Szavaznak a városstratégiáról
Utoljára módositva: 2017-08-16 08:59:40

 

Rendkívüli ülést tart ma a szatmárnémeti városi testület, amelyen az új, továbbfejlesztett városfejlesztési stratégiáról és a mobilitási tervről kell hogy szavazzanak a döntéshozók.

A dolog azért ilyen sürgős, mert ez a két tanulmány az alapja bármilyen pályázási procedúrának, s ha ezek nincsenek, semmilyen uniós vagy állami infrastrukturális támogatást nem tud szerezni a város, nyilatkozta lapunknak Kereskényi Gábor polgármester. Utolsók vagyunk a régióban, akik ezeket a tanulmányokat elkészítik, tette hozzá Kereskényi, a mostanihoz hasonlóan használható formába öntött dokumentációknak már két éve el kellett volna készülniük. Két és fél évvel ezelőtt már készült ugyan egy városfejlesztési stratégia, de az sem nem volt jól elkészítve, sem nem tudott vele semmihez sem kezdeni az akkori városvezetés. Hiányoztak belőle olyan fontos elemek, mint amilyen a megyeszékhelyi műemléképületek állagmegőrzése és tatarozása, űr jellemezte kulturális, ifjúsági és sportéletre vonatkozó fejezeteit, és nem volt benne az, hogy az elképzeléseket milyen forrásból finanszíroznák. Az akkor elkészített tanulmány kétszáz oldalas mellékletben taglalja a részleteket, a mostanihoz négyszáz oldalast mellékeltek a készítők.

A 2015-ben készült és a most elfogadásra váró stratégiának nagyon sok hasonló eleme fedezhető fel, de ezek csak azok, amik a város történelmére, adottságaira és földrajzi viszonyaira vonatkoznak. Benne maradt az újban az a tétel is, hogy Szatmárnémeti Nagyváraddal ápol szorosabb kapcsolatot, és amit a két évvel ezelőtti bemutatásakor azért bíráltak a tanácsosok, mert Kolozsvárral sokkal több a közös pont, és a jövőben is inkább a kolozsi megyeszékhelyre kellene összpontosítani. A Nagyváraddal párba tett Szatmárnémeti azonban nem azért maradt benne az idén elkészült stratégiai munkában, mert változott az álláspont, hanem azért, mert a kormány által készített, hat megyét felölelő regionális fejlesztési tervben áll az, hogy Szatmárnémeti nagyváradi kötöttsége az inkább jellemző.

A mobilitási terv, amelyik szintén szerepel a mai ülés napirendjén, egy cipőben jár a stratégiai tanulmánnyal, arra azért van szükség, hogy olyan, a közlekedéshez kapcsolódó támogatásokat pályázhasson meg a város, mint amilyen a hibrid autóbuszok vásárlása vagy a bicikliúthálózat-bővítés.

Huszonhatmillió eurós megpályázható csomag áll a város rendelkezésére 2020-ig, mondta el Kereskényi Gábor, többek között óvodák és szakiskolák fejlesztésére, épület-hőszigetelésre, parkolóház-építésre, buszvásárlásra, bicikliút- és gyalogoshíd-építés mellett biciklikölcsönző rendszer kialakítására, elektromos közszállítási jegyrendszer bevezetésére lehet nagy összegű uniós támogatást szerezni.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 19:15
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 20.
Képes kiolvasni kedvese szeméből annak kívánságait és ez bizony elbűvöli őt. Alakítsák úgy időbeosztásukat, hogy az estét zavartalanul együtt tölthessék.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. szeptember 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...