Szélmalomharcot vívnak a mezőgazdászok
Utoljára módositva: 2014-07-25 20:29:44

Kovács Ottó lázári mezőgazdasági vállalkozó az agrárium jelenlegi helyzetéről, a gazdálkodók nehézségeiről, a mezőgazdasági termékek értékesítése körül kialakult érdekeltségek befolyásáról, valamint a törvények hiányosságáról nyilatkozott lapunknak.

Kovács Ottó lázári vállalkozó az egyik legértékesebb mezőgazdasági gépén

A mezőgazdászok számára kiszámíthatatlan az idei nyár: egyik nap nagy forróság, a másik nap lehűlés, eső. Akik aratni akarnak, azok a jó időt várják, akik már túl vannak az aratáson, azok esőre várnak, hogy fejlődjön a kukorica, a napraforgó és minden, ami a földben van. Kovács Ottó Lázáriban százharminc hektáron gazdálkodik, mezőgazdasági családi vállalkozást működtet, megpróbál minden szempontból a törvényes előírásoknak megfelelni, de gyakran éppen a törvények betartása nehezíti meg a dolgát.

— A tavasz minden gazda számára reményekkel indul — kezdi történetét Kovács Ottó. — Ha megvannak a szükséges gépek és azok jól működnek, kész élvezet a földművelés. A problémák mindig aratás után kezdődnek, amikor értékesíteni kell a terményt. Amikor elkezdődik az aratás még nincsenek terményárak. A fejlett európai országokban már ősszel, a búza elvetése előtt fix áron kötnek szerződést a búza felvásárlására. Nálunk aratáskor bejelentenek egy árat, ami folyamatosan csökken.

Pályázati lehetőségek

— Szépen hangzik az, hogy pályázni kell — szögezi le a gazdálkodó. — Én állatorvosi végzettséggel rendelkezem, ami nem elfogadott mint mezőgazdasági végzettség. El kellett végeznem egy háromhetes tanfolyamot, mert azt elismerik, azzal pályázhatok. Mezőgazdászok találkozóin, amelyeken részt vettek romániai és magyarországi szakemberek, többször szó esett arról, hogy valamit változtatni kellene. Magyarországon, aki tagja az agrárkamarának, a MOL–kutaknál tíz százalékkal olcsóbban vásárolhat mezőgazdasági célokra üzemanyagot. Ugyanez a helyzet a műtrágyákkal és a vegyszerekkel is. Nálunk is lehetne hasonló jogszabályokat kidolgozni, de ez felső szinten nem érdeke senkinek, a gazdák pedig képtelenek az összefogásra.

Befolyásolt árak

— Egy mezőgazdasági év elkezdéséhez nagyon sok pénzre van szükség — folytatja a gazda. — Egy hektár kukorica termesztése háromezer lejbe kerül. Az elmúlt év átlagtermése 6–6800 kilogramm volt, ezen kétszázötven lej volt a haszon, ennyiért dolgoztam egész évben. Az árakat rendkívüli módon befolyásolják. A tavaly például az Ardealulnál megbeszéltem, hogy 1,20 lejes kilónkénti áron fogják átvenni a napraforgót. Másnap a televízióban a mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy délen rekordtermés van, a napraforgó–termesztők 90 banis kilónkénti árra számíthatnak. Nem sokkal később hívtak az Ardealultól, hogy maximum egy lejt tudnak fizetni.

Egy valamirevaló terménytároló ára minimum ötvenezer euró. Miután learatom a búzát, azt be kell szállítani a tárolóba, ott szárítani kell: mozgatni, levegőztetni kell ki tudja meddig. Két–három éve például nagyon jó ára volt a napraforgónak (2–2,2 lej kilója). Sokan nem adták el, arra számítottak, hogy 2,5 lejt fognak kapni. Két nap alatt 1,8 lejre csökkent az ára. Tavasszal már csak 1,5 lejt adtak a napraforgó kilójáért. Tavaly 50–60 baniért vásárolták fel a kukorica kilóját. Sokan tárolták, most 70 baniért lehet eladni, de ehhez egy fél évig kellett tárolni. A 10 banis nyereség nem hozza ki a tárolási költségeket, de az is előfordulhat, hogy még olcsóbb áron lehet értékesíteni. A búzát most 58–64 banis áron veszik át, a minőségtől függően. A búza átvételekor hét szempontot vesznek figyelembe. Magyarországon kétszáznegyven–háromszázezer euró között van a hektáronkénti területalapú támogatás, nálunk százharmincöt–száznegyvenöt euró. Hol vagyok én versenyképes — nem a lengyel és a német — a magyar gazdával? Ha én kapnék háromszáz eurót, odaadnám tíz baniba a búzát.

Egyenlőtlen elbírálás

— Sokan vitatják azt is, segíti vagy megnehezíti a gazdálkodó tevékenységét a napszámostörvény? — vetette fel a kérdést Kovács. — Nekem nincs napszámosom, azért vásároltam modern gépeket, hogy ne kelljen emberekkel dolgoztassak. Nagyon egyetértek azzal, hogy be kell jelenteni a napszámosokat és adót kell fizetni utánuk. Még jobban egyetértenék azzal, ha nem csak a cégeket ellenőrizné a munkaügyi hivatal, hanem azokat is, akiknek van három–négy traktora az udvaron és nincs alkalmazottja. Nem ugyanaz, ha valaki kifizet egy napszámosnak ötven lejt zsebből, vagy még minimum ugyanannyit befizet az államkasszába.

Kovács Ottó gazdasági udvarán ott sorakoznak a legmodernebb gépek, amelyeket még jobban ki lehetne használni, ha nagyobb figyelmet szentelne a kormány a mezőgazdaságra. Az Európai Unió új agrárpolitikája újabb reményeket lebegtet, remélhetőleg előbb–utóbb lesz becsülete a tisztességesen elvégzett munkának.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:05
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:05
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...