Székely Sára Szatmár megye példaképe
Utoljára módositva: 2018-03-07 12:30:41

Novemberben Szatmár megyében zajlott a jelölés a Nőileg magazin Mutass jó példát! programjában. Nagykárolyi győztes született.

A megyéből 28 érvényes jelölőlapot küldtek be, többen ugyanazt a személyt javasolták. A zsűri értékelése alapján Székely Sára nagykárolyi néprajzkutató lett Szatmár megye példaképe, második helyen végzett Kiss Erzsébet szatmárnémeti nyugalmazott óvónő, harmadik lett a szintén szatmárnémeti Mátyás Erika pedagógus, kórusvezető. A három példaképet a Nőileg magazinban, valamint a lap weboldalán ismerhetik meg. Az alábbiakban a jelölők által elküldött jellemzésekből szemlézünk.

Székely Sára néprajzkutató mint a Rekettye Kulturális Egyesület vezetője nagyon sokat tesz a fiatalság kulturális fejlődése érdekében. Önkéntes munka ez, viszont a fizetség a gyermekek lelkesedése és öröme. Neki köszönhetően indult el a népzeneoktatás és népzenetábor, valamint néptánctábor. Sára nagyon derűs, kellemes személyiség, aki gyorsan megtalálja a hangot az emberekkel, és a káoszban is sikerül három gyermek mellett a kezében tartania az irányítást. Néprajzkutatóként Sári a környező falvakból szatmári énekeket mentett meg, amelyeket 2010-ben sikerült rögzíteni óvónőknek, tanítónőknek és minden népzeneszerető embernek. Sári álmainak és kitartásának köszönhetően a nagykárolyi népzene- és néptánctábor idén negyedik, illetve második évfordulójához értünk. Ő a lelke az egyesületnek, példaértékű ember, feleség, családanya, önzetlen barát.

Kiss Erzsébet nyugdíjas óvónéni lett a második helyezett, aki egész életét a kisebbségi oktatás szolgálatára tette fel. 1973-ban végzett a nagyenyedi Bethlen Gábor tanító- és óvóképzőben, ahol kellő alapot kapott. Kihelyezték Kisbábonyba, ahol elkezdte nevelői, oktatói munkáját. Kisbábony után Kökényesdre került, majd Szatmárnémetibe. Minden intézményben megalakította a néptánccsoportot. A nemes munka meghozta gyümölcsét. Neki köszönhető továbbá, hogy a szatmárnémeti Kinizsi Óvodában, amelynek igazgatója is volt, két magyar csoport már nem volt elegendő, az igazgatása alatt sikerült egy újabb magyar csoportot beindítani. Közben református vallástanárként is tevékenykedett az egyik közeli iskolában. Helyi szinten meghatározó egyénisége volt a magyar kisebbség életének, oly módon, hogy a legkisebbekkel kezdve plántálta beléjük az anyanyelv és a néphagyományok szeretetét.

 

 

Mátyás Erika pedagógus, kórusvezető — harmadik helyezett — lelkiismeretesen, önfeláldozóan foglalkozik a Szatmárnémeti Református Gimnázium kórusával. A felkészüléshez viszont nem elegendő az iskola által biztosított óraszám, ezért a tanárnő saját idejét áldozza azért, hogy a kórus jól teljesítsen. Az iskola kórusa hozzájárul a fiatalok zenei képességeinek fejlesztéséhez, valamint a személyes kapcsolatok kialakításához. A kórus hozzájárul ahhoz, hogy a vidékről érkező tanulók jobban be tudjanak épülni az új környezetbe. A foglalkozás által minden évben több tíz új diák kapcsolódik be egy közösségbe, veszi át a már végzettek helyét. A kórusvezetés mellett önkéntes munkát vállal a Máltai Szeretetszolgálatnál, alapító tagja az Aranykapu Egyesületnek, valamint óraadó a Babeş–Bolyai Tudományegyetem zenemódszertan és óvó-tanító képző szakán. Mindezt három kisgyermek mellett végzi.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...