Százhúsz éve halt meg Kossuth Lajos
Utoljára módositva: 2014-03-20 10:19:29

Kossuth Lajos

Ma százhúsz éve, hogy elhunyt Kossuth Lajos (Monok, 1802. szeptember 19. — Torino, 1894), Magyarország egyik legjelentősebb forradalmának vezére, a szabadságharc eszméinek megalapozója és mindvégig kitartó képviselője, a mindenkori magyarság eszményképe. Hosszan lehetne még sorolni tulajdonságait, érdemeit, vitatkozni is lehetne döntésein, cselekedetein, mégis ő az a politikus, akiről legendák, nóták keletkeztek, ezeket ma is énekeljük, ő az, akiről a legtöbbet tudnak az emberek nagy történelmi személyiségeik közül. Kossuth az 1848-as forradalom egyik nagy vívmányának a sajtószabadságot tartotta. A sajtószabadságról több beszédet tartott.

„Vegyenek el mindent, csak szabad sajtót adjanak, s nemzetem szabadsága, boldogsága fölött kétségbe nem esem” — hangzott el az egyik beszédében.

Kossuth tudta, miért fontos a sajtószabadság, hiszen a Landerer által alapított Pesti Hírlapnak volt a szerkesztője egy ideig, Landerer nyomdája volt az, amit a márciusi ifjak lefoglaltak, hogy kinyomtassák a 12 pontot és a Nemzeti dalt. Talán a szerkesztő szólalt meg benne később, amikor azt mondta: „Hol az uralkodó nem önkény, hanem csak élő törvények szerént uralkodhatik, a sajtó szabadságában inkább támaszra, mint ellenségre talál a kormány”.

Kossuthot halála óta nagyon sok politikus tekinti példaképének, de kevesen vannak azok között, akik nem csak szavait idézik, hanem a tettekben is hozzá hasonlóan cselekszenek. „Mindent a népért, mindent a néppel együtt, semmit a népről a nép feje felett. Ez a demokrácia” — hangoztatta egyik beszédében. Figyelembe veszik-e vajon ezeket a szavakat azok a mai politikusok, akik a demokráciát hirdetik? Mert innen indul minden. Nem elég az, ha néha kiszínezzük a politikát és ide-oda felfestjük az együttműködés látszatát, a népeket, a nemzeteket meg is kell tanítani az együttműködésre. Kossuthnak az egyik legfontosabb álma az volt, hogy a jobbágyságból felszabadult embereket segítsék az öntudatra ébredésben, hogy azok megszerezzék azokat az ismereteket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megtanuljanak harcolni a jogaikért.

Kossuth az emigrációban is hitte, hogy a szabadság kivívható, de tisztában volt azzal, hogy: „Ha a kisebb nemzetek a nagyhatalmak általi elnyeletéstől meg nem óvatnak, Európában nem lesz szabadság, nem lesz nyugalom, csak nagyravágyási, túlsúlyra törekvési vetélkedések lesznek egyfelől, másfelől örökös konspirációk”. Európában nincs nyugalom ma sem.

Szintén Kossuth mondta: „Az eltiport nemzet újjászületik, de öngyilkos nemzetnek nincs feltámadás”.

Nézzük meg, hogyan módosult a Kárpát-medence többnyire nyugatról áramló eszmei frontjainak alakulása, hogyan keletkeztek és alakultak át a magyarság körében csatázó áramlatok, az egymás ellen feszülő indulatok. A mi feladatunk ma az, hogy éber figyelemmel kövessük, él-e, erősödik-e az a nemzeti érdeket szolgáló szabadságigény, ami 1848–49 elnyomhatatlan mozgatóereje volt, nem tagadjuk-e meg a társadalmi egyenlőség, a törvény előtti egyenlőség, az emberség, a gondolat- és szólásszabadság törvényeit? Képesek vagyunk-e mai mindennapjainkban 1848–49 erkölcsi igényeinek eleget tenni? Híven szolgáljuk-e 1848 szabadságot szülő eszményeit? Lelkiismeret-vizsgálatunkhoz szolgáljon mércéül Kossuth Lajos gondolkodásmódja, politikai bátorsága, megalkuvást alig ismerő következetessége.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Tulipánláz
Ma, 15:00
A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy elmenekülhessenek a kereskedő messzire érő kezei elől, a két szerelmes mindent kockára téve beszáll a tulipánhagyma-üzletbe, abban a reményben, hogy a megfelelő mennyiségű hagymával elég pénzre tesznek szert szabadságu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A Lego Ninjago film
Ma, 17:00
Ninjago csöpp szigetét rejtélyes ellenség ostromolja. Még szerencse, hogy hat legyőzhetetlennek tűnő nindzsa minden éjszaka harcba száll, és meghökkentő fegyverarzenálja segítségével visszaveri az ellenséget. De kik lehetnek ők? Senki sem tudja. És nem is sejti, hogy az éjszakai szuperharcosok nappal egész másfajta ellenséggel küszködnek. Ugyanis osztálytársak a helyi gimiben, és a középiskolások egyszerű, ám sok küzdelemmel teli hétköznapjait próbálják túlélni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Amerikai bérgyilkos
Ma, 19:00
Mitch Rapp (Dylan O Brien) életét egy szörnyű tragédia árnyékolja be: egy terrorista támadás során a szeme láttára ölik meg a menyasszonyát. A mindenre elszánt férfi személyes bosszút esküszik, egyetlen célja, hogy kiiktassa a kegyetlen merénylőket. Az egykori sikeres atlétára a CIA igazgatóhelyettese, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) is felfigyel: felveszi Mitchet az ügynökség elit terroristaelhárító programjába, majd a hidegháborús veterán, a kőkemény Stan Hurley (Michael Keaton) kezeire bízza. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:00
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 25.
A Mars a Szűz jegyében áll. Jelentőségteljes nap elébe néz. Végre felkínálkozik a várva várt lehetőség, közeleg az idő, amikor válthat, és valami új dologba kezdhet. Döntsön megfontoltan!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. szeptember 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...