Szavazz a PSZR-re!
Utoljára módositva: 2014-05-08 19:30:57

A 2012-es választásokkor megyénkben első ízben kipróbált és sikeresnek bizonyult soviniszta kampány megismétlődni látszik a kettes körzetben a május 25-i képviselőválasztást megelőzően. Megalakult a nagyromán koalíció, állítólag azért, hogy ne nyerhessen magyar jelölt. Ez az üzenet a románság felé. Az RMDSZ pedig a szokásos riogatáshoz nyúl megint: magyarra kell szavazni, mert a román ellenség, félnünk kell tőlük. Mondanivaló, tervek, elképzelések hiányában a pártok — nemzetiségre való tekintet nélkül — ismét az uszításhoz, a gyűlöletkeltés fegyveréhez nyúlnak. És ne legyünk naivak: ez az RMDSZ-nek éppolyan hasznos politikai szempontból, mint ellenfeleinek, mert a magyar választókat ugyanúgy mozgósítja a soviniszta propaganda, mint a románokat. Bizonyíték erre a 2012-es választási eredmény, amikor az RMDSZ rekordszámú voksot kapott a szociálliberális szövetség (USL) magyarellenes kampányának köszönhetően. Az, hogy ők maguk mennyire gondolják komolyan az ilyesmit, világosan látszik az általuk bevezetett és gyakran alkalmazott Politikai Szívességek Rendszerén (PSZR). 2008: a most összromán jelöltként induló, a magyarság mumusaként beállított Ovidiu Silaghi győzelemhez segíti az RMDSZ megyei tanácselnök-jelöltjét, Csehi Árpádot. Emlékezzünk: akkor is alakult román koalíció — a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje mögött nyolc politikai alakulat sorakozott fel, és ha Silaghi nem teszi meg azt az aprócska szívességet, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) részéről maga is indul, meg is nyerik a választást. A most (a változatosság kedvéért) PSD-színekben induló összromán jelölt Ovidiu Silaghi hat éve Valer Mariant ütötte el a nyerés lehetőségétől. 2012-ben új politikai szívességek következtek: a szintén Csehit indító RMDSZ-nek a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által jelölt Adrian Ştef ellenében a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) tanácselnök-jelöltje, Radu Giurca igyekezett szívességet tenni. A dolog groteszkségét csak fokozza, hogy Giurca az RMDSZ megbízásából épp azért támadta Ştefet, mert vegyes házasságból származik, ezért „nem eléggé román”. És még hosszan lehetne folytatni a sort. A politikusok etnikai színezetű uszításra épülő, a háttérmutyikat és az elképzelések hiányát lefedni hivatott kampánya azonban oda vezethet, hogy sikerül megmérgezniük Szatmárban a románok és a magyarok közötti, hagyományosan jó viszonyt. Is.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...