Száz éve hunyt el Kaffka Margit
Utoljára módositva: 2018-11-07 12:13:21

Kerek évforduló kapcsán tartanak megemlékezést a nagykárolyi Kaffka Margit Művelődési Társaság tagjai, hiszen idén van száz esztendeje annak, hogy elhunyt Kaffka Margit írónő, akit Ady Endre a „nagyon-nagy író-asszony”-nak nevezett, mint a magyar irodalom egyik legjelentősebb női íróját, a Nyugat nemzedékének fontos tagját. Indulását nemcsak Kiss József és A Hét íróköre befolyásolta, hanem — saját vallomása szerint — Szabolcska Mihály is.

 

A nagykárolyi származású elismert író alakját hűen őrzik a nevét viselő művelődési társaság tagjai, s ezen rendezvények sorába illeszkedik az a kétnapos program, amelyet az írónő halálának centenáriuma kapcsán szerveznek.

November 23–24-én tartják a megemlékezés kapcsán szervezendő rendezvényeket. Három szervezet, mégpedig a Kaffka Margit Művelődési Társaság, a Provinciart Képzőművészeti Egyesület, valamint a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal együttműködése révén szerveződnek a programok. November 23-án, pénteken koszorúzással veszi kezdetét az emlékezéssorozat, mégpedig az írónő édesapjának a Mesterrészi temetőben található sírja megkoszorúzásával. Innen Kaffka szülőházához vonulnak, ahol a kihelyezett emléktáblánál koszorúzás és főhajtás zajlik majd. A programok a Kaffka-szobornál folytatódnak, ahol egy negyvenperces összeállítással készülnek a szervezők. A rendezvényre kilenc budapesti Kaffka Margit-kutatót várnak, tájékoztatta lapunkat Sróth Ödön, a művelődési társaság vezetője. A résztvevők a szobortól a polgármesteri hivatalba vonulnak, ahol a Provinciart alkotóinak képeiből nyílik egy kiállítás, valamint bemutatják az alkalomra összeállított albumot is. November 24-én ugyancsak a hivatalban konferencia zajlik majd, bemutatókkal kiegészülve.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. április 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 6 dkg kakaópor, 2 csipet só, 13 dkg vaj (+ a formákhoz), 10 ...