Százhúsz éve halt meg Kossuth Lajos
Utoljára módositva: 2014-03-20 10:19:29

Kossuth Lajos

Ma százhúsz éve, hogy elhunyt Kossuth Lajos (Monok, 1802. szeptember 19. — Torino, 1894), Magyarország egyik legjelentősebb forradalmának vezére, a szabadságharc eszméinek megalapozója és mindvégig kitartó képviselője, a mindenkori magyarság eszményképe. Hosszan lehetne még sorolni tulajdonságait, érdemeit, vitatkozni is lehetne döntésein, cselekedetein, mégis ő az a politikus, akiről legendák, nóták keletkeztek, ezeket ma is énekeljük, ő az, akiről a legtöbbet tudnak az emberek nagy történelmi személyiségeik közül. Kossuth az 1848-as forradalom egyik nagy vívmányának a sajtószabadságot tartotta. A sajtószabadságról több beszédet tartott.

„Vegyenek el mindent, csak szabad sajtót adjanak, s nemzetem szabadsága, boldogsága fölött kétségbe nem esem” — hangzott el az egyik beszédében.

Kossuth tudta, miért fontos a sajtószabadság, hiszen a Landerer által alapított Pesti Hírlapnak volt a szerkesztője egy ideig, Landerer nyomdája volt az, amit a márciusi ifjak lefoglaltak, hogy kinyomtassák a 12 pontot és a Nemzeti dalt. Talán a szerkesztő szólalt meg benne később, amikor azt mondta: „Hol az uralkodó nem önkény, hanem csak élő törvények szerént uralkodhatik, a sajtó szabadságában inkább támaszra, mint ellenségre talál a kormány”.

Kossuthot halála óta nagyon sok politikus tekinti példaképének, de kevesen vannak azok között, akik nem csak szavait idézik, hanem a tettekben is hozzá hasonlóan cselekszenek. „Mindent a népért, mindent a néppel együtt, semmit a népről a nép feje felett. Ez a demokrácia” — hangoztatta egyik beszédében. Figyelembe veszik-e vajon ezeket a szavakat azok a mai politikusok, akik a demokráciát hirdetik? Mert innen indul minden. Nem elég az, ha néha kiszínezzük a politikát és ide-oda felfestjük az együttműködés látszatát, a népeket, a nemzeteket meg is kell tanítani az együttműködésre. Kossuthnak az egyik legfontosabb álma az volt, hogy a jobbágyságból felszabadult embereket segítsék az öntudatra ébredésben, hogy azok megszerezzék azokat az ismereteket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megtanuljanak harcolni a jogaikért.

Kossuth az emigrációban is hitte, hogy a szabadság kivívható, de tisztában volt azzal, hogy: „Ha a kisebb nemzetek a nagyhatalmak általi elnyeletéstől meg nem óvatnak, Európában nem lesz szabadság, nem lesz nyugalom, csak nagyravágyási, túlsúlyra törekvési vetélkedések lesznek egyfelől, másfelől örökös konspirációk”. Európában nincs nyugalom ma sem.

Szintén Kossuth mondta: „Az eltiport nemzet újjászületik, de öngyilkos nemzetnek nincs feltámadás”.

Nézzük meg, hogyan módosult a Kárpát-medence többnyire nyugatról áramló eszmei frontjainak alakulása, hogyan keletkeztek és alakultak át a magyarság körében csatázó áramlatok, az egymás ellen feszülő indulatok. A mi feladatunk ma az, hogy éber figyelemmel kövessük, él-e, erősödik-e az a nemzeti érdeket szolgáló szabadságigény, ami 1848–49 elnyomhatatlan mozgatóereje volt, nem tagadjuk-e meg a társadalmi egyenlőség, a törvény előtti egyenlőség, az emberség, a gondolat- és szólásszabadság törvényeit? Képesek vagyunk-e mai mindennapjainkban 1848–49 erkölcsi igényeinek eleget tenni? Híven szolgáljuk-e 1848 szabadságot szülő eszményeit? Lelkiismeret-vizsgálatunkhoz szolgáljon mércéül Kossuth Lajos gondolkodásmódja, politikai bátorsága, megalkuvást alig ismerő következetessége.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 11:00
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 13:05
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Jumanji - Vár a dzsungel
Ma, 15:10
A történelem nem ismétli magát, de néha újra próbálkozik. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, amelyen egy olyan program fut, amiről még sosem hallottak: a Jumanji. Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket - de igazán. Átváltoznak saját avatárjukká: Spencer, a nagy gémer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge "elveszti teste felső ötven centijét", cserébe okos lesz, mint Einstein (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos prof. válik (Jac
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...