Politikai vendettát folytat az ANI
Utoljára módositva: 2014-05-06 11:39:10

Mondvacsinált indokkal hurcolja meg a Szatmár megyei polgármesterek nagy részét az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség, egy ügyvéd szerint az alaptörvénnyel is szembemegy a vád.


A hatvanhat Szatmár megyei önkormányzat közül negyvenhárom közigazgatási egység polgármestere ellen folytat vizsgálatot feltételezett összeférhetetlenség miatt az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI). Az ANI ügynökei a 2003-as évi, 161-es számú törvény egyik paragrafusára hivatkozva azon az állásponton vannak, hogy a polgármesteri tisztség betöltése összeférhetetlen a több szatmári település ivóvíz- és csatornázási szolgáltatását ellátó Apaserv részvényesi közgyűlésében való eddigi tagságukkal. Ressler Stefan ügyvéd szerint — akit azért kérdeztünk meg, mert hét szatmári település ügyben érintett polgármesterének érdekeit képviseli az ellenük indított bírósági eljárásban — az ANI-ügynökök által felhozott érv nemcsak hogy ellentmond a 215-ös számú önkormányzati törvény egyik alapvető rendelkezésének, de egyenesen alkotmányellenes. Az önkormányzatok működését szabályozó 2001-ben született törvény egyenesen kötelezi a választott önkormányzati vezetőket, hogy részt vállaljanak a település lakosságát érintő közügyekben, fejtette ki álláspontját Ressler, és ha a vízszolgáltatás nem nevezhető az egyik legalapvetőbb közügynek, akkor semmi. Az Apaserv közgyűlésében való munkát ráadásul minden egyes polgármester ingyen és bérmentve vállalta el és végezte, tette hozzá az ügyvéd, ezért nekik sem fizetség, sem tiszteletdíj, sem semmiféle részesedés nem járt!

Ressler Stefan

Nem csak a közigazgatási törvénnyel van ellentmondásban az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) negyvenhárom Szatmár megyei polgármester ellen megindított eljárása, de az alkotmány egyik rendelkezésével is, magyarázta Ressler Stefan ügyvéd. Az alaptörvény 121-es paragrafusa kimondja, hogy a polgármestereknek kell intézniük a települések közérdekű ügyeit, amibe elképzelhetetlen, hogy ne tartozzon bele a háztartások vízellátása és a csatornázási szolgáltatás megszervezése és működtetése. Azt, hogy az Apaserv közgyűlésében való jelenlétük miatt szinte minden Szatmár megyei polgármester ellen összeférhetetlenségi eljárás van folyamatban, már az Európai Unió egyik illetékes igazgatósága is nehezményezi. Ressler szerint az Európai Bizottság Régió- és Várospolitikai Szakirányának szakértői voltak azok, akik reagáltak egy februári megkeresésre, és az ANI vezérigazgatójának küldött átiratukban arról értekeztek: egy közszolgáltatást végző jogi személy közérdekű döntéseinek meghozatalában való részt vállalás nem lehet összeférhetetlen a polgármesteri tisztség betöltésével. A három ellenvélemény ellenére az ANI továbbra is fenntartja álláspontját, és tovább folynak az összeférhetetlenségi eljárásban indított perek, mondja Ressler. Ha — meglepő módon — valamelyik bíró helyt adna az ANI keresetének és kimondaná az összeférhetetlenség fennállását, az azzal járna, hogy a választott tisztviselőnek le kellene mondania, és három évig nem is indulhatna újraválasztásáért.

 

Németországban kötelező

 

Az ügyvéd egy németországi munkalátogatása során egy fórumon is felvetette a szatmári polgármesterek ügyét, a német kollégák először nem értették, hogy mivel van a probléma, mutatott rá Ressler, majd elmondták, hogy Németországban kötelező ilyen jellegű döntéseknél jelen lennie a polgármesternek, egy-egy közszolgáltatást végző cég meg sem kezdheti működését egy adott településen, míg annak képviselőit be nem vonja a döntéshozatalba.

„Egy a lényeg — szögezte le Ressler —, én politikai vendettára gyanakszom a háttérben, úgy érzem, hogy az ANI emberei könnyű prédát látnak a napi gondok megoldásával elfoglalt polgármesterekben és ahelyett, hogy a köz számára sokkal hasznosabb eredménnyel járó vagyonosodási vizsgálatokat végeznének, ilyen fajta összeférhetetlenségi vizsgálatokra pazarolják a lőszert.”

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:40
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:40
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért várod már a tavaszt?
A szabadtéri programok miatt
A melegebb időjárás miatt
A tovább tartó nappalok miatt
Végre sportolhatok a szabadban
Az ébredező természet miatt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...