Száz éve hunyt el Kaffka Margit
Utoljára módositva: 2018-11-07 12:13:21

Kerek évforduló kapcsán tartanak megemlékezést a nagykárolyi Kaffka Margit Művelődési Társaság tagjai, hiszen idén van száz esztendeje annak, hogy elhunyt Kaffka Margit írónő, akit Ady Endre a „nagyon-nagy író-asszony”-nak nevezett, mint a magyar irodalom egyik legjelentősebb női íróját, a Nyugat nemzedékének fontos tagját. Indulását nemcsak Kiss József és A Hét íróköre befolyásolta, hanem — saját vallomása szerint — Szabolcska Mihály is.

 

A nagykárolyi származású elismert író alakját hűen őrzik a nevét viselő művelődési társaság tagjai, s ezen rendezvények sorába illeszkedik az a kétnapos program, amelyet az írónő halálának centenáriuma kapcsán szerveznek.

November 23–24-én tartják a megemlékezés kapcsán szervezendő rendezvényeket. Három szervezet, mégpedig a Kaffka Margit Művelődési Társaság, a Provinciart Képzőművészeti Egyesület, valamint a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal együttműködése révén szerveződnek a programok. November 23-án, pénteken koszorúzással veszi kezdetét az emlékezéssorozat, mégpedig az írónő édesapjának a Mesterrészi temetőben található sírja megkoszorúzásával. Innen Kaffka szülőházához vonulnak, ahol a kihelyezett emléktáblánál koszorúzás és főhajtás zajlik majd. A programok a Kaffka-szobornál folytatódnak, ahol egy negyvenperces összeállítással készülnek a szervezők. A rendezvényre kilenc budapesti Kaffka Margit-kutatót várnak, tájékoztatta lapunkat Sróth Ödön, a művelődési társaság vezetője. A résztvevők a szobortól a polgármesteri hivatalba vonulnak, ahol a Provinciart alkotóinak képeiből nyílik egy kiállítás, valamint bemutatják az alkalomra összeállított albumot is. November 24-én ugyancsak a hivatalban konferencia zajlik majd, bemutatókkal kiegészülve.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 11:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 12:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 17:00
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...