlesztési stratégiáról és a mobilitási tervről kell hogy szavazzanak a döntéshozók.

A dolog azért ilyen sürgős, mert ez a két tanulmány az alapja bármilyen pályázási procedúrának, s ha ezek nincsenek, semmilyen uniós vagy állami infrastrukturális támogatást nem tud szerezni a város, nyilatkozta lapunknak Kereskényi Gábor polgármester. Utolsók vagyunk a régióban, akik ezeket a tanulmányokat elkészítik, tette hozzá Kereskényi, a mostanihoz hasonlóan használható formába öntött dokumentációknak már két éve el kellett volna készülniük. Két és fél évvel ezelőtt már készült ugyan egy városfejlesztési stratégia, de az sem nem volt jól elkészítve, sem nem tudott vele semmihez sem kezdeni az akkori városvezetés. Hiányoztak belőle olyan fontos elemek, mint amilyen a megyeszékhelyi műemléképületek állagmegőrzése és tatarozása, űr jellemezte kulturális, ifjúsági és sportéletre vonatkozó fejezeteit, és nem volt benne az, hogy az elképzeléseket milyen forrásból finanszíroznák. Az akkor elkészített tanulmány kétszáz oldalas mellékletben taglalja a részleteket, a mostanihoz négyszáz oldalast mellékeltek a készítők.

A 2015-ben készült és a most elfogadásra váró stratégiának nagyon sok hasonló eleme fedezhető fel, de ezek csak azok, amik a város történelmére, adottságaira és földrajzi viszonyaira vonatkoznak. Benne maradt az újban az a tétel is, hogy Szatmárnémeti Nagyváraddal ápol szorosabb kapcsolatot, és amit a két évvel ezelőtti bemutatásakor azért bíráltak a tanácsosok, mert Kolozsvárral sokkal több a közös pont, és a jövőben is inkább a kolozsi megyeszékhelyre kellene összpontosítani. A Nagyváraddal párba tett Szatmárnémeti azonban nem azért maradt benne az idén elkészült stratégiai munkában, mert változott az álláspont, hanem azért, mert a kormány által készített, hat megyét felölelő regionális fejlesztési tervben áll az, hogy Szatmárnémeti nagyváradi kötöttsége az inkább jellemző.

A mobilitási terv, amelyik szintén szerepel a mai ülés napirendjén, egy cipőben jár a stratégiai tanulmánnyal, arra azért van szükség, hogy olyan, a közlekedéshez kapcsolódó támogatásokat pályázhasson meg a város, mint amilyen a hibrid autóbuszok vásárlása vagy a bicikliúthálózat-bővítés.

Huszonhatmillió eurós megpályázható csomag áll a város rendelkezésére 2020-ig, mondta el Kereskényi Gábor, többek között óvodák és szakiskolák fejlesztésére, épület-hőszigetelésre, parkolóház-építésre, buszvásárlásra, bicikliút- és gyalogoshíd-építés mellett biciklikölcsönző rendszer kialakítására, elektromos közszállítási jegyrendszer bevezetésére lehet nagy összegű uniós támogatást szerezni.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 20.
Ha tudja, hogy mik a gyenge pontjai és érzi is, hogy jó lenne ezekben előrelépni, tudatosan menjen az olyan helyzetek elé, amelyek erősítik.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. február 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...